Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του - 29/10/2015


Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας κ. Péter Szijjártó είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Szijjártó στην Κύπρο.


Ο Ούγγρος Υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ είχε χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, και τα μέλη του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Κασουλίδη και Szijjártó. Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ουγγαρίας για την ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο, μετά την υπογραφή της διμερούς Συμφωνίας, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον Ούγγρο ομόλογό του, υπογραμμίζοντας ότι η Συμφωνία επιβεβαιώνει τις ισχυρές και συνεχώς εξελισσόμενες σχέσεις των δύο χωρών. «Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών μας, συμφωνήσαμε στην ανάγκη εντοπισμού νέων τομέων συνεργασίας, όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, κτλ, ώστε να διευρύνουμε τις σχέσεις μας», σημείωσε.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Szijjártó για τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. «Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μας για τη συνεισφορά της Ουγγαρίας στη διασφάλιση της ειρήνης στην Κύπρο, με τη διατήρηση αποσπάσματος 77 ατόμων στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ», πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για την παρούσα κατάσταση στην Τουρκία, υπό το φως των επικείμενων εκλογών στη χώρα. Συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε την κυπριακή θέση, ότι δηλαδή η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των κυπρογενών.

Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ουκρανία και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.

«Το σοβαρό ζήτημα της μετανάστευσης ήταν επίσης στην ατζέντα μας. Επισημάναμε το αποτέλεσμα της μίνι-Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου, αποτέλεσμα που αποδεικνύει ότι τα κοινά προβλήματα επιλύονται καλύτερα μέσα από τη συνεργασία. Συμφωνήσαμε επίσης ότι η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στην Συρία και το Ιράκ, καθώς και για θέματα τρομοκρατίας και την απειλή του ISIL», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην Κύπρο, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ενεργειακή Ένωση.

Από πλευράς του, ο Ούγγρος Υπουργός ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στις εποικοδομητικές συναντήσεις που είχε σήμερα. Επισήμανε δε ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση των δύο χωρών και τις διαφορές στην ιστορία και την πολιτισμική τους κληρονομιά, Κύπρος και Ουγγαρία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για την ταύτιση απόψεων που παρατηρείται σε πολλά ζητήματα, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Ουγγαρία έχει μια πολύ ξεκάθαρη εισήγηση για το πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί η μεταναστευτική κρίση που χτύπησε την Ευρώπη. Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που κατάφερε να αποτρέψει την ροή μεταναστών στα σύνορα. Είναι ξεκάθαρο ότι, εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, θα είναι αδύνατο να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα νότια σύνορα της ΕΕ. Εάν δεν ανακτήσουμε τον έλεγχο των νοτίων συνόρων μας, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της μετανάστευσης», τόνισε ο κ. Szijjártó.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι χρειάζεται η ΕΕ να στηρίζει τα γειτονικά κράτη, τα οποία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να διαχειριστούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο Λίβανος, η Ιορδανία, το Ιρακινό Κουρδιστάν και η Τουρκία χρειάζονται την οικονομική στήριξη της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, ο Ούγγρος Υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας. Τόνισε ότι εάν δεν εξευρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, θα συνεχίσει να υφίσταται το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης.

Σε σχέση με τις προσπάθειες της Κύπρου για εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου εντός της ΑΟΖ της, ο κ. Szijjártó, αφού χαιρέτισε την πρόοδο που επετεύχθη μέχρι στιγμής, εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ουγγαρίας για συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Κεντρικής Ευρώπης.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ευχή όπως το ουγγρικό απόσπασμα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ συμβάλει στην ασφάλεια των Κυπρίων, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεισφέρει στην τελική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Τέλος, ο κ. Szijjártó αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο και την Ουγγαρία, υπογραμμίζοντας το θετικό αποτέλεσμα, απόρροια των στοχευμένων πολιτικών των δύο Κυβερνήσεων. Η εξέλιξη αυτή, κατέληξε, δίνει την ευκαιρία για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:09 PM