Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στο Μπαχρέιν. Μανάμα, 14 Μαρτίου 2019


Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Μπαχρέιν, ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε στη Μανάμα με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σεΐχη Khalid bin Ahmed bin Mohammed Al Khalifa.

Στο πλαίσιο της συνάντησης και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν, οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση του φάσματος των διμερών σχέσεων Κύπρου – Μπαχρέιν, διαπιστώνοντας το εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας, την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών σε αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων και την κοινή επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους. Κατά τη συνάντηση υπεγράφη επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον Τομέα της Ενέργειας και ανακοινώθηκε η πρόθεση ανοίγματος Πρεσβείας της Δημοκρατίας στη Μανάμα εντός του 2019.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν την ίδια στιγμή όπως επισπεύσουν τις διεργασίες για συνομολόγηση αριθμού διακρατικών Συμφωνιών που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση και όπως εντατικοποιήσουν τις επαφές σε διάφορα επίπεδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν θα επισκεφθεί την Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα, συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιών, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα διοργανωθεί και Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε διεξοδικά τον ομόλογό του για τους τρεις πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έμφαση στο όραμα για θεσμοθέτηση περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στα Κράτη της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και στην ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων της ΕΕ με τα Κράτη της εν λόγω περιοχής, μέσα από κοινές δράσεις που θα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση σημερινών προκλήσεων καθώς και στην αξιοποίηση ευκαιριών. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες του Κόλπου και ειδικότερα με το Μπαχρέιν, ενώ ο κύριος Χριστοδουλίδης προσκάλεσε το Μπαχρέιν να συμμετάσχει στις πολυεθνικές ασκήσεις «Νέμεσις» και «Αργοναύτης» που διοργανώνει ετησίως η Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μπαχρέιν, ο κύριος Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός από τον Πρώτο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Πρίγκιπα Salman bin Hamad al Khalifa, Διάδοχο του Θρόνου, με τον οποίο επαναβεβαιώθηκαν οι διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών και συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι αμοιβαίας επωφελούς ενίσχυσής τους.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Μανάμα, ο κύριος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Μπαχρέιν, κύριος Samir Nass, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στα Εμπορικά Επιμελητήρια των δύο χωρών προς ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Κύπρου - Μπαχρέιν. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο το πρωί της Παρασκευής, 15 Μαρτίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 15/03/2019 09:26:08 AM