Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Ζαμβίας - 16/09/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Ζαμβίας, με έδρα τη Ρώμη, κ. Frank Mutubila.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Mutubila μετέφερε τους εγκάρδιους και αδελφικούς χαιρετισμούς του Πρόεδρου κ. Michael Chilufya Sata και του λαού της Ζαμβίας προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον λαό της Κύπρου.

Η Κύπρος και η Ζαμβία, ανέφερε ο κ. Mutubila, διατηρούν, εδώ και πολύ καιρό, θερμές και εγκάρδιες διμερείς σχέσεις τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση της Ζαμβίας προσβλέπει στο να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις αυτές, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, ελπίζω η διαπίστευση μου ως Ύπατος Αρμοστής, με έδρα εκτός Κύπρου, θα δράσει ως καταλύτης για την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ζαμβίας–Κύπρου.

Όσον αφορά στην υποστήριξη που προσφέρει η Κύπρος προς τη Ζαμβία ο κ. Mutubila ανέφερε: «Η Κυβέρνηση μου εκτιμά τη συνεργασία και την υποστήριξη της Κύπρου προς τη Ζαμβία, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι υποτροφίες που προσφέρονται σε σπουδαστές από τη Ζαμβία χαίρουν εκτίμησης στη χώρα αφού η εκπαίδευση αποτελεί πυλώνα για την ανάπτυξη οποιασδήποτε χώρας». Η χώρα μου, ανέφερε, προσβλέπει στην επέκταση της παραχώρησης υποτροφιών ώστε να συμπεριληφθούν και άλλοι υπήκοοι της Ζαμβίας οι οποίοι μπορεί να μην κατοικούν στην Κύπρο, αλλά θα ήθελαν να σπουδάσουν στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες εξίσου σημαντικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται από Κύπριους στη Ζαμβία, και προσκάλεσε επενδυτές στη χώρα του στους τομείς της γεωργίας, των μεταλλείων, του τουρισμού, της κατασκευαστικής βιομηχανίας και των οικοδομών.

Ο κ. Mutubila ανέφερε ότι είναι πεπεισμένος ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο λαός της Κύπρου είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά για να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Αυτό μπορεί να αποδοθεί, πρόσθεσε, στην ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η οποία δημιουργεί νέα ώθηση για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων από τη Ζαμβία.

Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Mutubila είπε ότι θα ήθελε να διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνεχή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επανένωση της Κύπρου, προς όφελος του λαού της, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι δυο χώρες έχουν μια μακρά ιστορία φιλικών διμερών σχέσεων, συνεργαζόμενες σε πολλά διαφορετικά διεθνή φόρα όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Κοινοπολιτεία και το Κίνημα των Αδεσμεύτων, καθώς και μια κοινή προσήλωση στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διενέξεων.

Έχουμε δει με ενδιαφέρον και εκτίμηση, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, την οικονομική πρόοδο της χώρας σας και επικροτούμε τους στόχους που έχετε θέσει για περαιτέρω ανάπτυξη και διαφοροποίηση της οικονομίας της. Σας ευχόμαστε, πρόσθεσε, κάθε επιτυχία στην προσπάθεια αυτή και είμαστε σίγουροι ότι με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοντά στην αφρικανική ήπειρο, καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρικανική Ένωση.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η άφιξή σας στη χώρα μας συμπίπτει με μια πολύ δύσκολη περίοδο στην ιστορία της Κύπρου. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες με τις οποίες οι Κύπριοι είναι αντιμέτωποι τώρα, δουλεύουμε πολύ σκληρά, έχοντας υιοθετήσει μια σειρά μέτρων για την αναδιάρθρωση και ανάκαμψη της οικονομίας μας».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Πρώτη μας προτεραιότητα υπήρξε πάντοτε και παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του, προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πρόσθεσε επίσης: «Ο πρόσφατος διορισμός από την Κυβέρνηση της Κύπρου διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας καταδεικνύει τη δέσμευσή μας για μια προσεκτική προετοιμασία για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων και τονίζει τις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σε μια επανενωμένη Κύπρο με ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους πολίτες της».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε επίσης τις θερμότερες ευχές για ειρήνη και ευημερία προς τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση και το φίλο λαό της Δημοκρατίας της Ζαμβίας και διαβεβαίωσε το νέο Ύπατο Αρμοστή για τη στήριξη του ιδίου και της Κυβέρνησης στην αποστολή του στην Κύπρο.

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:46:23 PM