Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας - 17/04/2008


Οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας είναι παραδοσιακά πολύ στενές τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, μετά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Τιτόφ, ο οποίος από πλευράς του επεσήμανε ότι η χώρα του θα είναι όσο το δυνατόν περισσότερο υποβοηθητική στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που είχα σήμερα συνάντηση με το Ρώσο Υφυπουργό Εξωτερικών. Είναι πολλά τα θέματα για συζήτηση. Οι σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι παραδοσιακά πολύ στενές τόσο στο πολιτικό επίπεδο – και πάντα αναγνωρίζουμε ότι στις πιο δύσκολες στιγμές η Ρωσία ήταν στο πλευρό της Κύπρου – αλλά, βεβαίως, και στον οικονομικό και στον πολιτιστικό τομέα έχουμε πολύ στενές σχέσεις, όπως στενές σχέσεις έχουμε και στον ανθρώπινο τομέα.

Συζητήσαμε τις τελευταίες κινήσεις και εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, το που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλω να πω ότι ήταν, ήδη, ενήμερος ο κ. Υφυπουργός. Ανέφερα ποιες είναι οι βασικές μας θέσεις, τι περιμένουμε από αυτή τη διαδικασία, τις βασικές πτυχές και αρχές που θα θέλαμε να βλέπαμε σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος. Αναφερθήκαμε, επίσης, στα θέματα συνεργασίας και σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, διότι είναι κοινές οι θέσεις των δύο χωρών και, βεβαίως, σε διμερή ζητήματα στα οποία θέλουμε να επιδιώξουμε να βρούμε λύσεις. Ένα από τα πιο πιεστικά για μας είναι το θέμα του πώς να διευκολύνουμε τους επισκέπτες από τη Ρωσία, με το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων.

Σε ορισμένα ζητήματα υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, επομένως, οι δυνατότητες της Κύπρου για χειρισμό είναι, σχετικά, περιορισμένες και θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε συνεννόηση και συνεργασία με την ΕΕ. Αλλά, πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις.

Ηταν πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη η συζήτησή μας και μου έχει διαβιβάσει πρόσκληση να επισκεφθώ επίσημα τη Μόσχα και να συναντηθώ με το Ρώσο ομόλογό μου, κάτι που θα προγραμματίσουμε το συντομότερο δυνατόν, και θα είμαστε σε στενή επαφή για όλα τα ζητήματα που έχω αναφέρει».

Από την πλευρά του ο κ. Τιτόφ είπε ότι η διμερής συνεργασία εξελίσσεται πολύ καλά προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται κοινές θέσεις σε πολλά θέματα.

Ο κ. Τιτόφ αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσκληση που διαβίβασε στον κ. Κυπριανού να επισκεφθεί τη Μόσχα σύντομα και πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και για το πώς εξελίσσεται η σχέση μας σε ευρύτερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Τιτόφ είπε ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία τάσσεται υπέρ μιας διαρκούς λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και συμπεφωνημένης μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Εμείς, ως Ρωσική Ομοσπονδία, θα προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο υποβοηθητικοί σε αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία», είπε ο κ. Τιτόφ.

Ερωτηθείς για το τι περαιτέρω μπορεί να κάνει η Ρωσία για να βοηθήσει στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ο κ. Τιτόφ σημείωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα αξιοποιήσει τις εξαίρετες σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:18 PM