Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στην Κούβα για επίσημη επίσκεψη - 28/09/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επικεφαλής αντιπροσωπείας, έφθασε αργά χθες βράδυ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα ΄Ελση Χριστόφια, στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Την αντιπροσωπεία απαρτίζουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Κούβα κ. Σταύρος Λοϊζίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Κατά τη σημερινή μέρα της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικεφαλής αντιπροσωπείας, θα έχει συνομιλίες με τον Κουβανό ομόλογό του κ. Ραούλ Κάστρο στο Παλάτι της Επανάστασης, όπου και θα τύχει επίσημης υποδοχής. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Κάστρο προς τιμήν του και αργότερα θα τελέσει τα εγκαίνια της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αβάνα. Νωρίτερα σήμερα θα μεταβεί στο Μνημείο του εθνικού ήρωα της Κούβας Χοζέ Μαρτί, όπου και θα καταθέσει στεφάνι.

Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου και θα μιλήσει, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μνημείο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κούβας και θα καταθέσει στεφάνι. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα δώσει στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου. Κατά την ίδια μέρα θα επισκεφθεί το Κέντρο Βιοτεχνολογίας.

Κατά την παραμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κούβα αναμένεται να υπογραφούν διμερείς Συμφωνίες και Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία σε γεωργικά θέματα, Συμφωνία για συνεργασία στην έρευνα και την ανάπτυξη, Συμφωνία για οικονομική, βιομηχανική και τεχνική συνεργασία, Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας, Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των τεχνολογιών τους, Μνημόνιο Συναντίληψης στο πεδίο του αθλητισμού μεταξύ των Ολυμπιακών Επιτροπών των δύο χωρών, Συμφωνία στον τουριστικό τομέα και Συμφωνία σε θέματα αθλητισμού.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:20:55 PM