Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε την επίσκεψη της στην Ελβετία - 11/01/2013


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψη εργασίας στη Βέρνη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Βέρνη η δρ Μαρκουλλή συναντήθηκε με τον ομόλογό της Υπουργό Εξωτερικών της Συνομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ελβετίας δρα Didier Burkhalter. Οι δύο Υπουργοί και οι αντιπροσωπείες τους παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας και μετά ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες.


Στην ημερήσια διάταξη των αντιπροσωπειών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ελβετίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ, η κρίση στην ευρωζώνη και οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία. Οι σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο Υπουργών. Kατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ελβετίας ως επίσης και η στήριξη της Ελβετίας στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία για την Εισαγωγή και τον Επαναπατρισμό των Πολιτιστικών Αγαθών. Η υπογραφή της Συμφωνίας αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων μεταξύ Κύπρου-Ελβετίας από το 2006 και εντεύθεν και καλύπτει κυπριακές και ελβετικές αρχαιότητες που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους ως το 1500 μ.Χ. Η Κύπρος αποτελεί την 6η χώρα με την οποία η Ελβετία υπογράφει τέτοιου είδους Συμφωνία, ενώ η Ελβετία έχει υπογράψει μέχρι τώρα αντίστοιχη συμφωνία με την Ελλάδα, την Ιταλία, το Περού, την Αίγυπτο και την Κολομβία.

Η Συμφωνία προνοεί την απαγόρευση της εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών στα δυο κράτη όταν δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες του κράτους προέλευσης. Παράλληλα, θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα και προωθεί την επιστημονική συνεργασία και τις αρχαιολογικές ανταλλαγές Κύπρου-Ελβετίας.

Η υπογραφή της Συμφωνίας, σε συνδυασμό με την ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ (Ιούλιος 2012) για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή κυπριακών αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ, αποτελεί σημαντικό βήμα γενικότερα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και ειδικότερα για την παρεμπόδιση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών θησαυρών που αποτελούν προϊόν της συστηματικής λεηλασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.

Η δρ Μαρκουλλή επιστρέφει στην Κύπρο αύριο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:42:19 PM