Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με προσκεκλημένους του Δήμου Αμμοχώστου
- 19/09/2008Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με ξένους αξιωματούχους, προσκεκλημένους του Δήμου Αμμοχώστου, οι οποίοι θα παρευρεθούν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου.


Κατά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού, αφού συνεχάρη τον Δήμο Αμμοχώστου για την πρωτοβουλία διοργάνωσης των εκδηλώσεων που, όπως είπε, είναι απαραίτητες και χρήσιμες, προέβη σε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στην πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Υπουργός είπε ότι ανέκαθεν η θέση της πλευράς μας ήταν ότι η επίλυση του θέματος της Αμμοχώστου μπορεί να προηγηθεί της επίλυσης του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι αν και υπάρχουν οι βάσεις για να το στηρίξουν αυτό που είναι η Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς το 1979 και το Ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών, δυστυχώς η άλλη πλευρά δεν τα έχει εφαρμόσει. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι τώρα μέσα στη νέα διαδικασία το θέμα της Αμμοχώστου θα αποκτήσει τον ειδικό ρόλο που είχε από την αρχή. Δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί καλύτερο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την επιστροφή της Αμμοχώστου, είπε.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστόφια λίγο μετά την εκλογή του, βρισκόμαστε στην αρχή της νέας διαδικασίας, της οποίας προηγήθηκε μια προεργασία στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας. Παρόλο που δεν υπήρξε η πρόοδος που όλοι θα θέλαμε να δούμε, είπε ο κ. Υπουργός, κρίναμε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Τόνισε δε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο δύσκολο έργο του.

Σε σχέση με τη μορφή της λύσης, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχει συμφωνηθεί να είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αποδοχή της, αρχικά από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο το 1977, ήταν μια τεράστια υποχώρηση της πλευράς μας, αφού δεν υπήρξε ποτέ γεωγραφικός διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου, αλλά προκλήθηκε από την τουρκική εισβολή. Πρόκειται για ένα συμβιβασμό που σίγουρα δεν αποτελεί την αρχική μας θέση, είναι η μέση και είναι αυτό που εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πιο πέρα από αυτή τη θέση, τόνισε.

Από την άλλη, πρόσθεσε, η δικοινοτική, διζωνική μορφή της ομοσπονδίας δεν αποκλείει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε πρέπει να ερμηνεύεται με αυτό τον τρόπο από την τουρκική πλευρά. Είναι ένα θέμα το διοικητικό κομμάτι που προνοεί αυτή η ομοσπονδιακή λύση και άλλο θέμα οι βασικές ελευθερίες των πολιτών σε μια ενωμένη Κύπρο, οι οποίες πρέπει να μπορούν να ασκούνται ελεύθερα, όπως σε οποιαδήποτε άλλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο και αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε και θα το αποδείξουμε στις συνομιλίες, υπογράμμισε.

Η δική μας πλευρά συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία με καλή θέληση, συνέχισε ο κ. Κυπριανού. Θέλουμε τη λύση, την επιδιώκουμε και θεωρούμε ότι οι προτάσεις και οι θέσεις μας εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, είπε. Οι βασικές αρχές που προωθεί η πλευρά μας – ένα λειτουργικό κράτος, με μια λειτουργική κυβέρνηση, με ένα βιώσιμο σύστημα πολιτικό, πολιτειακό και οικονομικό και με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών – δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι δίνουν προβάδισμα ή πλεονέκτημα στη δική μας πλευρά, επεσήμανε. Και αν και οι δύο πλευρές – εμείς ήδη το κάνουμε – θέσουμε ως μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι την εξυπηρέτηση στρατηγικών συμφερόντων τρίτων, τότε μπορούμε να πετύχουμε τη λύση που να εξυπηρετεί το συμφέρον του κυπριακού λαού και θα προνοεί για ένα λειτουργικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο κ. Υπουργός.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η διαδικασία, η οποία έχει αρχίσει, όχι με ευκολίες αλλά σε καλό κλίμα, έχει συμφωνηθεί ότι θα γίνεται μεταξύ των δύο πλευρών της Κύπρου και θα διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη χωρίς, όμως, να είναι επιδιαιτησία. Στοχεύει, δηλαδή, σε συμφωνημένη λύση και όχι δοτή λύση που θα προταθεί ή θα επιβληθεί από τρίτους, είπε. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις της, δεν μπορεί να υπάρξει λύση και κατάληξη θετική αν δεν υπάρχει η θετική, εποικοδομητική στάση της Τουρκίας και αυτό, βεβαίως, εμπλέκει τον διεθνή παράγοντα που μπορεί να ενθαρρύνει ή να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν και είναι θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία τώρα παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα που χρήζει λύσης και έχει εγκαταλείψει την παλαιότερη θέση της ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974, η φραστική μόνο στήριξη της διαδικασίας δεν μας ικανοποιεί. Πρέπει και η Τουρκία να δεσμευτεί ότι μιλάμε για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα μεν, αλλά όπως έχει διευκρινιστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και που θα αποτελεί τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι τη δημιουργία νέου κράτους και διάφορες παραφωνίες που ακούγονται κατά διαστήματα από την άλλη πλευρά, τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι πλέον λογικό ή σωστό να συνεχιστεί αυτό το σύστημα που ανήκει σε άλλες εποχές. Μιλάμε για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια αποστρατιωτικοποιημένη χώρα και το βρίσκω ειρωνικό και προσβλητικό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τη στιγμή που εμείς συζητάμε την εγγύηση της ασφάλειας και σταθερότητας τρίτων χωρών να λέμε ότι για ένα κράτος μέλος θα χρειαστούν εγγυήσεις μιας ξένης χώρας, σημείωσε. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει σαφές ότι πρόκειται για ένα αναχρονιστικό σύστημα και πιστεύω ότι και η Βρετανία θα έχει την ίδια θέση, είπε. Άρα, η ευθύνη βαραίνει την τουρκική πλευρά, σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν θα είναι εύκολη διαδικασία, υπάρχει ακόμη απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών σε πολλά ζωτικά ζητήματα, όμως μπορούμε να έχουμε μια αίσια κατάληξη. Όσο για το χρόνο που θα χρειαστεί, είπε ότι αυτό εξαρτάται απόλυτα από την άλλη πλευρά. Εφόσον η άλλη πλευρά σταθεί στις συμφωνημένες αρχές, μπορούμε να έχουμε κατάληξη πολύ σύντομα. Αν συνεχίσει με την ίδια προσέγγιση, τότε βεβαίως θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο, είπε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:48:30 PM