Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε ομιλία στην Υπουργική Συνάντηση Ιταλίας και Ιορδανίας με θέμα την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 28/09/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε χθες, 27 Σεπτεμβρίου 2015, στην Υπουργική Συνάντηση με θέμα «Προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά: Μια επιτακτική ανάγκη», την οποία διοργάνωσαν στο περιθώριο της 70ης συνόδου των ΗΕ, η Ιταλία, η Ιορδανία και οι Οργανισμοί ΟΥΝΕΣΚΟ, ΙΝΤΕΡΠΟΛ και UNODC.


Ο κ. Κασουλίδης, στην ομιλία του, επεσήμανε ότι ένα από τα κύρια εμπόδια για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα αποτελεί η απόδειξη της ταυτότητας από τις ενάγουσες χώρες. Με βάση την δική μας εμπειρία, είπε, βλέπουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αντικείμενα που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη Κύπρο δεν ήταν καταγεγραμμένα ή επαρκώς τεκμηριωμένα. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, είναι δύσκολο να αποδειχθεί στο δικαστήριο η προέλευσή τους, πολύ δε περισσότερο σε ορισμένες χώρες όπου η νομοθεσία προβλέπει ότι το βάρος της απόδειξης προέλευσης ενός αντικειμένου αποτελεί ευθύνη της ενάγουσας χώρας.

Ακολούθως, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το βάρος της απόδειξης να μην εμπίπτει κατά κύριο λόγο στο κράτος, στην προκειμένη περίπτωση του Ιράκ, σχετικά με: α) το σταμάτημα της δημοπρασίας ύποπτων αντικειμένων, και β) την επιστροφή των αντικειμένων. Ίσως, είπε, χρειαζόμαστε μια «διαδικασία Κίμπερλι» (η οποία ισχύει στην περίπτωση των «ματωμένων διαμαντιών») για πολιτιστικά και θρησκευτικά αντικείμενα που λεηλατήθηκαν στο Ιράκ, τη Συρία ή σε άλλες εμπόλεμες ζώνες. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, ίσως να χρειαστούμε ένα νέο νομικό πλαίσιο και ένα νέο διεθνές πρότυπο, μέσω του οποίου αγορές από συλλέκτες αντικειμένων που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων να μην θεωρούνται ως «καλή τη πίστει», εξουδετερώνοντας έτσι τη δικαιολογία του «δεν ήξερα» από συλλέκτες που αγοράζουν λεηλατημένα αντικείμενα.

Σε αυτό το πνεύμα, κατέληξε, θα πρέπει να λάβουμε ένα επιπλέον βήμα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα υιοθετηθέντα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χρειαζόμαστε, είπε, ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εφαρμόζει οικουμενικούς περιορισμούς στο εμπόριο και τη μεταφορά των αντικειμένων από όλες τις περιοχές συγκρούσεων, με την υποχρέωση της απόδειξης της νομιμότητας των συναλλαγών στους εμπόρους, σε οίκους δημοπρασίας και τους αγοραστές και όχι στο κράτος προέλευσης.

Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό η πώληση των πολιτιστικών αντικειμένων στο διαδίκτυο να ρυθμίζεται αυστηρά σε διεθνές επίπεδο και να εφαρμόζεται πάντα η ίδια αρχή, είπε ο κ. Κασουλίδης.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:57:40 PM