Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Εσθονία σέβεται πλήρως τη θέση της Κύπρου για το Κόσοβο - 01/02/2008


Κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Εσθονίας


Η Εσθονία σέβεται απόλυτα τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη αναγνώριση μιας μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου, θέμα που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του κάθε κράτους ξεχωριστά είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας κ. Ούρμας Πάετ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, τονίζοντας, παράλληλα, ότι το θέμα της αναγνώρισης θα τεθεί σε εθνικό και όχι σε κοινοτικό επίπεδο.

Από πλευράς της η κα Μαρκουλλή, η οποία ολοκληρώνει απόψε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στο Ταλλίν της Εσθονίας, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις και θα παρέκαμπτε το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, της οποίας προηγήθηκαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου και Εσθονίας, η κα Μαρκουλλή είπε ότι κύριο μέλημα της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της νήσου, όπου σε μια ομόσπονδη Κύπρο ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείσα η κα Μαρκουλλή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η λύση θα επιτευχθεί και η Κύπρος θα επανενωθεί αφού ο κυπριακός λαός το επιθυμεί διακαώς.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί η βοήθεια και η συμπαράσταση όλων των εταίρων μας στην ΕΕ και των φίλων χωρών, όπως η Εσθονία, ώστε αυτή η πρωτοβουλία να στεφθεί με επιτυχία.

Αναφερόμενη στις σχέσεις Κύπρου – Εσθονίας, η κα Υπουργός τις χαρακτήρισε εξαίρετες, προσθέτοντας ότι οι διάφορες σημαντικές διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί αποτελούν ένα σταθερό πλαίσιο για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός. Είπε ακόμη ότι κατά τις συνομιλίες τους νωρίτερα, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών δεσμεύθηκαν όπως προχωρήσουν σε μέτρα προς την κατεύθυνση της αύξησης του τουριστικού ρεύματος μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από την ανταλλαγή εμπειριών στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ευρωζώνη και της ένταξης της Εσθονίας στη ζώνη Σένγκεν.

Από πλευράς του, ο κ. Παέτ συνεχάρη την Κύπρο για το επίτευγμα της ένταξης στην ευρωζώνη και χαιρέτισε την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να ανοίξει Πρεσβεία στην Εσθονία στο εγγύς μέλλον.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Παέτ επανέλαβε τη σταθερή θέση της Εσθονίας για μια συνολική λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της και θα τερματίζει τη διαίρεση, ενώ ερωτηθείς για τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του Κοσόβου είπε ότι «η θέση της Κύπρου είναι σεβαστή και αποδεκτή καθότι το θέμα της αναγνώρισης βρίσκεται στη δικαιοδοσία της κάθε χώρας».

Τέλος, ανέφερε ότι κατά τις συνομιλίες που προηγήθηκαν συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, η Μεσογειακή Ένωση και το Μεσανατολικό.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:11:16 PM