Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού στη “ΣΗΜΕΡΙΝΗ” - 18/04/2009


ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Μάρκος Κυπριανού: Το ΔΗΚΟ δεν μπορεί να... παίζει και να ξεπαίζει

Ο Μάρκος Κυπριανού, Υπουργός Εξωτερικών και ένας εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών του ΔΗΚΟ, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη «Σ», τοποθετείται έναντι των θεμάτων που ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό το κόμμα και εκφράζει απόψεις για την εντεινόμενη αντιπαράθεση στο κόμμα για τις σχέσεις με την Κυβέρνηση.

Κύριε Κυπριανού, συναντάτε στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσο και την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχοντας ως δεδομένο ότι προηγήθηκαν η συνάντηση του Μεχμέτ Αλί Ταλατ με τη Χίλαρι Κλίντον αλλά και η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, ποιοι οι δικοί μας στόχοι;

Aπ.: Όλη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών βεβαίως και με τις καλές υπηρεσίες του Γ.Γ. Φυσικά υπάρχει μια συμφωνημένη διαδικασία μεταξύ των πλευρών και εγκεκριμένη από τα Ηνωμένα Έθνη και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα. Διαδικασία που προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία, δεν θα υπάρξουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ότι η προσπάθεια είναι να προκύψει συμφωνία ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Βεβαίως μιλάμε για συμφωνημένη λύση. Η εμπλοκή βεβαίως των Ηνωμένων Εθνών είναι ενεργός και είναι χρήσιμο κατά διαστήματα να γίνονται επαφές και με τον Γενικό Γραμματέα και τα Ηνωμένα Έθνη, για να ακούν στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο τις θέσεις μας, τις απόψεις μας και τα σχόλιά μας για την υφιστάμενη διαδικασία, αλλά βεβαίως και πώς βλέπουμε να εξελίσσονται τα πράγματα. Η βασική μας θέση ότι θα παραμείνουμε στα όσα έχουν συμφωνηθεί το Μάρτιο του 2008 ήταν μια βασική προϋπόθεση επανέναρξης της διαδικασίας και πρέπει να τηρηθεί αυτό που συμφωνήθηκε. Τώρα όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δυο τα ζητήματα. Ένα είναι το Κυπριακό και ο στόχος είναι να συνεχίσω την ενημέρωση που έχω αρχίσει από την πρώτη μας τη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ θέλω να τονίσω ότι και η πρώτη μας συνάντηση ήταν μια ουσιαστική συνάντηση, καλύψαμε ουσιαστικά θέματα αλλά όπως συμφωνήθηκε στην Πράγα, θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο βάθος τη συζήτηση στην Ουάσινγκτον. Εμείς περιμένουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν όχι μόνο τη διαδικασία αλλά και έμπρακτα την επιδιωκόμενη λύση και ταυτόχρονα ότι θα ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία για να είναι έμπρακτα θετική στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ναι μεν η διαδικασία και οι συνομιλίες γίνονται μεταξύ των δυο πλευρών, των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, όμως ξέρουμε ταυτόχρονα ότι το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα. Επανειλημμένα έχει λεχθεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι χωρίς την έγκριση της Τουρκίας. Οι ίδιοι το έχουν πει, ακόμα και σε συνέντευξη ο κ. Ταλάτ το έχει πει. Και υπάρχουν και θέματα που αφορούν άμεσα την Τουρκία, όπως το θέμα του στρατού, των εγγυήσεων και των εποίκων. Άρα έχει σημασία να μετακινηθεί η Τουρκία, να πάρει μια θετική στάση και αναμένουμε να τοποθετηθεί και δημόσια όσον αφορά την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού και να εγκαταλείψει τις διατυπώσεις για πραγματικότητες στο νησί και για νέο συνεταιρισμό δυο κρατών. Θα πρέπει ο διεθνής παράγοντας και χώρες που μπορεί να έχουν επιρροή στην Τουρκία, να ασκήσουν αυτήν την επιρροή.

Ερ.: Υπήρξαν, όμως, δυο σημαντικές επισκέψεις στην Τουρκία. Του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον, χωρίς, ωστόσο, να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα για το Κυπριακό.

