Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
- 20/07/2009Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο στη Μεσόγειο, είπε ότι το θέμα διερευνάται και ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι και απλώς υπήρξε καθυστέρηση στη δημοσίευση της στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.


«Η θέση μας είναι σαφής: Η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες στην περιοχή, έχουν καθορίσει την αποκλειστική οικονομική τους ζώνη με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ίδια την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και εκ των πραγμάτων έχει καταστεί και εθιμικό δίκαιο, γεγονός που σημαίνει ότι δεσμεύει και την Τουρκία, έστω και αν η ίδια δεν την έχει επικυρώσει», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι προθέσεις της Τουρκίας θα διερευνηθούν, ενώ την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση θα προβεί σε όλα τα αναγκαία διαβήματα, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού πέρα από τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία έχει την υποχρέωση για εξομάλυνση των σχέσεών της με τις χώρες της περιοχής και ειρηνική επίλυση οποιωνδήποτε διαφορών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. «Είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας, η οποία απορρίπτει τις διευθετήσεις που προνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνεται επιλεκτικά. Εμείς θεωρούμε ότι όχι μόνο η Κύπρος ενήργησε μέσα στα νόμιμα δικαιώματα της, αλλά ότι και η Τουρκία δεσμεύεται από αυτό», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών σε λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Κυπριανού υπέδειξε πως είναι γνωστό ότι ο λόγος που δεν έχουν παρουσιάσει μεγαλύτερη πρόοδο οι συνομιλίες είναι η στάση της άλλης πλευράς. «Σε αυτό το θέμα τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει Τουρκία η οποία, εκτός του ότι κρατά το κλειδί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ταυτόχρονα στις δηλώσεις της δεν είναι καθόλου εποικοδομητική. Αντιθέτως, επιμένει να αναφέρεται σε νέο συνεταιρισμό δύο ανεξάρτητων κρατών. Εάν όντως επείγεται η Τουρκία, τότε οφείλει να τηρήσει μια εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες, να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά ή να της επιτρέψει να τηρήσει εποικοδομητική στάση και τότε, βεβαίως, θα υπάρξει πρόοδος», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Τόνισε δε πως «είναι ειρωνικό η Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει το κυπριακό πρόβλημα, να παρουσιάζεται ότι δήθεν επείγεται για λύση. Δεν επείγεται κανένας περισσότερο από όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά. Να υπενθυμίσω άλλη μια φορά, γιατί φαίνεται ότι κάποιοι στο εξωτερικό επιλεκτικά το ξεχνούν, ότι είναι η δική μας πλευρά που υποφέρει από την κατοχή, είναι η δική μας πλευρά που έχει πρόσφυγες, έχει χάσει περιουσίες, υποφέρει από τη συνεχή παρουσία των στρατευμάτων», σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «επειγόμαστε για μια λύση που θα είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη, αλλά σίγουρα θα είναι βιώσιμη και δεν θα οδηγήσει την Κύπρο σε μεγαλύτερες περιπέτειες».

Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις του βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάθιου Μπράιζα ότι αν καταρρεύσει η σημερινή διαπραγματευτική διαδικασία θα είναι δύσκολο να ξαναρχίσει και ερωτηθείς εάν στις επαφές του στο εξωτερικό αισθάνεται πίεση για το ότι η παρούσα διαδικασία είναι ίσως η τελευταία ή μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά, υποδεικνύοντας πως αυτές οι φωνές που τώρα μιλούν για τελευταία ευκαιρία είναι οι ίδιες που ήταν στο προσκήνιο το 2003-2004 και ακολουθούν την ίδια φόρμουλα.

«Στην πολιτική δεν μπορεί κανείς να μιλά για τελευταίες ευκαιρίες. Και δεν είναι καθόλου εποικοδομητικό να γίνεται αυτό. Στις επαφές μου με πολιτικούς αξιωματούχους τονίζεται η καλή ευκαιρία που υπάρχει, οι προοπτικές που υπάρχουν σήμερα και η ανάγκη αξιοποίησής τους. Το ίδιο λέμε κι εμείς, διότι μην ξεχνάτε ότι οι προοπτικές αυτές δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλίες της δικής μας πλευράς. Άρα συμφωνούμε σε αυτό. Ο χρόνος είναι παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όχι με την έννοια που αναφέρθηκε προηγουμένως, αλλά διότι υπάρχει το πρόβλημα του εποικισμού, το πρόβλημα του ξεπουλήματος των περιουσιών μας. Υπάρχουν λόγοι που τους λαμβάνουμε υπόψη. Αλλά τέτοιου είδους παραινέσεις πιστεύω ότι θα ήταν θετικότερο να απευθύνονται προς την άλλη πλευρά, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε θέσεις που παρουσιάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η άλλη πλευρά και που δεν συνάδουν με τον επιδιωκόμενο στόχο της λύσης, όπως έχει υιοθετηθεί όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις δύο πλευρές, αλλά και από τις ίδιες τις ΗΠΑ μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε: «Η θέση μας είναι σαφής: Η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκίας. Δεν έχουμε φιλοσοφικό πρόβλημα να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο. Όμως δεν μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο ενέργειας όταν η Τουρκία προσπαθεί να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αξιοποιήσει τις δικές της πηγές ενέργειας βάσει του διεθνούς δικαίου». Αυτό είναι κάτι που η Τουρκία κάνει όχι μόνο φραστικά, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα επεισόδια όταν πολεμικά αεροσκάφη και πλοία του τουρκικού στρατού παρενόχλησαν σκάφη που διενεργούσαν έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Επομένως, εναπόκειται στην Τουρκία να δεσμευτεί να συμπεριφέρεται ως ένα σύγχρονο κράτος του 21ου αιώνα που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τότε η Κύπρος δεν θα έχει λόγο να φέρει ένσταση. Αλλά όσο συμπεριφέρεται σαν ο ταραξίας της γειτονιάς, η Κύπρος δεν θα μπορεί να δώσει αυτή τη συναίνεση», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:17:11 PM