Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών σε εκδήλωση της ΕΚΕ για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59, στην Αθήνα - 10/04/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού παρέστη χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Κυπριακή Εστία η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) και η Νεολαία της, σε συνεργασία με την OKOE και την Κυπριακή Πρεσβεία - Σπίτι της Κύπρου, για τον εορτασμό της επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59.


Ο κ. Κυπριανού σε ομιλία του με θέμα: «Η νεολαία της Κύπρου στον Αγώνα» επισήμανε πως «αυτές οι επέτειοι δεν μπορεί να είναι απλώς μια εορταστική εκδήλωση. Πρέπει να είναι η ευκαιρία, η αφορμή για προβληματισμό για περισυλλογή για να σκεφτούμε τί θυσίασαν για μας οι πρόγονοί μας και τί πρέπει να κάνουμε εμείς για το μέλλον».

Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «ραχοκοκκαλιά» του απελευθερωτικού αγώνα τη νεολαία του ’55-’59, υπογραμμίζοντας πως «τα νιάτα αγωνίστηκαν με πατριωτισμό με ηρωισμό με αυτοθυσία, όπως πάντα κάνουν οι νέοι, χωρίς να σκέφτονται το συμφέρον τους, την ασφάλειά τους και μπόρεσαν και πέτυχαν τους στόχους του αγώνα».

«Δυστυχώς ο αγώνας ήταν ημιτελής, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, έπεσαν, αλλά σήμερα έχουμε μια πατρίδα υπό κατοχή και ο αγώνας συνεχίζεται. Τον αγώνα που άρχισαν πρέπει εμείς τώρα να τον συνεχίσουμε να τον τελειώσουμε, με άλλο τρόπο», είπε ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα «είναι άλλες οι εποχές, άλλες οι προκλήσεις, οι πραγματικότητες. Όμως αυτός ο αγώνας, αυτό το σθένος, αυτή η αυταπάρνηση και η αντοχή πρέπει να μετατραπεί και στον πολιτικό αγώνα που διεξάγουμε σήμερα».

Ακολούθως πρόσθεσε: «Παραμένει το μεγάλο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, το οποίο είναι σύνθετο διεθνές πρόβλημα, είναι πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνικής εκκαθάρισης, δημιουργίας προσφύγων και εκτοπισμένων, αποστέρησης περιουσιών».

« Εμείς από τη μια αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά από την άλλη η Τουρκία αξιοποιεί τον χρόνο για να μονιμοποιήσει τα τετελεσμένα της εισβολής και να παγιώσει τη διχοτόμηση», είπε. Υπογράμμισε στη συνέχεια πως «η διατήρηση των συνθηκών εγγυήσεων αποτελεί πηγή προβλημάτων, είναι κάτι το οποίο θα συντηρήσει την κατάσταση κηδεμονίας και ομηρίας για την Κύπρο και εξυπηρετεί αποκλειστικά το στόχο της Άγκυρας».

Ανέφερε πως «μια Κύπρος, μετά τη λύση του κυπριακού προβλήματος, μέλος της ΕΕ, δεν χρειάζεται εγγυήσεις από τρίτες χώρες και είναι προσβλητικό και για την ΕΕ να υπάρχει οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι θα έρθει τρίτο κράτος για να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ».

Σήμερα ο αγώνας, είπε, συνεχίζεται και είναι εξίσου δύσκολος και εξίσου απαιτητικός.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι σήμερα «αναζητούμε μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, που θα εξασφαλίζει την επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Μια λύση όσο πιο δίκαιη γίνεται».

Στη συνέχεια επισήμανε: «Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να έχουμε τη σωστή και δίκαιη λύση που πράγματι θα θέλαμε, αλλά μια λύση που τουλάχιστον σέβεται τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, μια λύση που θα εξασφαλίζει το κράτος ως λειτουργικό, ως μέλος της ΕΕ, με ενοποιημένη οικονομία που θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη του τόπου».

Διευκρίνισε ότι η μορφή της λύσης είναι η ομοσπονδία και υπενθύμισε: «Ήταν συμβιβασμός, οδυνηρός συμβιβασμός που έγινε εδώ και πολλές δεκαετίες, διότι ήταν ο μόνος τρόπος - και παραμένει ο μόνος συμβιβασμός - με τον οποίο μπορεί να πετύχει κανείς την επανένωση του νησιού, αντιμετωπίζοντας τη βασική απαίτηση της άλλης πλευράς για να υπάρχει μια περιοχή που θα διοικεί».

Ο κ. Κυπριανού, τόνισε ότι η ομοσπονδία «είναι ο τελικός συμβιβασμός, δεν είναι η αρχική μας θέση, δεν αρχίζουμε από την ομοσπονδία για να κινηθούμε προς συνομοσπονδία ή άλλες θέσεις της τουρκικής πλευράς. Αυτή είναι η κατάληξη. Μιλούμε για μια ομοσπονδία που θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους, θα εξασφαλίζει την εφαρμογή και το σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις».

