Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας της Υπουργού Εξωτερικών στο Ουζμπεκιστάν - 06/04/2012


Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη εργασίας της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στο Ουζμπεκιστάν, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας κ. Kamilov Abdulaziz Khafizovich.


Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν χαρακτήρισε ως ιστορική την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών, καθώς αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ουζμπεκιστάν, η οποία επανατοποθετεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε ένα νέο αναβαθμισμένο πλαίσιο συνεργασίας, στο διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών υπογράφηκαν οι πρώτες διμερείς Συμφωνίες από την ημέρα εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες διανοίγουν νέες προοπτικές στη συνεργασία τους. Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν:

· Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών το οποίο προνοεί την εγκαθίδρυση συχνών επαφών μεταξύ αξιωματούχων των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών τόσο στη Λευκωσία και Τασκένδη όσο και στις έδρες Διεθνών Οργανισμών, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων επί διμερών και διεθνών ζητημάτων.

· Συμφωνία για Συνεργασία στην Καταπολέμηση του Εγκλήματος, η οποία προνοεί συνεργασία για την καταπολέμηση τρομοκρατίας, εμπορίας προσώπων, παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, ξεπλύματος χρήματος κ.ά.

· Συμφωνία για συνεργασία σε θέματα Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής Επιστήμης, η οποία προνοεί την ανάπτυξη συνεργασίας για τη βελτίωση των οικείων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, διοργάνωση συνεδρίων, συμποσίων και σεμιναρίων.

· Συμφωνία για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, η οποία προνοεί τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των διοικητικών Αρχών και των τουριστικών οργανισμών των δύο χωρών, με στόχο την εκατέρωθεν ανάπτυξη τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την παραμονή της στην Τασκένδη, η Υπουργός Εξωτερικών είχε διευρυμένες συνομιλίες με τον Ουζμπέκο ομόλογο της, ο οποίος παρέθεσε και δείπνο εργασίας προς τιμήν της.

Συζητήθηκαν αναλυτικά οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και συμφωνήθηκε όπως εντός των προσεχών μηνών πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, σε συνέχεια του πρώτου γύρου που έλαβε χώρα το 2009 με τη συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν και του τέως Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία.

Ο Ουζμπέκος Υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τις πάγιες θέσεις αρχών της χώρας του στο Κυπριακό, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης επί θεμάτων που άπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και όσων αφορούν τις προτεραιότητες της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι σχέσεις ΕΕ – Ουζμπεκιστάν, ως επίσης και θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η Αραβική Άνοιξη, το θέμα της Συρίας και του Ιράν, το Αφγανιστάν και η κατάσταση στην Κεντρική Ασία, αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο συζήτησης των δύο Υπουργών.

Κατά την παραμονή της στην Τασκένδη, η κα Υπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, Επενδύσεων και Εμπορίου του Ουζμπεκιστάν και με τον Πρόεδρο της Γερουσίας (Άνω Βουλή), με τους οποίους συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της οικονομικής και κοινοβουλευτικής συνεργασίας, αντίστοιχα.

Η επίσκεψη της δρος Μαρκουλλή ολοκληρώθηκε με συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι του Ουζμπεκιστάν.

Η δρ Μαρκουλλή επέστρεψε σήμερα στην Κύπρο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:38:13 PM