Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ιταλίας - 01/04/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο κ. Alfredo Bastianelli.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Bastianelli αναφέρθηκε στην κοινή ιστορία των δύο χωρών από τον 8ο αιώνα π.Χ. όταν οι αρχαίοι Έλληνες απέπλευσαν προς την Κύπρο και τη Νότια Ιταλία για να δημιουργήσουν δύο εξαίρετους πολιτισμούς, τον καθένα ξεχωριστά αλλά με κοινή καταγωγή, που άφησαν θαυμάσια και μόνιμα σημάδια.

Πρόκειται για μια κοινή ιστορία, είπε ο κ. Πρέσβης, που αναπτύχθηκε περαιτέρω την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όταν η στρατηγική σημασία και η ομορφιά αυτού του νησιού έχαιραν μεγάλης εκτίμησης και άνοιγαν το δρόμο για μια σχέση της οποίας οι στενοί δεσμοί αντικατοπτρίζονται ακόμη στα όμορφα Ρωμαϊκά ψηφιδωτά στην Πάφο.

Αυτοί οι δεσμοί, πρόσθεσε ο κ. Πρέσβης, οι οποίοι συνεχίζονται μέσα στους αιώνες διατηρήθηκαν ζωντανοί από τους Γενουάτες, Τοσκανούς και Βενετούς εμπόρους οι οποίοι ανέπτυξαν μια αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο αυτών ακτών στη Μεσόγειο και ενδυναμώθηκαν από τη σχέση μεταξύ των Εκκλησιών και από το έργο πολλών διανοούμενων και καλλιτεχνών. Αυτή η πλούσια συνεργασία, είπε, έφθασε στο ζενίθ με τη Βασίλισσα της Βενετίας Αικατερίνη Κορνάρο - το 2010 τιμούμε τη μνήμη της 500ής επετείου του θανάτου της - και συνεχίστηκε κάτω από τη Βενετική κυριαρχία, μια μικρή αλλά γόνιμη περίοδο η οποία έχει αφήσει πολλές αναμνήσεις στην Κύπρο και τους δύο λαούς μας.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο κ. Bastianelli, έχει εμβαθύνει περαιτέρω τους δεσμούς μας και οι δύο χώρες Ιταλία και Κύπρος ως εταίροι σε μια νέα Ευρώπη, μπορούν να αντιμετωπίσουν μαζί κοινές προκλήσεις όπως, μεταξύ άλλων, η παράνομη μετανάστευση στη Μεσόγειο.

Ο κ. Πρέσβης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία τον περασμένο Σεπτέμβρη και στη συνέχεια εξέφρασε τον θαυμασμό του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της Ιταλίας για το θάρρος και την αποφασιστικότητα του Προέδρου Χριστόφια να ηγείται αυτής της χώρας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή όταν έχει αρχίσει μια νέα σελίδα όχι μόνο για την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Πρέσβης είπε ότι η Ιταλία και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τρέφουν μεγάλες ελπίδες για τις διαπραγματεύσεις και εκτιμούν την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις προσπάθειες για εξεύρεση διαρκούς λύσης στο Κυπριακό λαμβάνοντας υπόψη τις δικαιολογημένες προσδοκίες του κυπριακού λαού. Και γι' αυτό είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να τονιστεί η απόφαση για εντατικοποίηση των συναντήσεων.

Είμαστε βέβαιοι, τόνισε ο κ. Πρέσβης, ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε τελική συμφωνία για τη λύση όλων των εκκρεμούντων προβλημάτων και στην επανένωση του νησιού σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό θα οδηγήσει σε συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση σεβόμενη τις δημοκρατικές αρχές και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, κατέληξε ο κ. Πρέσβης.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξαίρετες σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και την Ιταλία, κάτι που καταδείχθηκε, όπως είπε, κατά τη θερμή και παραγωγική επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ιταλία και από τις πολύ εγκάρδιες συζητήσεις με τον Πρόεδρο Napolitano και τον Πρωθυπουργό Berlusconi.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ακολούθως τις πολλές ομοιότητες καθώς και την ιστορία και τον πολιτισμό που συνδέουν εδώ και αιώνες τις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι αυτοί οι δεσμοί φιλίας είναι ακόμη πιο εμφανείς από τον αυξανόμενο αριθμό νεαρών Κυπρίων που επιθυμούν να μάθουν την ιταλική γλώσσα και πολιτισμό, τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών από τις δύο χώρες, τις διμερείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και το αξιόλογο έργο που επιτελεί η ιταλική αρχαιολογική αποστολή στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε επίσης ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινό μέλλον ως μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ, και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι οι ισχυρές διμερείς μας σχέσεις, η παρόμοια αντίληψή μας ως προς το μέλλον της περιοχής της Μεσογείου και η εγγύτητα με την οποία αντιμετωπίζουμε περιφερειακά θέματα και θέματα που αφορούν την ΕΕ αποτελούν ένα στερεό θεμέλιο για την ενδυνάμωση των δεσμών μας και για την ενίσχυση τομέων αμοιβαίας συνεργασίας.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ιταλία και η Κύπρος, μέσα από τη συμμετοχή τους στην Ένωση για τη Μεσόγειο, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Η διπλή αυτή ιδιότητα ως κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και ως στενοί εταίροι στη Μεσόγειο, μας επιφορτίζει με το στόχο να μετατρέψουμε την ασταθή περιοχή μας σε μια κοινή περιοχή ειρήνης και σταθερότητας, ώστε να προωθηθεί ο διάλογος και να διευκολυνθεί η κατανόηση μεταξύ των πολιτισμών, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, αλλά δυστυχώς σημαντικές διαφορές παραμένουν σε πολλά καθοριστικής σημασίας ζητήματα. Μαζί με τον κ. Ταλάτ, πρόσθεσε, αποφασίσαμε να επανεξετάσουμε αυτά τα ζητήματα και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας με στόχο να πετύχουμε σημαντικές συγκλίσεις τον Ιανουάριο. Σε αυτό το γύρο των εντατικών συνομιλιών θα στοχεύσουμε σε πιο πολλές συγκλίσεις στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού Εξουσιών, της Οικονομίας και των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και θα συνεχίσουμε, επίσης, τη συζήτηση για το Περιουσιακό.

Ελπίζουμε, ειλικρινά, πρόσθεσε, ότι κατά τις εντατικοποιημένες συνομιλίες οι Τουρκοκύπριοι θα επιδείξουν παρόμοια αποφασιστικότητα και πολιτική θέληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση.

Η λύση, είπε ακολούθως, θα πρέπει να είναι προϊόν της παρούσας διαδικασίας υπό κυπριακή ιδιοκτησία και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμφωνίας από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων προτού να παρουσιαστεί στο λαό σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος ανέφερε: "Για να πετύχουμε μια λύση, η Τουρκία πρέπει να συμβάλει με πρακτικό τρόπο και ουσιαστικά στις προσπάθειες μας. Το γεγονός ότι η διαδικασία ανήκει στους Κυπρίους δεν απαλλάσσει την Άγκυρα από τις ευθύνες της. Αυτό τονίζεται στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:34 PM