Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας - 25/09/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov στο περιθώριο της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Μ. Χατζημιχαήλ και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης.


Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη δήλωση του είπε ότι με μεγάλη χαρά συναντά πάντα τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, έναν παλιό του φίλο και έναν αγωνιστή για δικαιοσύνη στην Κύπρο. Σημείωσε ότι ο κ. Λαβρόφ αγωνίζεται για την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για μια ενωμένη Κύπρο και εκπροσωπεί μια χώρα η οποία έχει μια σχέση αλληλεγγύης με την Κύπρο για μια λύση που θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Μια λύση που να είναι βασισμένη στις αρχές των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, για μια ενωμένη Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι προσβλέπει να δει σύντομα τον κ. Λαβρόφ στην Κύπρο κατά την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Dmitry Medvedev στην Κύπρο.

Από πλευράς του ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αγωνίζεται για την επικράτηση του κράτους δικαίου στις διεθνείς σχέσεις και αυτό σχετίζεται πλήρως με τη θέση της στο Κυπριακό.

Το διεθνές δίκαιο για την Κύπρο, ανέφερε, είναι εντυπωμένο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία ξεκάθαρα δηλώνουν ότι οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό πρέπει να βρεθεί στην βάση των αρχών που περιέχονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι οποίες προνοούν για εθελουσίως αμοιβαία αποδεκτή λύση του προβλήματος, αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους.

Ο Ρώσος Υπουργός τόνισε ότι οι διεθνείς παράγοντες, και πρώτα απ’ όλα μέσω των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πρέπει να βοηθήσουν τα μέρη να φθάσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή απόφαση και όχι να επιβάλουν οποιαδήποτε σχέδια από έξω ή να επιβάλουν οποιαδήποτε τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Λαβρόφ είπε επίσης ότι προσβλέπει στην πρώτη επίσημη ιστορική επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο στις αρχές Οκτωβρίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:48 PM