Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - 11/02/2009


Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου επέδωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Παπαϊωάννου είπε: "Εχω την τιμή να σας επιδώσω τα Ανακλητήρια Γράμματα του προκατόχου μου και τα Διαπιστευτήρια Γράμματα με τα οποία η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας σάς γνωστοποιεί το διορισμό μου ως Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία αυτή, σας παρακαλώ δεχθείτε τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια καθώς και του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Κύριε Πρόεδρε,

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα μου στη Λευκωσία, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού στο νησί, στο πλαίσιο μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος, παραμένει καίρια προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων μας, συνιστούν το θεμέλιο λίθο της πολιτικής μας στο Κυπριακό.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέχουν το πλαίσιο της λύσης, η οποία θα πρέπει να συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο και έχει ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Η ιδιότητα αυτή αποτελεί τον νέο, καθοριστικό παράγοντα, την ειδοποιό διαφορά για το Κυπριακό σε σχέση με το παρελθόν. Αποτελεί πραγματική εγγύηση της συνέχειας του κυπριακού κράτους και της διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ολοι γνωρίζουμε πως το κλειδί της λύσης του Κυπριακού παραμένει στην Τουρκία, από την οποία τα μηνύματα δεν είναι, μέχρι σήμερα, ενθαρρυντικά, παρότι γνωρίζει ότι η λύση του αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη των σχέσεων μας με αυτήν. Πιστεύω, όμως, ότι η σφυρηλάτηση και η διατράνωση της βούλησης όλων των Κυπρίων για την επανένωση της κοινής τους πατρίδας είναι ένα όπλο, καθόλου αμελητέο, της Κυπριακής υπόθεσης.

Αποτέλεσμα και σημαντική επιτυχία των πρωτοβουλιών σας, κύριε Πρόεδρε, ήταν η έναρξη της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και στη συμφωνημένη πλέον βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια.

Η Ελληνική Κυβέρνηση καθώς και όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων στηρίζουν εξαρχής, σταθερά και πλήρως τις προσπάθειες σας. Συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας ότι, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη συνολικής κυπριακής λύσης.

Η Ελλάδα -λαός, Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα- βρίσκεται πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού που εξακολουθεί να βιώνει την απειλή του τουρκικού κατοχικού στρατού και του εποικισμού, το δράμα των αγνοουμένων και της προσφυγιάς, τον μαρασμό των εγκλωβισμένων, τον σφετερισμό των περιουσιών του. Γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, πως η συμπαράσταση όλων των Ελλήνων είναι και θα παραμείνει ομόψυχη, ολόπλευρη, ουσιαστική και ανιδιοτελής.

Κύριε Πρόεδρε,

Πέρα από τη συνεργασία και το συντονισμό μας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων.

Πολλά μπορούμε να προωθήσουμε ανταλλάσσοντας απόψεις, εμπειρίες και νέες ιδέες για τον πολιτισμό, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τις επαφές μας σε όλα τα επίπεδα με τα νέα μέσα επικοινωνίας που διαθέτουμε.

Πιστεύω, επίσης, ότι, μέσα από την ΕΕ, μάς παρέχεται η πρόσθετη ευχέρεια να ανοίξουμε νέους δρόμους συνεργασίας, ιδίως στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Το μέγεθος της αγοράς και το σταθερό θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης προσφέρουν τη δυνατότητα να διευρύνουμε τις οικονομικές μας επαφές, όχι μόνο στους παραδοσιακούς τομείς αλλά και σε νέα αναπτυσσόμενα πεδία, όπως η υψηλή τεχνολογία και η προστασία του περιβάλλοντος.

Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λευκωσία θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό δίαυλο επικοινωνίας και συνδετικό σημείο αναφοράς μεταξύ των δύο κρατών και κοινωνιών μας. Στόχος μου, αλλά και όλων των συνεργατών μου, είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία αυτή.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Πιστεύω ότι, όπως και ο προκάτοχος μου, θα τύχω της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας σας. Η ανάληψη των καθηκόντων μου στη Λευκωσία αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή και πρόκληση. Είμαι ευτυχής που θα υπηρετήσω την Κυπριακή υπόθεση και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστώ από κοινού και συντονισμένα με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στο νησί καθώς και για τη σύσφιγξη και εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών μας".

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

"Κύριε Πρέσβη,

Με αισθήματα χαράς και ειλικρινούς φιλίας δέχομαι σήμερα τα διαπιστευτήρια σας και σας καλωσορίζω θερμά στην Κύπρο, με τη σιγουριά ότι θα μπορέσετε να εκπληρώσετε με αποτελεσματικότητα τα δύσκολα καθήκοντα σας ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο. Σας διαβεβαιώνω ότι θα έχετε την αρωγή και τη συμπαράσταση της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού στο απαιτητικό αυτό έργο σας. Εκφράζω δε τη βεβαιότητα για τη μελλοντική στενή μας συνεργασία, προσδοκώντας την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη άριστων και αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να επαναβεβαιώσω τη βαθιά μας εκτίμηση για τη διαχρονική και ανεκτίμητη προσφορά της Ελληνικής Κυβέρνησης καθώς και του ελληνικού λαού στον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Είναι αναντίλεκτο το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί το ακλόνητο στήριγμα στους αγώνες του κυπριακού λαού για δικαίωση και επιβίωση. Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας, καθώς και οι κοινοί αγώνες και οράματα μας, αποτελούν την πυξίδα για τις μελλοντικές μάχες τις οποίες θα κληθούμε να δώσουμε μέσα σε ένα δύσκολο, αφιλόξενο και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, την πολιτική αστάθεια και την κοινωνική ανισότητα.

