Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας - 25/01/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας, με έδρα την Αθήνα, κ. Gil-sοu Shin.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Shin ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική ανάπτυξη στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού και σημείωσε ότι οι δύο χώρες διατηρούν εξαίρετες σχέσεις στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση του προς την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Δημοκρατίας της Κορέας ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2013-2014 και τόνισε ότι η Δημοκρατία της Κορέας εξελέγη μέλος χάρις στην πολύτιμη υποστήριξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο κ. Πρέσβης, η Δημοκρατία της Κορέας θα στηρίξει τις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη, μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα βασισμένης στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο νέος Πρέσβης της Κορέας εξέφρασε την ελπίδα ότι όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη ναυπηγία και ναυτιλία θα ενδυναμωθεί περαιτέρω και ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου θα παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις κορεατικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Κύπρο. Τόνισε επίσης ότι είναι ενθαρρυντικό το ότι η Κορέα συμμετέχει στο έργο για την ανάπτυξη των φυσικών πηγών ενέργειας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι παρόλο που η Κύπρος και η Κορέα βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά η μια από την άλλη, είναι και οι δυο περήφανες για τον πολιτισμό τους και τα πολιτιστικά τους επιτεύγματα τα οποία, όπως είπε, ο χρόνος δεν κατάφερε να αλλοιώσει.

Η χώρα σας, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κατέχει μια εξέχουσα θέση στην Ασία, όπως επίσης και στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό. Η ιδιότητα του μέλους πολλών διεθνών οργανισμών, όπως οι G20, και τώρα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποδεικνύει το κύρος της Δημοκρατίας της Κορέας. Επιπλέον, είπε, η μοναδική σχέση της Κορέας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτει σημαντικά σε αυτή τη διάσταση και αναμένεται από αυτή να εργαστεί για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ασία και στον κόσμο γενικά.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις βασίζονται σε γερά θεμέλια, ωστόσο υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω ενδυνάμωση τους, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Μπορούν, είπε, να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες όπως, μεταξύ άλλων, Μνημόνιο Συναντίληψης για Διμερείς Πολιτικές Διαβουλεύσεις, Συνθήκη για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, καθώς και Τουριστική και Πολιτιστική Συμφωνία. Πρόσθεσε επίσης ότι πολλά μπορούν να επιτευχθούν μέσω επιστημονικών και πολιτιστικών ανταλλαγών. Ήρθε η στιγμή, είπε, να φέρουμε την Κύπρο πιο κοντά στην Ανατολική Ασία και την Ανατολική Ασία πιο κοντά στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι ως Κύπριος κατανοεί την ανάγκη για συμφιλίωση και επανένωση, κάτι που ο λαός της Κορέας αξίζει. Προσβλέπουμε και εμείς στην απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από όλη τη χερσόνησο, είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Δημοκρατία της Κορέας δεν χρειάζεται άλλες αναμετρήσεις αφού η αντιπαράθεση από μια τεχνητή διαίρεση είναι ήδη από μόνη της μεγάλο κακό.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας μας και τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού, ήταν πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που αμέσως μετά την εκλογή μου ανέλαβα πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Όμως, από τον Μάιο του 2010, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν τίμησε τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει υπαναχωρήσει από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας μονομερώς τη συνάντηση εκείνης της ημέρας ως την τελευταία. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν αρχίσει απειλές κατά της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτές οι απειλές συνοδεύονταν με προσπάθειες για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθηση λύσης δύο κρατών.

Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά την ισχυρή πεποίθηση μου ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Τον Ιούλιο του 2012 η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και ακούραστα για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους μέσα σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις δεδομένης της άνευ προηγουμένου κρίσης που έπληξε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευχαριστημένοι που οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μας συγχάρηκαν για την επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Μενελάου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:27:26 PM