Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντηση της με τον Επίτροπο Rehn στις Βρυξέλλες - 29/01/2008


Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα το πρωί, στις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο κ. Olli Rehn. Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα, η κα Μαρκουλλή προέβη σε δηλώσεις προς του ανταποκριτές κυπριακών και ελληνικών ΜΜΕ.


Η Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Rehn ως «πάρα πολύ εποικοδομητική» και ανέφερε ότι με τον Επίτροπο συζήτησαν το Κυπριακό, και το Κοσσυφοπέδιο. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης με τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα του χρηματοδοτικού κανονισμού και γενικότερα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Αναφορικά με το Κυπριακό, η κα Μαρκουλλή είπε ότι ενημέρωσε τον Επίτροπο Rehn για την ετοιμότητα της πλευράς μας να ξεκινήσει μια διαδικασία εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και της Διαδικασίας Gambari μετά τις προεδρικές εκλογές. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η Διαδικασία Gambari έχει ήδη υιοθετηθεί τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι υιοθετείται και στο κείμενο της Αναθεωρημένης Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία, που ενέκρινε χθες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.

«Άρα», επεσήμανε η κα Μαρκουλλή, «η έμφαση αλλά και η επιρροή θα πρέπει να ασκηθεί προς την Τουρκία για να προχωρήσουμε προς την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και της διαδικασίας». Στο ίδιο πλαίσιο, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι σημαντικός στη διαδικασία αυτή ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά που θα συμφωνηθούν θα συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Rehn από την πλευρά του, ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών, τόνισε την ετοιμότητα της Επιτροπής, όσον αφορά το Κυπριακό, να συμβάλει στη διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά τις προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό αυτό που θα συμφωνηθεί να συνάδει με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διαδραματίσει αυτό το ρόλο.

Αναφερόμενη στις σχέσεις της Κύπρου με τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι παρουσίασε στον Επίτροπο τα προβλήματα που παρατηρούνται, αλλά δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι υπάρχουν περιθώρια κατανόησης αυτών των θέσεων αλλά και συνεργασίας, όπως προβλέπεται και από τους θεσμούς της ΕΕ αλλά και από το ίδιο το περιεχόμενο των κανονισμών που έχουν υιοθετηθεί.

Όσον αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, η κα Μαρκουλλή σημείωσε ότι εξήγησε εκ νέου στον κ. Rehn τις θέσεις της Κύπρου όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης αλλά και όσον αφορά το θέμα της νομικής βάσης για την Αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο.

Τέλος, αναφερόμενη στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κα Μαρκουλλή τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων. «Για μένα», είπε η κα Μαρκουλλή, «είναι πολύ σημαντικό που θα έχω αυτές τις συναντήσεις διότι θα μου δοθεί η ευκαιρία να εκθέσω τις θέσεις της Κύπρου αλλά και να ακούσω τις δικές τους τοποθετήσεις».

Η Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, χθες αργά το απόγευμα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ κ. Xavier Solana, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.



Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:35 PM