Η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη μου στην Αθήνα έχει επαναβεβαιώσει πανηγυρικά τους στενούς αδελφικούς δεσμούς που μας συνδέουν άρρηκτα, καθώς και το αναντίρρητο γεγονός ότι κοινή είναι η μοίρα των κρατών και των λαών μας.

Αναλαμβάνοντας καθήκοντα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διακήρυξα ως πρωταρχικό στόχο της προεδρίας μου την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Η πλευρά μας έχει προβεί σε θαρραλέες πρωτοβουλίες και έχουμε επιδείξει με σαφή τρόπο την αμετακίνητη θέληση μας να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, από κοινού με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Μια μοιρασμένη Κύπρος δεν έχει μέλλον. Επιβάλλεται, λοιπόν, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια βιώσιμη λύση, να κινηθούμε μεθοδικά, να κτίσουμε γέφυρες κατανόησης και διαλόγου, να οραματιστούμε μαζί ένα κοινό μέλλον – παρακαταθήκη για τις γενιές που θα έλθουν.

Σήμερα, το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει δεσμευμένη για την εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, όπως αυτή προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Έχοντας απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για την εξεύρεση μιας λύσης που θα πηγάζει από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, και όχι μιας λύσης που θα προκύψει ως αποτέλεσμα επιδιαιτησίας ή άλλων εξωτερικών παρεμβάσεων. Οραματιζόμαστε μια λύση που θα διασφαλίζει την ευημερία και την πρόοδο των πολιτών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στις εστίες και τις περιουσίες τους. Μια λύση που θα είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών κα τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κύπρος αποτελεί ισότιμο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιθυμία μας είναι όπως η επανενωμένη Κύπρος μπορεί να λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό και δραστήριο κομμάτι της Ευρώπης, γαλουχώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις μελλοντικές γενιές σε ένα ειρηνικό, ασφαλές περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με βάση το κοινοτικό κεκτημένο και θεμελιώνεται πάνω σε αρχές και αξίες που είναι αδιαπραγμάτευτες. Είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επανενωμένη Κύπρος να μπορεί να συμμετέχει απρόσκοπτα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Είναι αδιανόητο σε ένα σύγχρονο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ισχύσουν παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων και μονομερών επεμβάσεων άλλων εποχών. Η Κύπρος δεν πρέπει να καταστεί όμηρος ούτε των αδιάλλακτων πολιτικών και μεθοδεύσεων, ούτε όμως και των εσωτερικών διεργασιών και πολιτικών ισορροπιών της Τουρκίας. Είναι δικαίωμα και καθήκον της να δρα ως ένα ανεξάρτητο κράτος στη διεθνή σκηνή και να χαράσσει αυτόνομα το μέλλον της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαλλαγμένη από την κατοχή, την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.

Ελλάδα και Κύπρος γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ρόλος της Τουρκίας δεν μπορεί να περιορίζεται απλώς στη διανομή διαβεβαιώσεων αλλά χρειάζεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευόδωση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης. Ο κ. Ταλάτ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος να διαπραγματευθεί για την επίτευξη λύσης από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους.

Οι εταίροι μας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημαντικότατο ρόλο να διαδραματίσει υπό τη μορφή της άσκησης ουσιαστικής επιρροής πάνω στην Άγκυρα και η συμβολή της Ελλάδας στην προσπάθεια μας αυτή ήταν και παραμένει πολύτιμη.

Αναντίρρητα, το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα. Η Τουρκία, ως κράτος που επιθυμεί την πλήρη ένταξη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να σέβεται πάνω απ’ όλα τις αρχές και τις αξίες της, καθώς και το κοινοτικό κεκτημένο. Η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δεν της δίνει όμως λευκή επιταγή. Αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει καλή θέληση, ωριμότητα και πνεύμα συνεργασίας, τηρώντας τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε καμία κίνηση καλής θέλησης. Αντίθετα, δρώντας εκβιαστικά φαίνεται ότι προσπαθεί να εκμαιεύσει και να κερδίσει ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, όμως, συνεχίζει να επιδεικνύει θέληση για διάλογο και εργάζεται εποικοδομητικά για να θέσει τα θεμέλια για την επανένωση. Για μια ακόμη φορά δηλώνω τη δέσμευση μου να εργαστώ από κοινού με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για την ευόδωση των προσδοκιών του λαού της Κύπρου. Το χρωστούμε, άλλωστε, στις μελλοντικές γενιές που θα πρέπει να μεγαλώσουν μέσα σε συνθήκες ενότητας, συνεργασίας και ειρήνης στην κοινή τους πατρίδα.

Κύριε Πρέσβη,

Κλείνοντας, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς την Ελληνική Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και τον ελληνικό λαό που στέκονται αδιάλειπτα αρωγοί και συμπαραστάτες στις δύσκολες στιγμές του τόπου μας.

Ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο σας, παρακαλώ να διαβιβάσετε προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Ελληνική Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και τον ελληνικό λαό τις θερμότερες ευχές μας για την πρόοδο και ευημερία της Ελλάδας.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:15 PM