Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την 65η επέτειο της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - 04/11/2015


Συμπληρώνονται, σήμερα, 65 χρόνια από την υπογραφή, στις 4 Νοεμβρίου 1950, στην Ρώμη, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).


Η σπουδαία αυτή διεθνής σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξε μια πραγματική κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την οποία φάνηκε ότι χρειάστηκε, μάλιστα, τόσο πολύ η Ευρώπη, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σημαντικότερο τούτου, όμως, είναι ότι παραμένει, ακόμα και σήμερα, μια από τις πιο αξιόλογες επιτυχίες του διεθνούς δικαίου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μεγάλη επιτυχία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και, κυρίως, την έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον των κρατών, την επιβολή ποινών και τον έλεγχο για την εφαρμογή τους. Άλλη μια μεγάλη επιτυχία του συστήματος της ΕΣΔΑ είναι, βεβαίως, η εγκαθίδρυση του δικαιώματος της ατομικής προσφυγής.

Οι δεσμευτικές Αποφάσεις του ΕΔΑΔ υποχρέωσαν τα κράτη να αλλάξουν τις νομοθεσίες τους και τις πρακτικές τους, απονέμοντας τα διάφορα δικαιώματα της Σύμβασης, όπου ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο και προστατεύοντας όλους τους ανθρώπους στην δικαιοδοσία τους.

Όλα αυτά συνεισέφεραν στην εγκαθίδρυση και την υπεροχή της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναβεβαιώνει τις νομικές, πολιτικές και ηθικές δεσμεύσεις της έναντι όλων να εφαρμόζει αποτελεσματικά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να παρέχει σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι ευρίσκονται στην δικαιοδοσία της, όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που προβλέπονται στην Σύμβαση και τα Πρωτόκολλά της και να εφαρμόζει τις Αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενθαρρύνει, ταυτόχρονα, όλους τους υπόλοιπους 46 εταίρους της στο Συμβούλιο της Ευρώπης να επαναβεβαιώσουν και εκείνοι την έντονη πολιτική τους βούληση να εφαρμόζουν τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους, και οπωσδήποτε να εφαρμόζουν τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποχρέωση που αποτελεί και την κορυφαία ανταπόκριση στους κανόνες του διεθνούς κράτους δικαίου.

Με την αποτελεσματική εφαρμογή των διαφόρων νομικών υποχρεώσεων των κρατών θα ενισχυθεί και η υπεροχή της διεθνούς νομιμότητας, την οποία έχουν ανάγκη όλα τα κράτη και όλοι οι άνθρωποι, ιδίως, μάλιστα, οι αδύναμοι.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:14 PM