Σήμερα, είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία που άρχισε το 2008, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, με βασική προϋπόθεση «ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα».

«Η διαδικασία είναι μεταξύ των δύο πλευρών που θα πρέπει να ζήσουν με αυτή τη λύση σε μια ενωμένη Κύπρο. Όμως το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία, όπως λέμε είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, δεν σημαίνει ότι το Κυπριακό παύει να είναι διεθνές πρόβλημα, ότι δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Κατοχής εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους από μια κατοχική δύναμη» διευκρίνισε ο κ. Υπουργός και επανέλαβε: «Η ευθύνη της Τουρκίας παραμένει έστω και αν η διαδικασία που επελέγη είναι μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των δύο πλευρών».

Επισήμαινε ότι αυτή η ευθύνη της Τουρκίας έχει αναγνωριστεί και από την ίδια την ΕΕ, και στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου τονίζεται σαφώς ότι η Τουρκία πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένα απτά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού και να μην παρακολουθεί σαν θεατής τη διαδικασία επίλυσης .

«Η Τουρκία αν δεν επιδείξει θετική στάση δεν θα μπορέσει να υπάρξει και θετική κατάληξη» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο τραγικό θέμα των αγνοουμένων, είπε ότι η Διερευνητική Επιτροπή κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο με την εκταφή και ταυτοποίηση των λειψάνων, κάλεσε ωστόσο την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να ανοίξει τα αρχεία της, να αποκαλύψει τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο έχασαν τη ζωή τους οι αγνοούμενοι.

«Η κύρια ευθύνη για την επίλυση του Κυπριακού ανήκει στη Τουρκία. Η Τουρκία έχει δημιουργήσει το κυπριακό πρόβλημα και πρέπει να βοηθήσει να το λύσει. Αυτό είναι βασική απαίτηση όχι μόνο δική μας, αλλά πιστεύω και όλων των συμμάχων μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών είπε: «Έχουμε κάποια αποτελέσματα, υπάρχει κάποια πρόοδος , όμως σίγουρα δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα θέλαμε».

« Δεν υπάρχει η πρόοδος που θα περίμενε κανείς. Ακόμα και στα κεφάλαια που υπάρχουν συγκλίσεις, οι διαφωνίες παραμένουν σε πολύ ζωτικά σημεία, γιατί ακόμα η άλλη πλευρά δεν έχει επιδείξει τη θετική στάση που θα ανέμενε κανείς. Αντίθετα, τίθενται προτάσεις στο τραπέζι που είναι συνομοσπονδιακού χαρακτήρα το οποίο εξυπακούει πολύ περισσότερη συζήτηση, πολύ περισσότερη διαπραγμάτευση», είπε. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «όποιες και να είναι οι δυσκολίες, όποια και να είναι τα προβλήματα δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού, παρά μέσα από διαπραγμάτευση. Και αυτό έχει σημασία, ότι θα επικεντρωθούμε, θα αφιερώσουμε όλη την προσπάθεια που χρειάζεται για να πετύχουμε μέσα από τη διαπραγμάτευση τη λύση που επιθυμούμε».

Αναφέρθηκε επίσης στη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας, των Ελληνικών Κυβερνήσεων, του ελληνικού λαού και χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στον αγώνα που διεξάγουμε η Ελλάδα ήταν και παραμένει το βασικό, το μόνιμο, το αναντικατάστατο στήριγμα του Κυπριακού Ελληνισμού».

Ο κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη για ομοψυχία και ενότητα λέγοντας ότι «χωρίς την ενότητα, την ομοψυχία, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε στον αγώνα μας».

«Πολυφωνία, δημοκρατία, διαφορετικές απόψεις, είναι γνωρίσματα και ίδιον μιας ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας, αλλά όλα αυτά πρέπει να οδηγούν, στο τέλος, στη σύνθεση, στην κοινή θέση και όχι στη διάσπαση», είπε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια η οποία καταβάλλεται. Σε αυτό προσβλέπουμε και στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, που μπορεί να πετύχει αυτό το στόχο».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Λοΐζος Λοΐζος, η Πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΚΕ Λουκία Ευθυμίου, και η Οργανωτική Γραμματέας της ΟΚΟΕ κα Κατερίνα Αυξεντίου.

Η εκδήλωση περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων, προβολή επετειακού ντοκιμαντέρ για τον Ευαγόρα Παλλικαρίδη, τραγούδια του αγώνα από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Κύπρος», και κυπριακούς χορούς από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα της Ε.Κ.Ε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν Βουλευτές, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο Διοικητής της Σχολής Ικάρων, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εκπρόσωποι Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και μέλη της κυπριακής παροικίας στην Ελλάδα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:22 PM