Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίδοση Διαπιστευτηρίων Νέου Πρέσβη στην Ταϋλάνδη


Σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στα Βασιλικά Ανάκτορα στην Μπανγκόκ, πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης, ο κ. Δημήτριος Α. Θεοφυλάκτου επέδωσε στις 18 Αυγούστου τα διαπιστευτήρια του στην ΑΕ Διάδοχο του Θρόνου, Πρίγκιπα Maha Vajiralongkorn, ως νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα, με έδρα το Νέο Δελχί.


Ο Κύπριος Πρέσβης διαβίβασε στον Πρίγκιπα της Ταϋλάνδης θερμές ευχές για προσωπική ευτυχία και για ευημερία του λαού του, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Κυπριακού λαού. Ο Διάδοχος του Θρόνου καλωσόρισε το νέο Πρέσβη και διαβίβασε εγκάρδιες προσωπικές ευχές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο. Ανέφερε ότι από της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων το 1980, η διμερής συνεργασία αναπτύσσεται σταθερά σε όλους τους τομείς και ότι προσβλέπει σε περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου Ταϋλάνδης σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. θεοφυλάκτου διαβεβαίωσε τον Πρίγκιπα της Ταϋλάνδης ότι στη διάρκεια της θητείας του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο φίλων χωρών σε πρακτικούς τομείς συνεργασίας, με έμφαση στη σύσφιξη των δεσμών των δύο λαών, κυρίως των νέων. ´Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς της εκπαίδευσης και του αθλητισμού, όπου υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης συνεργασίας σε πιο συστηματική βάση. Συμφωνήθηκε δε όπως προωθηθεί υπογραφή Μνημονίων Συναντίληψης ή σχετικών συμφωνιών σε εύθετο χρόνο.

Ο Κύπριος Πρέσβης συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Στρατηγό Prayut Chan-o-cha, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Καθ. κ. Pornpetch Wichitcholchai, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Don Pramudwinai, τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Ειδικό Σύμβουλο του Π/Θ κ. Virasakdi Futrakul, και ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι συνομιλητές ενημέρωσαν τον Πρέσβη της Δημοκρατίας για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, κυρίως υπό το φως του πρόσφατου δημοψηφίσματος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα. Ο κ. Θεοφυλάκτου ενημέρωσε με τη σειρά του για τις εξελίξεις σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού και ευχαρίστησε για τη συνεπή στάση αρχών που παραδοσιακά τηρεί η Ταϋλάνδη επί του θέματος. Σημείωσε επίσης τη σημασία προώθησης οικονομικής συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ανασκοπήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΕΕ - Ταϋλάνδης και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω αναβάθμισής των.

Ο κ. Θεοφυλάκτου είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ταϋλάνδης τους οποίους ενημέρωσε εκτενώς για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για επενδύσεις από τη Ταϋλάνδη στην Κύπρο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 13/09/2016 12:50:32 PM