Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Νεπάλ - 09/03/2009


Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Νεπάλ, με έδρα το Τελ-Αβίβ, κ. Baija Nath Thapalia.


Σε ομιλία του ο κ. Thapalia είπε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάντοτε θερμές, φιλικές και εγκάρδιες και χαρακτηρίζονταν από αμοιβαίο σεβασμό, εμπιστοσύνη και κατανόηση των απόψεων, και των συμφερόντων της κάθε πλευράς από τότε που το Νεπάλ και η Κύπρος άρχισαν να έχουν διπλωματικές σχέσεις στις 18 Αυγούστου του 1980.

Πρόσθεσε ότι το Νεπάλ και η Κύπρος είναι μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πιστεύουν στις αρχές και στους σκοπούς που θέτει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. Και οι δύο χώρες συνεργάστηκαν μαζί σε διάφορα διεθνή βήματα στο παρελθόν και έχουν παρόμοιες απόψεις για πολλά διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Thapalia είπε ότι το Νεπάλ υποστηρίζει μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι η ένταξη αυτή παρέχει στην Κύπρο αυξημένες ευκαιρίες για περισσότερη πρόοδο και ευημερία του λαού της.

Ανέφερε, επίσης, ότι παρόλο που οι εμπορικοί δεσμοί και οι δεσμοί μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών ήταν περιορισμένοι, υπάρχει τεράστια δυνατότητα για επέκταση της συνεργασίας στο εμπόριο, στον τουρισμό και στην εκπαίδευση για το συμφέρον και των δύο λαών. Ακολούθως, πρόσθεσε: «Θα ήθελα να προσκαλέσω περισσότερους Κύπριους να επισκεφθούν το Νεπάλ τόσο ως τουρίστες όσο και ως επιχειρηματίες».

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Νεπάλ βασίζονται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και αρχές και στην προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Σκοπός της Κυβέρνησής μου είναι να εργαστεί για περαιτέρω επέκταση αυτών των σχέσεων και της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς. Εν προκειμένω θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή μου για το μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράζεται από υπηκόους του Νεπάλ για περαιτέρω σπουδές σε πανεπιστήμια και κολέγια στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, τη βαθιά εκτίμηση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την υποστήριξη φιλικών χωρών όπως το Νεπάλ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και ζήτησε τη συνέχιση της θέσης αρχών του Νεπάλ, βασισμένης στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου στην Προεδρία ανέλαβα γενναίες πρωτοβουλίες με πρωταρχικό στόχο τον τερματισμό του αδιεξόδου των τελευταίων λίγων χρόνων και την επίτευξη μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Ανασκοπώντας ένα χρόνο προσπαθειών και ένα αριθμό διαπραγματευτικών συνεδριών, βλέπω ορισμένες ενδείξεις προόδου:

· Το γεγονός ότι η βάση αυτών των διαπραγματεύσεων από κοινού επανεγκρίθηκε και ότι το κοινό όραμα που διατυπώθηκε είναι αυτό μιας διζωνικής δικοινοτικής ομόσπονδης Κύπρου με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

· Το γεγονός ότι άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου πέρσι και ότι πραγματοποιήθηκαν 21 ουσιαστικές διαπραγματευτικές συνεδρίες σε καλό κλίμα ειλικρινών ανταλλαγών.

· Το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποδεχθεί και υποστηρίζει την ιδέα ότι η διαδικασία είναι από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

· Το γεγονός ότι υπάρχει ένας βαθμός σύγκλισης, παρόλο που πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν.

Παρόλο που η προσπάθειά μου κατά τις διαπραγματεύσεις ήταν η δημιουργία σύγκλισης και κοινού εδάφους βήμα με βήμα, βδομάδα με τη βδομάδα και θέμα με θέμα, δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί επαρκής σύγκλιση σε θεμελιώδη θέματα.

Μια πραγματική σύγκλιση και μια συνολική λύση του προβλήματος δεν θα καταστεί δυνατή μέχρι που όλοι να ακολουθήσουν τη θέση για μια πραγματικά λειτουργική, ομόσπονδη δομή και μια κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση από ολόκληρο το λαό για ολόκληρο το λαό της Κύπρου. Πρέπει, επίσης, να υπάρξει αποδοχή της ανάγκης για έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών, ιδιαίτερα για σεβασμό των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει, επίσης, το θέμα της ασφάλειας. Αν και δεν έχει ακόμα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία έχει προβεί σε επανειλημμένες δογματικές δημόσιες δηλώσεις απορρίπτοντας κάθε συζήτηση αυτής της πτυχής του προβλήματος.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην όλη προσπάθεια παραμένει καθοριστικός. Ως χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ έχει υποχρέωση να συμβάλει θετικά στη διαδικασία. Η επίλυση του Κυπριακού και η εκπλήρωση των διμερών υποχρεώσεων της απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμφίβολα, θα διευκολύνουν τις προσπάθειές της να πλησιάσει την Ένωση και να ξεπεράσει εμπόδια στο δρόμο της.

Από μέρους μου, είμαι αποφασισμένος να μη φεισθώ προσπαθειών για τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλουν στην επίτευξη λύσης. Επίσης, είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω πιθανά προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας με την απαραίτητη ευελιξία, ενώ αναμένω ότι η τουρκική πλευρά θα είναι, επίσης, έτοιμη να ενεργήσει αναλόγως.

Στο μεταξύ, η Κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει να υποβάλλει προτάσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνθηκών συνεργασίας και συνύπαρξης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η Κύπρος είναι διαιρεμένη για πάρα πολύ καιρό. Ο λαός της Κύπρου έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε μας και πρέπει, επιτέλους, να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο και να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο επανενώνοντας τη χώρα και το λαό μας και αποκαθιστώντας πραγματική ανεξαρτησία, χωρίς ξένα στρατεύματα και παράνομους εποίκους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:53 PM