Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων για το ΕμπόριοΟ Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα 18 Οκτωβρίου 2016, στο Λουξεμβούργο. Κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής και 21ης Οκτωβρίου 2016 και η ενδιάμεση επανεξέταση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ).


Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη μετανάστευση, που θα απασχολήσει τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα της μη εκπλήρωσης των κριτηρίων του Οδικού Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων με την Τουρκία. Αναφερόμενος στην τρίτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, στην οποία η Επιτροπή εκτιμά ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα 65 από τα 72 κριτήρια, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη διαφωνία της Κύπρου επί της ερμηνείας της Επιτροπής. O Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος θεωρεί ότι τα κριτήρια 4, 22, 44, και 49, τα οποία σχετίζονται με θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, δεν έχουν εκπληρωθεί από πλευράς της Τουρκίας. Όπως διαφωνούμε και με την ερμηνεία της Επιτροπής ότι η Τουρκία πληροί μερικώς τα κριτήρια 47 και 68, σημείωσε ο κ. Υπουργός για να τονίσει ότι δεν είναι δυνατόν τα εν λόγω κριτήρια να θεωρούνται ότι έχουν εκπληρωθεί τη στιγμή που η Τουρκία δεν συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία στους τομείς αυτούς.

Είναι πασιφανές, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης ότι η εν λόγω ερμηνεία της Επιτροπής αντιβαίνει της αρχής που διέπει τον Οδικό Χάρτη και η οποία αφορά την άνευ διακρίσεων εκπλήρωση όλων των κριτηρίων έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη και επιφυλασσόμαστε να ενεργήσουμε αναλόγως σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης εκπλήρωση των κριτηρίων από πλευράς της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφορικά με τον Οδικό Χάρτη της Μπρατισλάβας που αφορά στην πρακτική υλοποίηση των συμφωνηθέντων της Συνόδου της Μπρατισλάβας του Σεπτεμβρίου 2016 όπου συζητήθηκε από τους '27' ηγέτες το μέλλον της Ένωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κύπρου στη εν λόγω διαδικασία που ξεκίνησε στην Μπρατισλάβα. Στο επί μέρους θέμα της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στη συνεργασία των δύο οργανισμών, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, υπογραμμίζοντας τη σημασία τήρησης της βασικής αρχής του μη αποκλεισμού κανενός κράτους μέλους της Ένωσης από αυτή τη συνεργασία.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας για να υπογραμμίσει ότι θα πρέπει να τις διέπει ο ρεαλισμός, έτσι ώστε να μπορούν να παραμείνουν ανοικτά τα κανάλια διαλόγου μεταξύ της Ένωσης και της σημαντικής αυτής χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε τη στήριξή του για ενδεχόμενη επίσκεψη της Υπάτης Εκπροσώπου κας Federica Mogherini στη Μόσχα.

Ο κ. Κασουλίδης εκπροσώπησε την Κύπρο και στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων για το Εμπόριο που προηγήθηκε του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και το οποίο απασχόλησε αποκλειστικά η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της. Σε παρέμβασή του, ο κ. Κασουλίδης, αφού εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου για την εν λόγω Συμφωνία, σημείωσε ότι ευελπιστεί ότι τα εναπομείναντα προβλήματα θα ξεπεραστούν, έτσι ώστε να υπάρξει υπογραφή της Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Καναδά που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.Τελευταία Ενημέρωση στις: 19/10/2016 09:39:57 AM