Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων - 25/08/2014


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, η τελετή έναρξης των εργασιών της 25ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Την έναρξη των εργασιών των Συνεδρίων κήρυξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.


Κατά την εναρκτήρια τελετή απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’, η Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κα Καίτη Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κ. Χρίστος Καραολής.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων στην Κύπρο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τόσο της Κυβέρνησης όσο και του κυπριακού λαού, για την πολύμορφη και ανεκτίμητη συμβολή τους στην προώθηση του εθνικού μας θέματος, καθώς και των ενεργειών που καταβάλλονται για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

«Θέλω να σας βεβαιώσω πως η επίλυση του Κυπριακού παραμένει η πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα μας. Και δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα τερματίζει οπωσδήποτε την κατοχή, που θα τερματίζει τον εποικισμό, που θα δημιουργεί συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, που θα δημιουργεί συνθήκες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, που θα παρέχει την ευκαιρία σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, γενικότερα στους νόμιμους κατοίκους αυτής της χώρας να προκόψουν και να συνδημιουργήσουν, έτσι ώστε να απολαύσουμε τους καρπούς ενός παραδείσου στον οποίον ο Θεός μας ευλόγησε να ζούμε», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η επικείμενη μετάβαση (στα κατεχόμενα) του νέου Προέδρου της Τουρκίας θα δώσει κάποια σήματα διαφορετικής αντίληψης και πολιτικής, όπως αυτά που διαμηνύουν στους φίλους και εταίρους μας. Θέλω να ελπίζω ότι πραγματικά θα επιδείξουν στην πράξη μια καλή διάθεση προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο μια λύση, είπε.

Όσον αφορά στις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «σήμερα, κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, με τους υδρογονάνθρακες, με την ταυτότητα του πλήρες μέλους της ΕΕ έχουν αλλοιωθεί οι παράγοντες, αλλά ιδιαίτερα αυτό που δίνει μια νέα διάσταση στη μικρά σε μέγεθος, αλλά μεγάλη σε σημασία χώρα μας, είναι ο γεωστρατηγικός της ρόλος είτε ως μια πηγή προμήθειας ενέργειας της Ευρώπης είτε ως ένας παράγοντας ασφάλειας της περιοχής. Αν αυτή η ευλογία, αυτός ο πλούτος αξιοποιηθεί ως κίνητρο μπορεί πραγματικά να αποτελέσει και την κινητήριο δύναμη, ώστε η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι πολλά μπορεί να ωφεληθεί αν βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού διότι οι ενεργειακές της ανάγκες είναι σημαντικότερες φαίνεται από την αγάπη της προς την Ευρώπη.

Αλλά την ίδια ώρα και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση του Κυπριακού θα τους δώσει και εκείνους την ευλογία του μεριδίου που τους αναλογεί και συνεπώς θα είναι μια ευλογία για ολόκληρη την πατρίδα μας αν επιτέλους συνεργήσουν όσοι εμπλέκονται και ιδιαίτερα όσοι κατέχουν, και εννοούμε την Τουρκία, και συμβάλουν ενεργά στην ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στην ορθή επίλυση του».

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης εξήρε τους αγώνες των αποδήμων Κυπρίων, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος των ομογενών στο εθνικό μας θέμα είναι κεντρικός και άξιος συνεχούς επαίνου. «Ιδιαίτερα στο Κυπριακό θεωρούμε τον ρόλο που διαδραματίζετε ουσιαστικό και άκρως υποστηρικτικό στις επίπονες και κοινές προσπάθειες για ευόδωση του αγώνα μας», είπε ο κ. Υπουργός, προσθέτοντας ότι μέσα από τη δραστηριοποίηση των αποδήμων στα κέντρα πολιτικής και λήψης αποφάσεων, προωθούνται οι δίκαιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι σημαντικές αλλαγές που διαδραματίζονται στην άμεση γειτονία μας κατέστησαν αναγκαίο τον επαναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. «Μέσω του επαναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, χωρίς να είναι σε βάρος των εξαίρετων σχέσεων που διατηρούμε με τους παραδοσιακούς φίλους μας, αξιοποιούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες που μας παρέχει η ιδιότητά μας ως πλήρες μέλος της ΕΕ και η στρατηγική, εταιρική μας σχέση με τις ΗΠΑ», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η αναζήτηση και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αποσκοπεί στην ανάδειξη της Κύπρου ως ενεργειακό κέντρο «που να αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα προς όφελος της περιοχής».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον απόδημο Κυπριακό Ελληνισμό, χαρακτηρίζοντάς το «ζωντανό, πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του λαού μας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση». Πρόσθεσε ότι οι ομογενείς με τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους έχουν καταξιωθεί στην πρωτοπορία του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι καθήκον της πλευράς μας είναι η υπεράσπιση της μόνης και αδιαίρετης κυριαρχίας, της μίας και μόνης υπηκοότητας και της μίας και μόνης διεθνούς νομικής προσωπικότητας. «Είναι αναγκαίο σήμερα να δώσουμε το μήνυμα ότι η δυσχερής οικονομική θέση στην οποία περιήλθε η Κύπρος δεν θα κάμψει τις αντιστάσεις του λαού μας», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, μετά την αλλαγή των γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών δεδομένων που δημιούργησε η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, μετατρέπεται πια σε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Στον χαιρετισμό της, η Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κα Καίτη Κληρίδη εξέφρασε, μεταξύ άλλων, περηφάνια για τα επιτεύγματα των αποδήμων στις χώρες διαμονής τους και εξήρε τη δημιουργική τους συμμετοχή στις τοπικές κοινωνίες. Η κα Κληρίδη χαιρέτισε, επίσης, την παρουσία των νέων αποδήμων και υπογράμμισε ότι η έντονη δραστηριοποίησή τους στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα ότι οι δεσμοί μεταξύ των παροικιών και της μητρώας γης θα εξακολουθήσουν να υφίστανται.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Άνδρες Παπαευριπίδης μετέφερε θερμό μήνυμα αγάπης, συμπαράστασης και ελπίδας εκ μέρους των αποδήμων προς τον κυπριακό λαό.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ παρατήρησε ότι η Κύπρος, μέσα από συμμαχίες και πρωτοβουλίες που ανέπτυξε, έχει πια τα εφόδια και τους εταίρους για να αγωνιστεί και να προωθήσει την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ σημείωσε ότι τα τελευταία 40 χρόνια όλες οι παροικιακές οργανώσεις εργάστηκαν και εξακολουθούν να εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για να διατηρήσουν το εθνικό μας θέμα ψηλά στην ατζέντα των Κυβερνήσεων στις χώρες διαμονής τους.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, η οποία παρεμποδίζει τις προσπάθειες για λύση. Ωστόσο, η έρευνες για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, δημιουργούν νέα προοπτική.

Ο Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κ. Χρίστος Καραολής εξέφρασε τη συμπαράσταση των μελών της νεολαίας των αποδήμων Κυπρίων. «Συμμετέχουμε σε ένα δύσκολο αγώνα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομίας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αξιοποιήσετε τις νέες προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας: τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τις πρωτοβουλίες του Αμερικανού Αντιπροέδρου, την υπογραφή της Συμφωνίας με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, το φυσικό αέριο και τον νέο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου», σημείωσε ο κ. Καραολής.

Στην τελετή έναρξης των εργασιών παρέστησαν Υπουργοί, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και άλλοι επίσημοι.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:52:06 PM