Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για το θέμα της UNFICYP - 27/05/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού κλήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε εν όψει της υιοθέτησης ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP). Ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα εξής:


«Δεν είθισται να σχολιάζουμε περιεχόμενο ψηφισμάτων που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των διαβουλεύσεων, όπως είναι το συγκεκριμένο. Πάντα τα προσχέδια ψηφισμάτων τυγχάνουν διαβούλευσης και επεξεργασίας. Η επιδίωξή μας είναι να είναι αντικειμενικά και ορθά τόσο από νομικής όσο και πολιτικής άποψης.

Η UNFICYP έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο στην Κύπρο τόσο στον τομέα της ασφάλειας όσο και από πολιτικής άποψης και εξακολουθεί να έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλοίωση αυτού του ρόλου ή του αριθμού της Δύναμης ενόσω εκκρεμεί το Κυπριακό. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι δεν πρέπει εν μέσω διαπραγματεύσεων να χρησιμοποιηθεί γλώσσα που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα παρερμηνειών ή να θέσει σε αμφισβήτηση τη συνέχιση της παρουσίας της UNFICYP στην Κύπρο πριν από τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Αν ο στόχος είναι η προσαρμογή του ρόλου της UNFICYP μετά τη λύση –το οποίο είναι λογικό, διότι άμα λυθεί το Κυπριακό θα είναι άλλες οι ανάγκες της παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών - τότε θα πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά στο ψήφισμα ότι μιλάμε γι΄ αυτό το ζήτημα.

Είναι γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα προβούν σε αξιολόγηση όλων των ειρηνευτικών αποστολών για σκοπούς διοικητικούς και οικονομικούς, αλλά και για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε ότι ειδικά στην Κύπρο, μέσα στις σημερινές συνθήκες των διαπραγματεύσεων, με δεδομένο ότι η δική μας πλευρά θεωρεί απαραίτητη την παρουσία της UNFICYP -εν αντιθέσει με την Τουρκία της οποίας ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος έκανε πρόσφατα διαβήματα για να αλλάξει ο ρόλος της- η UNFICYP θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από ό,τι οι υπόλοιπες ειρηνευτικές αποστολές. Όσον αφορά στο οικονομικό, να υπενθυμίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πληρώνει πέρα του ενός τρίτου και μαζί με την Ελληνική Κυβέρνηση καλύπτουμε πάνω από το μισό του κόστους. Κι αν είναι οικονομικό το ζήτημα, τότε η Κύπρος είναι έτοιμη να το συζητήσει».

Σε ερώτηση εάν βλέπει να υπάρχει μεθόδευση από Αγγλο - Αμερικανούς προκειμένου να τεθούν άτυπα χρονοδιαγράμματα και να ασκηθεί πίεση επί της πλευράς μας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν θεωρεί σωστό να σχολιάσει ή να δώσει ερμηνείες στις προσεγγίσεις άλλων χωρών, αφού κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτική. Και τόνισε: «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα είναι γνωστή: υπάρχει μια συμφωνημένη διαδικασία που δεν προβλέπει χρονοδιαγράμματα και θα πρέπει να τηρηθεί. Από εκεί και πέρα, εμείς προβαίνουμε σε όλα τα αναγκαία διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:29 PM