Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή της Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ - 28/01/2008


Ως ένα «σημαντικό έγγραφο, το οποίο μας ικανοποιεί απόλυτα», χαρακτήρισε η Υπουργός Εξωτερικών, κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, το κείμενο της Αναθεωρημένης Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία, το οποίο υιοθετήθηκε σήμερα, ως θέμα Α, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.


Μιλώντας σε ανταποκριτές κυπριακών και ελληνικών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες, η κα Μαρκουλλή αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του Εγγράφου, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα πολύ ικανοποιητικό κείμενο». Επεσήμανε, επίσης, ότι εκτός από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, στο κείμενο συμπεριλαμβάνεται και η παράγραφος, επί λέξει, η οποία είχε υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου σχετικά με το θέμα της «συμφωνημένης» διαδικασίας της 8ης Ιουλίου. Για εμάς, τόνισε η κα Μαρκουλλή, «αυτό είναι επαναβεβαίωση της προσήλωσης της ΕΕ στην ανάγκη εφαρμογής της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου». Το γεγονός ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου εντάσσεται μέσα στις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες, οι οποίες έχουν χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τα δύο χρόνια, είπε η κα Μαρκουλλή, «αποτελεί, από μόνο του, κατάλληλη απάντηση σε αυτούς που προκρίνουν – και μιλώ εδώ αποκλειστικά για την τουρκική πλευρά – ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ταχεία διαδικασία εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για τη λύση του Κυπριακού».

Η Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στο κείμενο της Εταιρικής Σχέσης γίνεται αναφορά σε όλες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, όπως είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και η άρση των τουρκικών περιορισμών στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Η κα Μαρκουλλή τόνισε ότι στο Έγγραφο περιγράφονται αναλυτικά και οι συνέπειες της μέχρι σήμερα συμπεριφοράς της Τουρκίας και γίνεται, εκ νέου, αναφορά στη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, η οποία διαλαμβάνει την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Καταλήγοντας, η κα Μαρκουλλή σημείωσε ότι το Έγγραφο αναφέρεται και στο θέμα της άσκησης αρνησικυρίας εκ μέρους της Τουρκίας ως προς την ένταξη της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση μας όσον αφορά στην αποστολή ΕΠΑΑ στο Κοσσυφοπέδιο θα εξαρτηθεί από το νομικό πλαίσιο της Αποστολής. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα, επεσήμανε η κα Μαρκουλλή, ότι «αυτή η Αποστολή θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε ισχυρή νομική βάση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τους λόγους που, επίσης, έχουμε εξηγήσει κατ’επανάληψη. Θα πρέπει αυτή η Αποστολή να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και για μας στήριξη στο διεθνές δίκαιο σημαίνει υποστήριξη αυτής της Αποστολής στο πλαίσιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Και συνέχισε η κα Μαρκουλλή: «Είναι σε αυτό το πλαίσιο που θα κρίνουμε τη συμμετοχή μας. Έχουμε ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τριών Αστυνομικών, αλλά το κατά πόσο αυτό θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τη συνολική δομή και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την Αποστολή αυτή της ΕΕ».

Σε ερώτηση κατά πόσο η Κυπριακή Κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι το Ψήφισμα 1244 δεν αποτελεί τη νομική βάση για την αποστολή ΕΠΑΑ στο Κοσσυφοπέδιο, η κα Μαρκουλλή τόνισε ότι «τα κείμενα που έχουμε ενώπιον μας δεν έχουν πάρει την τελική τους μορφή. Θα αποφασίσουμε όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση και θα έχουμε ενώπιον μας τα τελικά κείμενα». Επαναλαμβάνοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί ότι «το Ψήφισμα 1244 δεν αποτελεί επαρκή νομική βάση», η κα Μαρκουλλή τόνισε ότι στα κείμενα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον των ‘27’, δεν υπάρχει αναφορά στο Ψήφισμα 1244 ως σύνολο, αλλά γίνεται επιλεκτική αναφορά μόνο σε κάποιες παραγράφους. Σημειώνοντας ότι αυτό «για εμάς, είναι επικίνδυνο», η κα Μαρκουλλή τόνισε ότι «αφαίρεση ή απομόνωση παραγράφων από κάποια ψηφίσματα, παραγνωρίζοντας το σύνολο του ψηφίσματος - προσπαθήστε να το μεταφέρετε στο Κυπριακό - είναι πολύ επικίνδυνη».

Τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησαν, επίσης, η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς και η κατάσταση στο Λίβανο. Σε σχετική παρέμβασή της, η κα Μαρκουλλή ανέφερε ότι έχει ολοκληρώσει μια εκτενή περιοδεία στις χώρες της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της οποίας, επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Κουβέιτ, το Ισραήλ και είχε επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή. Από τις επαφές διαφάνηκε ότι υπάρχει σαφής δέσμευση όλων των άμεσα εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων μερών για επιτυχία της Διαδικασίας της Αννάπολης. Από την άλλη, σημείωσε η κα Μαρκουλλή, τα Αραβικά κράτη μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους για το συνεχιζόμενο εποικισμό και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζα και τόνισε ότι, ως ΕΕ, οφείλουμε να πιέσουμε για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης στην περιοχή. Η Κύπρος θεωρεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσδιορίσει ένα πιο ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μηχανισμό επαφής μεταξύ ΕΕ-Ισραήλ-Παλαιστινιακής Αρχής έτσι ώστε να διευκολυνθεί η Ειρηνευτική Διαδικασία, κατέληξε η Υπουργός Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου συζητήθηκαν, επίσης, η κατάσταση στο Πακιστάν καθώς και θέματα Αφρικής, με κύρια έμφαση στην Κένυα και το Σουδάν/Νταρφούρ. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, διεξήχθη συζήτηση για την κατάσταση στο Ιράν και τα Δυτικά Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Σερβία.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η κα Μαρκουλλή είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας, κ. Maris Riekstins, κατά τη διάρκεια της οποίας διεξήχθηκε συζήτηση για το Κυπριακό, το Κοσσυφοπέδιο και για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:40 PM