Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας - 04/05/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας κ. Alexander Stubb, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του κ. Κυπριανού.


Ακολούθως, ο κ. Κυπριανού παρέθεσε γεύμα εργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών προς τιμήν του κ. Stubb. Μετά το πέρας του γεύματος, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε τον Φινλανδό ομόλογό του με τον οποίο, όπως είπε, διατηρεί μια πολύ καλή συνεργασία τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε διμερές επίπεδο. Σημείωσε, δε, ότι παρόλο που συναντώνται συχνά, οι διμερείς επαφές είναι πάντα ιδιαίτερα χρήσιμες, αφού δίνουν ευκαιρία για εμβάθυνση επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και έδωσε την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Φινλανδίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι παραδοσιακά πολύ καλές, και ιδιαιτέρως μετά την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπενθύμισε και τη συμμετοχή της χώρας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για πολλά χρόνια και την υποστήριξή της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον Φινλανδό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, ενώ συζήτησαν και θέματα περιφερειακά και διεθνή αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως τα ευρω – τουρκικά, οι σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και το Μεσανατολικό, ένα θέμα στο οποίο, όπως είπε, Κύπρος και Φινλανδία έχουν κοινή προσέγγιση όσον αφορά στα επόμενα βήματα και στην ανάγκη αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Από πλευράς του, ο κ. Stubb ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για την πρόσκληση και σημείωσε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να ενημερωθεί για το Κυπριακό και να καταλάβει «καλύτερα τι χρειάζεται για να επανενωθεί η Κύπρος». Ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι προσωπικά έχει «ένα όραμα μιας ενωμένης Κύπρου» και «μιας διευρυμένης Ένωσης» και πρόσθεσε: «Η νέα ευέλικτη προσέγγιση από πλευράς Κυπριακής Κυβέρνησης είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη. Χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό. Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί μπροστά και πιστεύω ακράδαντα ότι, οποιαδήποτε λύση βρούμε στο τέλος της ημέρας, πρέπει να είναι μια λύση αποδεκτή και από τα δύο μέρη, όχι επιβαλλόμενη από έξω. Εμείς, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Ηνωμένα Έθνη μπορούμε μόνο να διευκολύνουμε, να ωθήσουμε και όχι να μεσολαβήσουμε ή να επιβάλουμε». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι θα εξευρεθεί λύση, αν και, όπως είπε, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πότε θα γίνει αυτό, και συγχάρηκε και τις δύο πλευρές για τις προσπάθειες που καταβάλλουν. Το γεγονός ότι προχωρούν οι συνομιλίες δείχνει ότι υπάρχει θέληση και προσπάθεια, είπε.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει η Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Stubb εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η διεύρυνση είναι ίσως η πλέον επιτυχημένη πολιτική που έχει εφαρμόσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση και, βασικά, αποτελεί το λόγο της ύπαρξής της». Σε σχέση με την Τουρκία, είπε ότι θεωρεί «σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι είναι «απολύτως σαφές ότι προκειμένου η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει τις 90.000 σελίδες του κοινοτικού κεκτημένου». Πρόσθεσε ότι το μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί είναι το Κυπριακό, περιλαμβανομένης και της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμη στο τραπέζι και πιστεύω ότι θα πηγαίνουμε από τη μια διαπραγματευτική κρίση στην άλλη, αλλά στο τέλος της ημέρας ελπίζω η Τουρκία, κάποια μέρα, να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.

Σε ερώτηση για το ποιά είναι τα δύσκολα σημεία των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι η μορφή της λύσης θα είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα. Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, υπάρχει διαφωνία ως προς το εκτελεστικό, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να προτείνει το προεδρικό σύστημα και την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιθυμεί προεδρικό συμβούλιο. Σε σχέση με το περιουσιακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν και η αρχή της ιδιοκτησίας έχει γίνει αποδεκτή, υπάρχει διαφωνία στον τρόπο εφαρμογής της. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει η επιλογή της επιστροφής της περιουσίας ή της λήψης αποζημίωσης να ανήκει στον ιδιοκτήτη, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά προτιμάει η απόφαση να λαμβάνεται από επιτροπές, εξήγησε ο κ. Κυπριανού. Σημείωσε, δε, ότι τα άλλα πολύ δύσκολα ζητήματα θα είναι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, το εδαφικό και το θέμα των εποίκων. Πρόκειται, είπε, για δύσκολα ζητήματα, στα οποία και οι δύο πλευρές έχουν έντονες απόψεις. Θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες για την επίτευξη συμβιβασμού, αλλά θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, κατέληξε.

Κληθείς να αναφέρει αν κάποιες εθνικιστικές τάσεις, ιδιαιτέρως στην τουρκοκυπριακή πλευρά, μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κανένας δεν είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των πρόσφατων «εκλογών» στα κατεχόμενα, αλλά το γεγονός είναι ότι οι θέσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς που είναι και ο διαπραγματευτής της δεν έχουν επηρεαστεί. Υπέδειξε, δε, ότι πίσω από τα αποτελέσματα, τα οποία δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων για τη λύση του Κυπριακού, υπάρχουν οικονομικές και άλλες παράμετροι. «Την ίδια στιγμή, αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είσαι όσο πιο εποικοδομητικός γίνεται στις διαπραγματεύσεις και εάν οι προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι αντανακλούν τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μπορούμε να κινηθούμε πολύ γρήγορα», είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η κοινή γνώμη είναι ένας παράγοντας που πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, δεδομένου ότι στο τέλος της ημέρας οποιαδήποτε συμφωνημένη λύση θα πρέπει να εγκριθεί σε δημοψηφίσματα».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:15:33 PM