Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


O Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Μάλι - 02/11/2009


Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας του Μάλι, με έδρα το Κάιρο, κ. Moussa Diakite.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Diakite, μετέφερε, κατ’ αρχήν, μήνυμα φιλίας του Προέδρου του Μαλί κ. Amadou Toumani Toure. Σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ανήκουν στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, ο κ. Diakite έξηρε το γεγονός ότι η Κύπρος υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος των Αδειμεύτων. Επίσης, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια με σκοπό την επανένωση του νησιού και του λαού μέσω του διαλόγου. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί στεφθούν με επιτυχία.

Αποδεχόμενος τις Επιστολές Διαπίστευσης του κ. Diakite, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μεταξύ άλλων, εξήρε τη μεγάλη σημασία που δίνει η Κύπρος στις σχέσεις με το Μάλι. Απόδειξη τούτου, είπε, είναι η συνεχής υποστήριξη και συμβολή της Κύπρου, σε συνεργασία με το Βέλγιο, για εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων στο Μάλι, ιδιαίτερα στην περιοχή του Koulikoro. Ελπίζουμε ότι μέσω της οικονομικής μας συνεισφοράς, ύψους €400.000 για τη διετία 2008-2009, οι συνθήκες ζωής των πολιτών στο Koulikoro έχουν βελτιωθεί σημαντικά, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Συνεχίζοντας είπε ότι η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει θερμά τη στενή συνεργασία της ΕΕ με την Αφρική.

Αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις με το Μάλι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: "Προσβλέπουμε στη σύναψη της Συμφωνίας για Οικονομική, Επιστημονική, Τεχνική και Βιομηχανική Συνεργασία με τη χώρα σας. Χωρίς αμφιβολία, η υπογραφή αυτής της Συμφωνίας θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω ενδυνάμωση των μεταξύ μας σχέσεων. Ταυτόχρονα, παραμένουμε δεσμευμένοι για εμβάθυνση του διμερούς πολιτικού διαλόγου, κυρίως στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση υπολογίζει στην πολύτιμη στήριξη της Κυβέρνησης του Μάλι μέσα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών προς την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, η τρέχουσα πολιτική όσον αφορά την Κύπρο είναι αντιπαραγωγική. Ως εκ τούτου, η Κύπρος αναμένει ότι το Μάλι, σε συνεργασία με άλλες φίλες χώρες εντός της Ισλαμικής Διάσκεψης, θα αποθαρρύνουν τις πολιτικές οι οποίες παρεμποδίζουν τις προοπτικές για μια συμφωνημένη επίλυση του Κυπριακού".

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι γενικόλογες δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας για υποστήριξη των συνομιλιών δεν είναι αρκετές. Η Τουρκία, τόνισε, πρέπει να αποδείξει ότι πραγματικά επιθυμεί λύση που να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, μια λύση που θα ωφελήσει το λαό της Κύπρου.

Και υπογράμμισε: "Η διευθέτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού, όπως και το θέμα των εγγυήσεων, εξαρτάται από την Τουρκία. Δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, δεν χρειάζεται εγγυητές".

Στην τελετή παρίσταντο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:23:12 PM