Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας - 26/09/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνάντηση παρέστησαν από κυπριακής πλευράς η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου και ο Διευθυντής της Πολιτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης.


Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Λαβρόφ προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ως ακολούθως:

Πρόεδρος Χριστόφιας: Είχα την ευκαιρία για ακόμη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στον Σεργκέι Λαβρόφ προσωπικά και στη Ρωσική Ομοσπονδία για τη συνεχή υποστήριξη της στις αρχές που αφορούν το Κυπριακό, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σε όλα τα άλλα διεθνή βήματα. Ευχαριστώ πολύ τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη φιλία και τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς και προσωπικά τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός μου φίλος και της Κύπρου γενικά. Είχα την ευκαιρία να καλέσω τον κ. Λαβρόφ στην Κύπρο και ανταποκρίθηκε θετικά, έτσι προσβλέπω στη συνέχιση των συζητήσεων μας, των φιλικών συζητήσεων μας, στην Κύπρο.

κ. Σεργκέι Λαβρόφ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια για τη ρωσική στάση προς την Κύπρο. Πράγματι, αυτή είναι μια πολύ μακρόχρονη παράδοση. Έχουμε πολλά κοινά, πολιτιστικά και ιστορικά. Οι πεποιθήσεις οι οποίες μοιραζόμαστε μας φέρνουν επίσης πολύ κοντά και σήμερα έχουμε ακμάζουσες σχέσεις στο εμπόριο, στην οικονομία και στις πολιτιστικές ανταλλαγές. Συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της σχέσης της Ρωσίας με την ΕΕ και η Κύπρος που κατέχει τώρα την Προεδρία της ΕΕ, προωθεί περαιτέρω και σε βάθος την ανάπτυξη αυτού του συνεταιρισμού Ρωσίας – ΕΕ.

Συζητήσαμε επίσης σήμερα τη διευθέτηση του Κυπριακού. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία καθορίζουν τις παραμέτρους του κράτους της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων και η θέση αυτή παραμένει αναλλοίωτη. Πιστεύουμε πως αυτό πρέπει να είναι το καθοδηγητικό σημείο όλων των προσπαθειών από τον Γενικό Γραμματέα, τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ και τις άλλες αναμιγμένες χώρες.

Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο της Κύπρου για την πρόσκληση και όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστως θα έλθω ξανά, όταν συμφωνηθούν οι ημερομηνίες και η ατζέντα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:37 PM