Aπ.: Βεβαίως πρέπει να δούμε τα πράγματα και λίγο μέσα στα πλαίσιά τους. Σίγουρα ο Ομπάμα πήγε στην Τουρκία για να κτίσει ξανά γέφυρες και δεν είναι μόνο στο θέμα της Κύπρου αλλά και στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έκανε αναφορά και στις υποχρεώσεις ή αν θέλετε στην οπισθοδρόμηση που παρουσιάστηκε από πλευράς Τουρκίας στις μεταρρυθμίσεις και στην πλήρωση των υποχρεώσεών της. Όμως, το γεγονός ότι αναφέρθηκε στην επίλυση του Κυπριακού στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση και ότι περιέγραψε με σωστό ορισμό θα έλεγα τη λύση του Κυπριακού, είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να γράψουμε στα θετικά. Βεβαίως να μην κρίνουμε πάντα από τις ομιλίες. Πρέπει να δούμε τι λέχθηκε κεκλεισμένων των θυρών και ακριβώς περιμένω και θα έχω και μια σχετική ενημέρωση στη συνάντησή μου τη Δευτέρα. Όμως βλέπουμε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των ενεργειών και των τοποθετήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να επιδιώκουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συναντήσεις. Το γεγονός ότι -και πάλι εδώ είδα κάποια σχόλια- ο Υπουργός Εξωτερικών της μικρής Κύπρου, που συναντιέται δυο φορές με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε δεκαπέντε μέρες, έστω και αν οι περιστάσεις με τις οποίες έγιναν αυτά μπορεί να μη μας βρίσκουν πλήρως ικανοποιημένους, είναι ένα θετικό γεγονός. Και αυτό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και εκείνο που έχει σημασία είναι μετά από τόσα χρόνια να αποκτήσουμε ξανά έναν ανοικτό συνεχή διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο χέρι τους είναι η λύση

Ερ.: Πάντως σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω κάποιες ανησυχίες από την ίδια την Τουρκία. Είδαμε τον κ. Εγκεμέν Μπαγίς αλλά και τον κ. Γκιουλ σε συνεντεύξεις τους να παραδέχονται ότι όντως το Κυπριακό θα αποτελεί πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ενταξιακή τους πορεία. Πώς το σχολιάζετε;

Aπ.: Βεβαίως έβαλε και το πλαίσιο ο κ. Μπαγίς ότι περίπου φταίει η Κύπρος. Δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που εμποδίζει τα κεφάλαια, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο. Όμως συμφωνώ απόλυτα ότι τώρα φαίνεται και δημόσια να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα στην πορεία τους που σχετίζεται με το Κυπριακό και τη στάση τους απέναντι στην Κύπρο. Εγώ θεωρώ ότι η πρόκληση, η ευκαιρία, είναι αυτήν την στιγμή ενώπιόν τους. Αν, όπως λένε, δυσκολεύονται να εφαρμόσουν επιμέρους υποχρεώσεις λόγω της ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος, ας το λύσουν. Στο χέρι τους είναι και για μας αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία. Είναι πολύ πιο σημαντικό να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, παρά ν' ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας. Με τη λύση του Κυπριακού όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Διαπραγματεύσεις: Στα δύσκολα ζητήματα δεν υπάρχει σύγκλιση

Ερ.: Έχουν γίνει δεκάδες συναντήσεις Χριστόφια - Ταλάτ. Πιστεύετε ότι οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση;

Aπ.: Προχωρούμε αργά. Εκεί που προχωρούμε θεωρώ ότι είναι μέσα στα σωστά πλαίσια, αλλά πρέπει ν' αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα ότι στα δύσκολα ζητήματα δεν υπάρχει σύγκλιση. Και όπως βλέπουμε, μπαίνουν στο πλάι για να επανέλθουν. Διαδικαστικά δεν το βρίσκω κακό. Δηλαδή βγάζεις από τη μέση όσα μπορείς να βγάλεις, βλέπεις μπροστά σου πού βρίσκονται οι βασικές δυσκολίες και αρχίζεις και τα αντιμετωπίζεις. Άρα αυτό δεν με εκπλήσσει και ούτε θεωρώ ότι διαδικαστικά είναι προβληματικό αλλά το λέω, διότι είναι νωρίς αυτήν τη στιγμή για να πούμε ποιες είναι οι προοπτικές. Δηλαδή, εάν δεν αρχίσουμε μια πιο ουσιαστική, σε βάθος θα έλεγα καλυτέρα, συζήτηση των δύσκολων ζητημάτων, θα είναι δύσκολο να δούμε ποιες είναι οι προοπτικές. Υποθέτω ότι αυτό θα αρχίσει όταν τελειώσει η πρώτη φάση συζήτησης των διαφόρων κεφαλαίων.

