Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ - 22/04/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριακού είχε προχθές στην Ουάσιγκτον συναντήσεις με την Αμερικανίδα ομόλογό του κα Hillary Clinton, στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κ. Joe Biden, στο Λευκό Οίκο.


Στις συναντήσεις από κυπριακής πλευράς παρίσταντο ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ κ. Ανδρέας Κακουρής, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη συνάντηση με την κα Clinton - τη δεύτερη μεταξύ τους σε διάστημα 15 ημερών - από αμερικανικής πλευράς παρίσταντο o κ. Dan Fried, Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, ο κ. Robert A. Wood, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη συνάντηση με τον κ. Biden παρίσταντο ο κ. Antony Blinken, Σύμβουλος του Αντιπροέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι συναντήσεις του κ. Κυπριανού με τη κα Clinton και τον κ. Biden ήταν ιδιαίτερα θετικές και σηματοδοτούν μια νέα φάση στενότερων σχέσεων και πιο εποικοδομητικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα διμερούς φύσεως και κοινού ενδιαφέροντος όπως η αντιτρομοκρατία, το Μεσανατολικό και άλλα περιφερειακά ζητήματα, και ανταλλάγησαν απόψεις για τους τρόπους και τις προοπτικές της περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την Κύπρο ως πολύτιμο εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή και αναγνώρισαν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιφέρεια λόγω της γεωγραφικής και στρατηγικής της θέσης.

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε επίσης τους συνομιλητές του για τη διαδικασία και τις μέχρι τώρα εξελίξεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και επανέλαβε τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε φραστική υποστήριξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και να υποστηρίζει ενεργά το ήδη συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και κάλεσε την Αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την επιρροή της έναντι της Τουρκίας προς την κατεύθυνση αυτή. Τόνισε δε ότι η διαδικασία πρέπει να παραμείνει κυπριακής ιδιοκτησίας χωρίς την επιβολή οποιουδήποτε είδους επιδιαιτησίας και στενών χρονοδιαγραμμάτων.

Τόσο ο κ. Biden όσο και η κα Clinton εξέφρασαν την υποστήριξη της νέας Αμερικανικής κυβέρνησης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και επανέλαβαν την πάγια θέση των ΗΠΑ για αναγνώριση μιας και μόνο νόμιμης κυβέρνησης στη Κύπρο, της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:56 PM