Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - 05/09/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Κυπριανού, συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4-5 Σεπτεμβρίου 2009, στην Στοκχόλμη. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και Πακιστάν, καθώς και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.


Κατά την πρώτη μέρα εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση των εξελίξεων σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και το Ιράν.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, και ειδικότερα των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, το συντομότερο δυνατό με στόχο την επίτευξη λύσης δύο κρατών επί των συνόρων του 1967. Τόνισε επίσης την ανάγκη άμεσου τερματισμού της πολιτικής εποικισμού από το Ισραήλ. Ο κ. Κυπριανού επισήμανε εξάλλου την ανάγκη ενεργητικότερης εμπλοκής της ΕΕ στις προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Επί του θέματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία συνέχισης του διαλόγου των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και της Γερμανίας με την Ιρανική Κυβέρνηση.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό, και τις θέσεις της Κύπρου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει και της επερχόμενης αξιολόγησης της Τουρκίας το Δεκέμβριο.

Κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του Συμβουλίου οι Υπουργοί συζήτησαν το θέμα της πολιτικής της ΕΕ σε σχέση με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αλλά και γενικότερα την ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως διεθνούς παράγοντα. Διεξήχθη επίσης, ως είθισται, γεύμα εργασίας των «27» με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:30 PM