Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αυστραλό ομόλογο του


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας κ. Stephen Smith, συνοδευόμενο από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Αυστραλίας για το Κυπριακό κ. David Ritchie.


Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κυπριανού σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους είπε ότι είναι χαρά και τιμή του που φιλοξενεί τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, μιας φίλης χώρας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση τους στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησαν στην ανταλλαγή επισκέψεων, εκφράζοντας, παράλληλα, τη χαρά του που ο ομόλογος του εκπληρώνει πρώτος αυτή τη συμφωνία.

Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αυστραλό ομόλογο του για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και να εξηγήσει τη μεγάλη σημασία που έχει για την Κύπρο η διεθνής στήριξη, ώστε και η άλλη πλευρά να εμμείνει στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Παρόλο που οι συνομιλίες πρέπει να διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, αφού χρειαζόμαστε μια συμφωνημένη λύση, το κλειδί εξακολουθεί να βρίσκεται στην Άγκυρα, σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, ζητούμε από φίλες χώρες που έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία να ασκήσουν την επιρροή τους.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αυστραλίας, επισημαίνοντας την ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού Κυπρίων στη χώρα. Πρόσθεσε ότι ο κ. Smith τον ενημέρωσε και για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ Αυστραλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που τυγχάνει της ένθερμης υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση του ομολόγου του για να επισκεφθεί την Αυστραλία. Η επίσκεψη αυτή, εξήγησε, θα έχει διπλό σκοπό: από τη μια, τη συνέχιση των συζητήσεων που διεξήχθησαν σήμερα και, από την άλλη, τις επαφές με την κυπριακή ομογένεια που είναι, όπως είπε, ένα πολύ ζωντανό και ενεργό κομμάτι της αυστραλιανής κοινωνίας.

Από πλευράς του ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για τη θερμή φιλοξενία και την παραγωγική συνάντηση που είχαν, αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες θερμές, φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αυστραλίας, γεγονός που οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό, όπως είπε, στην ύπαρξη μιας ισχυρής και δραστήριας κυπριακής ομογένειας στη χώρα. Από την πρώτη στιγμή, πρόσθεσε, η Αυστραλία υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο και διατηρεί ένα μεγάλο βαθμό αξιωματούχων στην UNIFICYP.

Πέρα από τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αυστραλίας, τις δύο χώρες συνδέει και η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου του ενδιαφέροντος της Αυστραλίας για ενεργότερη εμπλοκή στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Smith, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη στήριξη που παρέχει η Κύπρος στην Αυστραλία σε αυτό το θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ρόλο της Αυστραλίας στην άσκηση πίεσης προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού, ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Αυστραλία στηρίζει σθεναρά την ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και την κοινή δήλωση των δύο ηγετών των δύο πλευρών την 23η Μαΐου 2008 καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παράλληλα, πρόσθεσε, διαδραματίζουμε το ρόλο μας στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, επιχειρηματολογώντας ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας. Αναμφισβήτητα, σημείωσε, είναι και προς το συμφέρον της Αυστραλίας λόγω της μεγάλης κυπριακής ομογένειας στη χώρα. Ο κ. Smith είπε, επίσης, ότι η Αυστραλία διατηρεί καλές διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και ότι στο πλαίσιο αυτών των σχέσεων θα συζητήσει με την Τουρκία τη στάση και τις απόψεις της για το Κυπριακό. Στο τέλος, η διευθέτηση του ζητήματος θα είναι διαρκής μόνο εάν είναι συμφωνημένη από τις δύο κοινότητες, κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:28:56 AM