Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας - 11/01/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας, με έδρα τη Ρώμη, κ. Mulugeta Alemseged Gesesse.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, o νέος Πρέσβης της Αιθιοπίας διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους θερμότατους χαιρετισμούς του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας κ. Girma Wolde-Giorgis.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου-Αιθιοπίας, ο νέος Πρέσβης ανέφερε έχουν αναπτυχθεί βασιζόμενες στην αμοιβαία κατανόηση την εμπιστοσύνη και την πολυδιάστατη συνεργασία. Ο κ. Alemseged ανάφερε επίσης ότι οι λαοί των δύο χωρών μοιράζονται τις ίδιες απόψεις σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και δήλωσε ότι η Κυβέρνηση της Αιθιοπίας είναι πρόθυμη να εργαστεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο νέος Πρέσβης δήλωσε ότι η Kυβέρνηση του προσβλέπει στη μέρα που θα επιτευχθεί μία βιώσιμη και διαρκής συμφωνία επίλυσης του προβλήματος, προς το συμφέρον ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Καταλήγοντας, ο κ. Alemseged διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ενδυνάμωση της συνεργασίας ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τον διορισμό του νέου Πρέσβη της Αιθιοπίας και τόνισε ότι οι δύο χώρες είχαν πάντοτε φιλικές σχέσεις. Ανέφερε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και επαφές στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, ενώ έκανε αναφορά στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Η Κύπρος, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, θα προεδρεύσει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για να επαναβεβαιωθεί το πνεύμα συνεργασίας και φιλίας μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι μπορούν να προκύψουν κοινά οφέλη και έκανε αναφορά στο Δεύτερο Κοινό Στρατηγικό Σχέδιο Ευρώπης-Αφρικής που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2010 στην Τρίπολη.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι αυτή πρέπει να τερματιστεί και ότι η Κύπρος υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για να βοηθήσει την περιοχή. Η Κύπρος, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι έτοιμη να συνεισφέρει για τον σκοπό αυτό.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται εντός μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σ’ αυτή τη βάση, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, περιορισμένος χρόνος απομένει μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Greentree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία. Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να λύσουμε το Κυπριακό όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Σας διαβεβαιώ ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί τόσο από την Τουρκία όσο και τους Τουρκοκύπριους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:37:09 PM