Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη - 25/09/2014


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε, στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, από την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου μέχρι χθες, Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, σειρά επαφών και συναντήσεων, καθώς και άλλες δραστηριότητες σχετικές με τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.


Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέστη στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. John Kerry, τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon, στο γεύμα με τα Πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και στις διμερείς συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Abdel Fattah El Sisi, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Tammam Salam, τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Philip Hammond και τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών κ. Sergey Lavrov.

Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης είχε χωριστές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, της Γεωργίας, της Αργεντινής, της Αγκόλας, της Νορβηγίας, του Λιχτενστάιν και της Μαλαισίας. Είχε επίσης χωριστές συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς της Κοινοπολιτείας και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Αντικείμενο των διμερών συναντήσεων του Υπουργού Εξωτερικών ήταν κατά κύριο λόγο το Κυπριακό, οι διεθνείς εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις, οι υποψηφιότητες σε διεθνή σώματα, η μεταρρύθμιση της Κοινοπολιτείας και η αναπτυξιακή ατζέντα του ΟΗΕ μετά το 2015.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, συνάντηση με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κα Victoria Nuland, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα προώθησης του Κυπριακού και οι διμερείς σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Κασουλίδης παρέστη στο Ευρωατλαντικό δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών προς τους 28 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και έλαβε μέρος στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την προετοιμασία κοινών θέσεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Συμμετείχε, επίσης στην 9η διεθνή συνάντηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης για θέματα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης ήταν φιλοξενούμενος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, όπου μίλησε με θέμα τη τρομοκρατία και τις ασύμμετρες απειλές που μαστίζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και παραχώρησε συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης υπέγραψε χθες στα Ηνωμένα Έθνη τη Σύμβαση “Minimata” για την απαγόρευση της χρήσης υδραργύρου. Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια δεσμευτική σύμβαση για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις τοξικές, αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης υδραργύρου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:52:39 PM