Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου - 05/01/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λίβανο, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Saad Hariri. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις του είπε, μεταξύ άλλων, ότι ήταν μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκε το φάσμα των σχέσεων Κύπρου-Λιβάνου, ενώ είχε, παράλληλα, την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Πρωθυπουργό για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.


Ο κ. Κυπριανού επισήμανε, επίσης, ότι ο Λίβανος και ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός ενδιαφέρονται για την επανένωση της Κύπρου και ότι συζήτησαν την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, καθώς και τομείς συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών για να αντιμετωπίσουμε μαζί κοινές προκλήσεις, όπως στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης του νερού, του κλίματος κ.ά.

Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε ακολούθως για την πλήρη στήριξη της Κύπρου στην ενίσχυση των σχέσεων Λιβάνου - ΕΕ. Λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Κύπρου με το Λίβανο, είπε, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις σχέσεις Λιβάνου - ΕΕ ενώ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Hariri να θεωρεί την Κύπρο ως φίλη χώρα στην ΕΕ που θα προωθεί τα συμφέροντα του Λιβάνου στο πλαίσιο της ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται για την ειρήνη στην περιοχή, ότι συμφωνεί και σέβεται την κοινή θέση της ΕΕ και ότι η θέση της Κύπρου είναι ότι το Παλαιστινιακό και το Μεσανατολικό πρέπει να επιλυθούν με τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967. Τέλος, είπε ότι η κατοχή σε όλες τις χώρες στην περιοχή πρέπει να τερματιστεί και η ακεραιότητα τους περιλαμβανομένης και της κυριαρχίας τους πρέπει να γίνει σεβαστή και να προστατεύεται. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες και ως ενεργό μέλος της ΕΕ, κατέληξε.

Ο κ. Υπουργός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είχε, επίσης, σήμερα συναντήσεις με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων κ. Gerban Bassil καθώς και με τον Υπουργό Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Λιβάνου κ. Ghazi Aridi.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:24:17 PM