Ερ.: Πάντως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιχειρεί να πλασάρει στην όλη διαδικασία δυο στάδια επίλυσης του Κυπριακού. Μιλά για ένα συμφωνημένο σχέδιο αρχών, που θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα και ακολούθως να προχωρήσουμε σε καταρτισμό συντάγματος νομοθεσιών και οργάνων του κράτους.

Aπ.: Η συμφωνία είναι συμφωνία και δεν μπορείς να έχεις μόνο κάποιες θεωρητικές τοποθετήσεις. Έχουμε και τον απλό Κύπριο, που θα πρέπει να πάρει απόφαση και να τοποθετηθεί πάνω σε μια συμφωνία. Δεν είναι πρακτικό αυτό που έχει λεχθεί. Ειδικά το σύνταγμα π.χ. και άλλα ζητήματα θα πρέπει να είναι ενώπιον του λαού όταν θα ερωτηθεί. Τώρα κάποιοι εξειδικευμένοι νόμοι που θα πρέπει να γίνουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο γιατί μπορεί να είναι τεχνικοί, εκείνο μπορούμε να το συζητήσουμε αν και εγώ πιστεύω ότι έχει σημασία, ο πολίτης, όταν ερωτηθεί, να ξέρει ότι το ομοσπονδιακό κράτος που θα προκύψει από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση, είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Πιστεύω είναι σημαντικό να νιώθει ασφαλής ο πολίτης, ότι δεν πρόκειται να καταρρεύσει το κράτος την επομένη της συμφωνίας.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ «Για μένα έχει σημασία τι θα γίνει την Κυριακή»

Ερ.: Έχουμε τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα, οι οποίες όσο και να λέμε ότι δεν παράγουν κάτι το έννομο, σίγουρα επηρεάζουν το Κυπριακό. Θα θέλαμε την άποψή σας δεδομένων και όσων έχουν ακουστεί για αλλαγή συσχετισμών στα κατεχόμενα.

Aπ.: Ουσιαστικά, για να είμαστε και ρεαλιστές, οι συνομιλίες θα επηρεαστούν ανάλογα με το πόσο θα επηρεαστεί ο κ. Ταλάτ από το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας. Διότι ο συνομιλητής, ο εκπρόσωπος της τ/κ κοινότητας είναι ο κ. Ταλάτ και αν ο ίδιος ως συνομιλητής νιώσει ότι επηρεάζεται ο ρόλος του από οποιοδήποτε γεγονός που μπορεί να είναι και οι παράνομες εκλογές, τότε σίγουρα θα υπάρχει ένα πρόβλημα. Και είναι ένας παράγοντας τον οποίο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και είναι ένας παράγοντας τον οποίο λαμβάνει υπόψη η διεθνής κοινότητα. Γι’ αυτό βλέπουμε και κάποιες κινήσεις. Διότι θεωρούν ότι μέσα από τις πιθανές εναλλακτικές προσωπικότητες που υπάρχουν μέσα στην τ/κ κοινότητα, αυτός που είναι πιο δεσμευμένος με λύση είναι ο κύριος Ταλάτ. Τουλάχιστον αυτή είναι η προσέγγιση. Άρα συμφωνώ ότι οι λεγόμενες «εκλογές» είναι ένας παράγοντας που δεν δημιουργεί αποτέλεσμα νόμιμο, όμως εφόσον είναι έκφραση πολιτικής βούλησης των Τ/κ, είναι πιθανόν να επηρεάσουν και το ρόλο που διαδραματίζει ο κ. Ταλάτ. Ελπίζουμε όχι, αλλά είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Εκείνο, όμως, που πρέπει να τονίσω, σεβόμενος πλήρως τον κ. Ταλάτ ως ηγέτη της κοινότητάς του, είναι εξίσου σημαντικό το τι γίνεται στην Τουρκία. Θέλω να επανέλθω σ’ αυτό, διότι ακόμα και ο πιο καλοπροαίρετος να βρίσκεται στα κατεχόμενα και να εκπροσωπεί την τ/κ κοινότητα, αν δεν δοθεί το πράσινο φως από την Τουρκία, δεν θα προχωρήσουμε. Άρα για μένα έχει σημασία τι θα γίνει την Κυριακή, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι το βασικό ζήτημα είναι η στάση της Τουρκίας.

