Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ιαπωνίας - 20/10/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ιαπωνίας, με έδρα την Αθήνα, κ. Hiroshi Toda.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Hiroshi Toda είπε ότι χαίρεται ιδιαίτερα που και οι δύο χώρες τιμούν την 50ή επέτειο της άμεσης αναγνώρισης της Κύπρου από την Ιαπωνία, την ημέρα της ανεξαρτησίας της στις 16 Αυγούστου 1960. Παρόλο που οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ μακριά γεωγραφικά, είπε, έχουν διατηρήσει εξαίρετες σχέσεις.

Ως Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Κύπρο, πρόσθεσε, θα ήθελα να ενισχύσω περαιτέρω και να ενθαρρύνω πιο φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων και της ανταλλαγής επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών.

΄Οσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Toda είπε: «Αντιλαμβάνομαι ότι διεξάγονται ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις για την επίλυση των κυπριακού προβλήματος και ελπίζουμε ότι σύντομα θα εξευρεθεί μια ειρηνική και βιώσιμη λύση».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύχθηκαν στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας και ήταν στενές και εγκάρδιες από την εγκαθίδρυσή τους το 1962. Όμως, πρόσθεσε, μπορούν να γίνουν ακόμα πολλά για να φθάσουν στο μέγιστο δυναμικό τους.

Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, θα ήθελα να συστήσω να προχωρήσουμε με την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και ο πολιτισμός. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ιαπωνίας για τη διοργάνωση της «Ιαπωνικής Εβδομάδας στην Κύπρο» αυτό το μήνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε επίσης: «΄Οσον αφορά τον πολιτικό μας διάλογο, υπογραμμίζω τη σημασία της έναρξης του επόμενου γύρου πολιτικών διαβουλεύσεών μας στο Τόκυο. Είναι πεποίθησή μου ότι αυτός ο πολιτικός διάλογος προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εξετάσουμε τον τρόπο περαιτέρω ανάπτυξης των εξαίρετων σχέσεών μας, συμπεριλαμβανομένων τρόπων για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ και Ιαπωνίας.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τη θέση αρχών της χώρας σας στο Κυπριακό καθώς και για την υποστήριξή σας για μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιτρέψετέ μου να εκφράσω, επίσης, την εκτίμησή μου για την πρόθεση της Ιαπωνίας να συμμετάσχει στην Ειρηνευτική Δύναμη σε περίπτωση λύσης».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας είπε:

«Έχουμε ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία υπήρξε αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε προκειμένου να ανοιχθεί ο δρόμος για την επανένωση της πατρίδας μας. Μαζί με τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφωνήσαμε σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίστηκε στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Συμφωνήθηκε, επίσης, μια διαπραγματευτική διαδικασία για τους Κύπριους και από τους Κύπριους, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που να στοχεύει στην εξεύρεση αμοιβαία συμφωνημένης και αποδεκτής λύσης η οποία να τεθεί για έγκριση από τις δύο κοινότητες της Κύπρου σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα.

Για δεκαοχτώ μήνες είχαμε εργαστεί μαζί με τον κ. Ταλάτ στη βάση αυτού του πλαισίου, σημειώνοντας πρόοδο σε ορισμένες σημαντικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς, σε πολλούς τομείς δεν επετεύχθηκαν συγκλίσεις.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τώρα με το νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου στο κεφάλαιο που αφορά το Περιουσιακό. Παρά τις δυσκολίες στις πρώτες συναντήσεις, προτίθεμαι να συνεχίσω να εργάζομαι εντατικά, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή τη πίστει, για να επιτευχθεί μια λύση στη συμφωνημένη βάση, το συντομότερο δυνατό.

Η πρόσφατη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη αποτελεί ουσιώδες μέτρο στην περαιτέρω προσέγγιση των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το θετικό αποτέλεσμα της διάνοιξης για να επιτύχουμε πρόοδο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να προωθήσω αποφασιστικά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης σύντομα, υπέβαλα ένα πακέτο προτάσεων που, αν γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Το πρώτο μέρος της πρότασής μου αφορά τη διασύνδεση και ταχεία συζήτηση των τριών αλληλένδετων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, δηλαδή του περιουσιακού, του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών και του κεφαλαίου της ιθαγένειας, αλλοδαπών, μετανάστευσης και ασύλου (έποικοι). Η ταυτόχρονη συζήτηση αυτών των κεφαλαίων θα μείωνε σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για τις διαπραγματεύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι έποικοι κατέχουν σήμερα περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους εκτοπισθέντες και το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις περιουσίες, που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, βρίσκονται στις περιοχές που θα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, αυτά τα τρία κεφάλαια είναι φυσιολογικά, λογικά και πολιτικά διασυνδεδεμένα.

Το δεύτερο μέρος της πρότασής μου αφορά την Αμμόχωστο και θα ωφελήσει σημαντικά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου, ενός χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς και των δυο κοινοτήτων, καθώς και τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς μεγάλο οικονομικό όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της σύμφωνα με το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1984) δεν θα είναι προς όφελος μόνο της ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά θα ενισχύσει και τη βιωσιμότητα του λιμανιού της Αμμοχώστου. Η θετική επίδραση, κατά κύριο λόγο στην υποτονική οικονομία των κατεχομένων, δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή. Η Τουρκία θα κερδίσει, επίσης, από την εφαρμογή της παρούσας πρότασης, καθώς η γενική θετική επίδραση θα οδηγήσει προοδευτικά στο ξεπάγωμα των κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συμβάλει θετικά και στην ίδια τη διαπραγματευτική διαδικασία, με την καίρια και άμεση ανύψωση του ηθικού του κυπριακού λαού, παρόλο που για την πλήρη εφαρμογή του πακέτου θα απαιτείτο κάποιος χρόνος.

Το τελευταίο μέρος της πρότασης αφορά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων. Η ημερήσια διάταξη της διάσκεψης θα καλύπτει τις διεθνείς πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις, και τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τους εποίκους, και θα πρέπει να συγκληθεί με την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το συνταγματικό και άλλες εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.

Αναμένουμε από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αντιδράσουν θετικά σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούν να αποδειχθούν υποβοηθητικές στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις προσπάθειές μας. Αναμένουμε από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να δείξουν ότι μοιράζονται την ίδια πολιτική βούληση με μας για την επίτευξη ταχείας προόδου και μιας συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αναμένουμε ότι οι δημόσιες διακηρύξεις της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας δεν είναι απλώς μέρος ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού αλλά ότι είναι ενεργά δεσμευμένες σε μια λύση που να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, υποβάλλοντας προτάσεις που να συντελούν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επανένωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκέμβρη, και πρέπει να είναι εποικοδομητικός. Οι θέσεις της, πρόσθεσε, πρέπει να βασίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενταξιακή της πορεία δεν μπορεί να παραμένει, όπως είπε, ανεπηρέαστη και ανεμπόδιστη, αν συνεχίσει την αδιάλλακτη και προκλητική της στάση και την άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Η Τουρκία, τόνισε, πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να συμβάλει με θετικό και ενεργό τρόπο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει με πολιτικές που προκαλούν σοβαρά προβλήματα τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτό οδήγησε στο πάγωμα μεγάλου αριθμού ενταξιακών κεφαλαίων της Άγκυρας, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Χρίστος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:29:15 PM