Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη μίλησε, προχθές, ενώπιον της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ - 29/10/2010


Το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία για 36 συνεχή χρόνια έθεσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ, ενώπιον της Τρίτης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Τρίτη Επιτροπή έχει ως αντικείμενο της θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και την τρέχουσα περίοδο εξετάζει, στα πλαίσια των εργασιών της, την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος μιλώντας προχθές Τετάρτη στην Επιτροπή, είπε, ότι από το 1974 που η Τουρκία εισέβαλε και κατέκτησε το 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κυπριακός λαός όλα αυτά τα χρόνια στερείται συλλογικά το βασικό δικαίωμα στην ειρηνική συνύπαρξη. Ακολούθως έκανε αναφορά στις παραβιάσεις που μαζικά διαπράττονται για πάνω από τρεις δεκαετίες, όπως είναι η παράνομη παρουσία του κατοχικού στρατού, η στέρηση του δικαιώματος περιουσίας, η παράνομη εισαγωγή εποίκων από την Ανατολία στο κατεχόμενο τμήμα, η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ο παράνομος σφετερισμός και εκμετάλλευση της περιουσίας των 200.000 Ελληνοκύπριων προσφύγων και η συνεχιζόμενη αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Όλες αυτές οι παραβιάσεις, τόνισε ο κ. Χατζημιχαήλ, είναι καταγεγραμμένες και καταγγέλλονται σε πληθώρα Ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Στην συνέχεια, ο Κύπριος Πρέσβης προέβη σε μια εμπεριστατωμένη αναφορά σε σημαντικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, των οποίων οι πρόνοιες παραμένουν σε ισχύ, σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ όπου διαπιστώνονται οι εν λόγω παραβιάσεις καλώντας την Τουρκία να ενεργήσει για την αποκατάστασή τους, αλλά και σε έγγραφα του ΟΗΕ τα οποία δίδουν κατευθυντήριες γραμμές σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τρόπους θεραπείας τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όπως οι Αρχές Πινέϊρο ( Pinheiro Principles) που προνοούν το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων και αποκατάστασης της περιουσίας τους ως μέσου επίλυσης των διαφορών.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος κατήγγειλε την κατοχική δύναμη για συστηματική πολιτική αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού με την εισαγωγή μεγάλου αριθμού εποίκων, με στόχο να επηρεάσει προς όφελός της μια διευθέτηση στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η πράξη αυτή, δηλαδή της παράνομης μεταφοράς πολιτών της κατοχικής δύναμης στο υπό κατοχή έδαφος, παραβιάζει τις Συνθήκες της Γενεύης και συνιστά στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έγκλημα πολέμου.

Ακολούθως ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε στη συστηματική και ευρεία καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς ως μιας ακόμη προσπάθειας της Τουρκίας να χαλκεύσει την ιστορία και τόνισε ότι η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου δεν συνιστά μόνο έγκλημα κατά της Κύπρου, αλλά και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Πρέσβης ευχαρίστησε την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για τις προσπάθειές τους που αφορούν την εκταφή, ταυτοποίηση και παράδοση των λειψάνων στους συγγενείς, τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ότι η Τουρκία θα πρέπει σύμφωνα με τις πρόνοιες των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τους αγνοούμενους στην Κύπρο, να συμμορφωθεί με τις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου και τη διεθνή πρακτική για αποτελεσματική έρευνα διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος είπε, ότι για δύο περίπου χρόνια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την ιδιότητα του ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, διεξάγουν συνομιλίες κάτω από τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που να βασίζεται στη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Για να ευδοκιμήσει όμως η προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε, οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο πρέπει να τερματιστούν άμεσα, τονίζοντας ότι κύριος στόχος της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση και η προάσπιση του πιο υψηλού επιπέδου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών για όλους τους πολίτες της. Υπογράμμισε ακολούθως ότι για να γίνει αυτό πρέπει να τερματιστεί η κατοχή μεγάλου μέρους της χώρας από την ξένη κατοχική δύναμη.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος καταλήγοντας, επισήμανε ότι τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού ιδίως από μια χώρα που σήμερα παρακάθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό, τόνισε, είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την αξιοπιστία και ηθική υπόσταση του ιδίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπως και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:29:48 PM