Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες - 19/11/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Βαρόνης Catherine Ashton.


Η επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο, το οποίο έλαβε χώρα μετά το κοινό γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Άμυνας. «Αυτό είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας για εμάς, λόγω της έντασης της κατάστασης, την απώλεια ανθρώπινων ζωών και φυσικά λόγω της πιθανής χειροτέρευσης της κατάστασης στη γειτονιά», τόνισε η Δρ. Μαρκουλλή, κατά τη διάρκεια σύντομης δήλωσης (doorstep statement), πριν από την έναρξη των συζητήσεων. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα γι’ αυτό το θέμα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση στη Γάζα και το Ισραήλ και τη βαθειά λύπη για την απώλεια ζωής πολιτών και από τις δύο πλευρές. Οι Υπουργοί κάλεσαν σε συγκράτηση για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση και ζήτησαν την άμεση παύση των εχθροπραξιών, ενώ πρόσφεραν την πλήρη στήριξή τους στην αποστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, στην προσπάθεια αναζήτησης τρόπου παύσης των εχθροπραξιών.

Αναφορικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν μια εις βάθος συζήτηση για τα σχέδια της Παλαιστινιακής Αρχής να υποβάλει προσχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να αποκτήσει το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο επικεντρώθηκε, επίσης, στην κατάσταση στη Συρία και τις διεθνείς προσπάθειες για διπλωματική επίλυση της κρίσης. Στα σχετικά συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, καλωσόρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 11 Νοεμβρίου κατά τη συνάντηση των συριακών ομάδων αντιπολίτευσης στη Ντόχα, και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση Εθνικού Συνασπισμού των Συριακών Επαναστατικών και Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων τους οποίους η ΕΕ θεωρεί νόμιμους εκπροσώπους των προσδοκιών του συριακού λαού.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Λιβύη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία μετά τις εκλογές, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για τις σχέσεις ΕΕ-Κούβας. Ενημερώθηκαν επίσης από την Βαρόνη ΄Αστον για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Ομάδας Δράσης (Task Force) ΕΕ- Αιγύπτου, η οποία έλαβε χώρα στις 14 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου υιοθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, για τη Γάζα, τη Συρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι, την Υεμένη και τον Λίβανο.

Νωρίτερα, σε κοινό γεύμα, οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι Υπουργοί Άμυνας εξέτασαν την κατάσταση στο Μάλι και συζήτησαν θέματα προετοιμασίας μιας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ για την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του Μάλι. Οι Υπουργοί είχαν επίσης, μια γενική συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2013, το οποίο θα επικεντρωθεί σε θέματα άμυνας.

Εξάλλου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η Υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας κ. Καρλ Μπίλντ, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας κ. Έρκι Τουομιόγια. Επίσης, στο περιθώριο του Συμβουλίου, η δρ Μαρκουλλή και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας συνυπέγραψαν Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Πορτογαλίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:41:44 PM