Ένα κόμμα δεν μπορεί να παίζει και να ξεπαίζει

Ερ.: Να περάσουμε στα του ΔΗΚΟ, όπου, κύριε Κυπριανού, πυκνώνουν οι φωνές στελεχών για αποχώρηση από την Κυβέρνηση. Είδαμε τις αναταράξεις, που ενισχύθηκαν και από επιστολές στελεχών που έθεσαν το συγκεκριμένο θέμα επί τάπητος. Υπάρχουν, κατά την άποψή σας, λόγοι για να αποχωρήσει το ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση;

Aπ.: Δεν δέχομαι ότι πυκνώνουν οι φωνές. Είναι οι ίδιες φωνές. Συμφωνώ ότι αυτοί που έχουν εκφράσει κάποιους προβληματισμούς είναι άτομα τα οποία έχουν αποκτήσει αξιώματα στο τελευταίο συνέδριο. Όμως είναι μια σχολή σκέψης στο ΔΗΚΟ, που είναι η ίδια και με προηγουμένως. Πρώτα απ’ όλα εγώ δεν θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να εγείρονται δημόσια και θέλω κι εγώ, όπως έκαναν και άλλοι συνάδελφοι στο ΔΗΚΟ, να καταδικάσω τη διαρροή στον Τύπο. Όχι γιατί είναι θέμα το οποίο πρέπει να μείνει κρυφό, αλλά δεν μπορούν στελέχη του κόμματος να μαθαίνουν από εφημερίδες ότι ηγετικά στελέχη έχουν εγείρει αυτό το θέμα. Αυτό ισχύει, βεβαίως, για όλα τα στελέχη του κόμματος που έμαθαν ξαφνικά από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι υπάρχει τέτοια σκέψη, τέτοιος προβληματισμός. Η απόφαση θα ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και θα έλεγα από την Κεντρική Επιτροπή. Όταν και εφόσον τεθεί προς συζήτηση και προηγηθεί ο ανάλογος προβληματισμός, επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Για μένα, όμως, πρέπει να δούμε πριν εκφραστούν παράπονα προς τον Πρόεδρο ή προς την Κυβέρνηση, αν εμείς αξιοποιήσαμε ή επιδιώξαμε να αξιοποιήσουμε το ρόλο μας ως μέλη του κυβερνητικού σχηματισμού με εισηγήσεις, με προτάσεις, με πρωτοβουλίες, με συναντήσεις. Και αν όχι, πού οφείλεται αυτό το πρόβλημα και πώς επιλύεται. Ένα κόμμα, αν θέλει να είναι σοβαρό και αξιόπιστο, δεν μπορεί να είναι παίζω - ξεπαίζω. Α, μου κακοφάνηκε τώρα φεύγω, α μου αρέσει, ξαναγυρίζω. Πρέπει να υπάρχει μια σοβαρότητα και μια σταθερότητα. Πριν από ένα χρόνο ζητήθηκε από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ να υποστηρίξουν συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Και ήταν μέσα σ’ αυτές τις φωνές και τα άτομα που παρουσιάζουν σήμερα αυτόν τον προβληματισμό. Άρα πρέπει να δούμε ότι εξαντλούνται όλα τα περιθώρια άσκησης επιρροής και καθορισμού πολιτικής ή συμβολή στον καθορισμό πολιτικής από το ΔΗΚΟ, προτού, πιστεύω, να φτάσουμε σε λύσεις που να είναι πλέον οριστικές.

