Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων - 06/11/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού κλήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους να σχολιάσει την κινητικότητα που παρατηρείται από πλευράς Τουρκίας για την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και το Κυπριακό, σε σχέση και με την πρόσφατη σύσκεψη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα ακόλουθα:


«Θα πρέπει πρώτα να δούμε σε τι κατέληξε αυτή η σύσκεψη για το Κυπριακό, γιατί όσον αφορά στην ουσία, δεν έχουμε δει ακόμη κανένα συγκεκριμένο βήμα. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η σύσκεψη δεν είχε απλώς επικοινωνιακό στόχο, αλλά ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε πρακτικά και αποτελεσματικά βήματα για να βοηθήσει τις συνομιλίες. Οι προθέσεις φαίνονται να είναι καλές, αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε προθέσεις. Εμείς παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, αλλά και με επιφύλαξη όλες αυτές τις κινήσεις και θα περιμένουμε όλες αυτές οι φραστικές χειρονομίες να συνοδευτούν με πιο συγκεκριμένες προτάσεις.

Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη ευκαιρία για να αποδειχθούν έμπρακτα οι προθέσεις της Τουρκίας είναι, ακριβώς, οι συνομιλίες που διεξάγονται σήμερα στην Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού –όπου ξέρουμε ότι, μέχρι σήμερα, δεν είναι εποικοδομητική η στάση της Τουρκίας ιδιαίτερα και γενικότερα της τουρκικής πλευράς- και, βεβαίως, η εφαρμογή από την Τουρκία των υποχρεώσεών της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν και στην Κύπρο. Συνεπώς, υπάρχουν δύο συγκεκριμένα ζητούμενα αυτή τη στιγμή. Άρα, ωραία η έκφραση προθέσεων, αλλά εδώ υπάρχει η δυνατότητα να δείξει και να αποδείξει η Τουρκία αν πραγματικά εννοεί αυτά που διαμηνύει».

Ερωτηθείς εάν έχουν εξεταστεί τα σενάρια των κινήσεων της Τουρκίας ενόψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Ναι, βεβαίως. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι αυτοσκοπός η λήψη μέτρων ή η επιβολή κυρώσεων. Ο στόχος της Κύπρου είναι η Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, στις οποίες περιλαμβάνονται και η επίλυση του Κυπριακού και όσα προβλέπονται στη Δήλωση του 2005. Εάν η Τουρκία συμμορφωθεί και κάνει θετικά βήματα, θα είναι ανάλογη και η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, να επαναλάβω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει πλήρη συμμόρφωση και όχι επιλεκτική ή επιμέρους. Βεβαίως, κάθε θετικό βήμα θα λαμβάνεται υπόψη».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:40 PM