Ερ.: Θα θέλαμε την ειλικρινή σας θέση, γνωρίζοντας ότι το κεφάλαιο Κυπριανού για το ΔΗΚΟ είναι τεράστιο. Διαπιστώνετε υπερβολές στις θέσεις που εκφράστηκαν από στελέχη του κόμματος για το θέμα της αποχώρησης;

Aπ.: Εγώ θεωρώ ότι δεν έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχουμε ως κόμμα που συμμετέχει στην Κυβέρνηση για να ασκήσουμε την επιρροή μας. Και υπάρχουν τρόποι και προϋποθέσεις που μπορεί να γίνει αυτό.

Ερ.: Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;

Aπ.: Εγώ λέω όλοι μας. Άρα το θέμα είναι πριν καταλήξουμε ότι έχουμε αποτύχει στο ρόλο μας, θα πρέπει πρώτα να δούμε αν όντως επιδιώξαμε αποτελεσματικά και πρακτικά να τον ασκήσουμε. Εγώ πιστεύω δεν το κάναμε. Να σας δώσω παραδείγματα. Στον τομέα μου εμένα δεν μου έχει υποβληθεί εισήγηση από το ΔΗΚΟ. Από άλλα κόμματα υποβλήθηκαν εισηγήσεις για θέματα πολιτικής. Άρα, βλέπω εγώ ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε. Άρα θα πρέπει πρώτα να εξαντλήσουμε αυτές τις δυνατότητες. Θα πρέπει να ζυγίσουμε, ένα μεσαίου μεγέθους κόμμα πώς μπορεί ν' ασκήσει καλύτερα έναν ρυθμιστικό ρόλο και να επηρεάσει πολιτική. Εντός ή εκτός κυβερνητικού σχήματος; Αφού εξαντληθούν όλα αυτά και αν δούμε ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο βεβαίως. Έτσι είναι η πολιτική. Θα ληφθεί απόφαση ότι πλέον δεν εξυπηρετούνται οι στόχοι του κόμματος. Αλλά πιστεύω ότι δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Ένας είναι ο διαπραγματευτής: Ο Πρόεδρος

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Σ», υποστηρίζει ότι με απευθείας διάλογο και συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Χριστόφια, με υποβολή εισηγήσεων και ανταλλαγή απόψεων, το ΔΗΚΟ μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση των θέσεών μας που παρουσιάζονται στις διαπραγματεύσεις.

Ερ.: Τα συγκεκριμένα στελέχη ζητούν άτομο προερχόμενο από το ΔΗΚΟ να μετέχει στις διαπραγματεύσεις, για να ενημερώνεται πιο συχνά και καλύτερα η Γραμματεία. Εσείς δεν μπορείτε να επιτελέσετε αυτόν το ρόλο;

Aπ.: Κοιτάξτε, όχι μόνο εγώ. Και ο ίδιος ο Πρόεδρος προσφέρθηκε να ενημερώνει και νομίζω εδώ είναι κάτι το οποίο μπορούμε να καθιερώσουμε με έναν πιο πρακτικό τρόπο, για να γίνεται αυτή η ενημέρωση. Αλλά μπορώ και εγώ όποτε μου ζητηθεί βεβαίως να ενημερώνω.

Ερ.: Δεν σας ζήτησαν δηλαδή ποτέ να ενημερώσετε το κόμμα;

Aπ.: Δεν έχω προσκληθεί ως τώρα σε όργανα του κόμματος για να ενημερώσω. Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, την ίδια ενημέρωση που έχω εγώ έχει και ο πρόεδρος του κόμματος, οπότε πιστεύω ότι ο πρόεδρος ενημερώνει. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορώ ως Υπουργός Εξωτερικών να συμμετέχω στη διαπραγματευτική ομάδα. Επομένως, αυτόν το ρόλο δεν μπορώ να τον διαδραματίσω. Εκείνο που για μένα είναι πιο σημαντικό δεν είναι ποιος θα κάθεται σε ένα τραπέζι ή όχι. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να υποβάλλονται -και αντιλαμβάνομαι αυτό γίνεται και θα γίνει και στο μέλλον- τεκμηριωμένες εισηγήσεις, οι οποίες να συζητούνται με το διαπραγματευτή. Ένας είναι ο διαπραγματευτής. Ο Πρόεδρος ως αρχηγός της κοινότητάς μας. Η ομάδα είναι εκεί για να βοηθά και να στηρίζει τον Πρόεδρο. Είναι τεχνική ομάδα, είναι σύμβουλοι και όχι διαπραγματευτές. Ένας διαπραγματεύεται. Ο Πρόεδρος. Πάντα ήταν αυτό το σύστημα. Πιστεύω ότι με απευθείας διάλογο, συζήτηση με τον Πρόεδρο, με υποβολή εισηγήσεων και ανταλλαγή απόψεων μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση των θέσεών μας που παρουσιάζονται στις διαπραγματεύσεις.

Συγχύζουμε τους ψηφοφόρους μας και στο τέλος απογοητεύονται

Ερ.: Η αξιοπιστία του ΔΗΚΟ πλήττεται από αυτήν την εσωστρέφεια; Σημειώνω ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο ενόψει των Ευρωεκλογών. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς τα στελέχη, τα μέλη και του ψηφοφόρους του κόμματος;

Aπ.: Σίγουρα δεν βοηθάει και θεωρώ ότι συγχύζουμε τους ψηφοφόρους μας και στο τέλος βεβαίως απογοητεύονται. Και αυτό ζημιώνει και τις εκλογικές προοπτικές του κόμματος. Εκείνο που έχει σημασία είναι να είμαστε ένα συμπαγές κόμμα, το οποίο πιστεύω είμαστε, αλλά δεν το δείχνουμε. Ένα συμπαγές κόμμα που ακολουθεί με έναν αποτελεσματικό τρόπο την πολιτική του, θέτει τους στόχους του, τους εφαρμόζει και τους προωθεί και ότι είναι σοβαρό. Και ότι τις αποφάσεις τις παίρνει μετά από μεγάλο προβληματισμό. Η εικόνα που δίνουμε, ότι συνέχεια ασχολούμαστε με εσωκομματικές διαφωνίες και διαφορές, είναι κάτι το οποίο βλάπτει το κόμμα. Είναι καλή η διαφάνεια, είναι σωστό να ενημερώνονται οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι, αλλά πρέπει να γίνεται μέσα σε πλαίσια και αφού προηγηθούν εσωκομματικοί διάλογοι και προβληματισμοί. Πρέπει να το προσέξουμε αυτό, διότι ενώ εμείς τα λέμε μεταξύ μας και τσακωνόμαστε, ο κόσμος απλώς βλέπει μια διαμάχη που δεν τον ικανοποιεί. Και πίστευα ότι μετά από δεκαετίες που μας ταλανίζουν αυτά τα προβλήματα στο ΔΗΚΟ κάπου θα έχουμε μάθει. Δεν θα πάω πολύ πίσω. Το 1997 η ίδια ιστορία, οι ίδιες συζητήσεις… κάποιοι να αποχωρήσουν με τα γνωστά αποτελέσματα. Το '97-'98 ήταν οι πιο δύσκολες εποχές για το ΔΗΚΟ, που πάθαμε μεγάλη ζημιά και μας πήρε καιρό να ορθοποδήσουμε. Πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό είναι το μήνυμά μου. Όσον αφορά εμένα, θέλω να δηλώσω σαφέστατα τη δέσμευσή μου ότι θα σταθώ δίπλα στο ΔΗΚΟ, θα το βοηθήσω στις εκλογές και οποτεδήποτε μου ζητηθεί θα είμαι έτοιμος να αγωνιστώ μαζί με το ΔΗΚΟ. Αυτό εγώ το διατυπώνω και γι’ αυτό προσπαθώ να μην αναμειγνύομαι σ’ αυτές τις διαμάχες. Θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε στο νου μας περισσότερο και πάνω απ’ όλα τους οπαδούς και ψηφοφόρους του κόμματος. Εκείνους πρέπει να σκεφτόμαστε και όχι προσωπικά πολιτικά οφέλη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:11 PM