Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Φινλανδίας - 25/06/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Φινλανδίας στην Κύπρο κας Anu Saarela.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της, η νέα Πρέσβειρα της Φινλανδίας αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες είναι πιο στενές από ό,τι θα ανέμενε κανείς από τη γεωγραφική τους θέση, η μια στο βορειότερο και η άλλη στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της Φινλανδίας στην UNFICYP για πέραν των 40 χρόνων από της ίδρυσής της μέχρι το 2005 έχει δημιουργήσει μόνιμους προσωπικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών αφού εδώ υπηρέτησαν πάνω από 10.000 Φινλανδοί ειρηνευτές, ενώ η ανάμιξή της στις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον για την Κύπρο στη Φινλανδία.

Η νέα Πρέσβειρα της Φινλανδίας ανέφερε ότι η φετινή χρονιά υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις με τις επισκέψεις της Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Άμυνας και του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα στη Φινλανδία. Αναφερόμενη στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία είπε: «Η Φινλανδία θα προσφέρει κάθε στήριξη σε αυτό το απαιτητικό έργο. Η Προεδρία σίγουρα δεν θα είναι εύκολη αφού η Ευρώπη διέρχεται δύσκολη περίοδο με οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις. Έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση της δέσμευσής σας για μια πετυχημένη Προεδρία.»

Αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Προεδρία θα αποτελέσει μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, η κα Saarela αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε: «Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο μετά από προσπάθειες δεκαετιών. Η Φινλανδία παραμένει δεσμευμένη στη στήριξη διαπραγματεύσεων που θα διευκόλυναν την επίτευξη συνολικής διευθέτησης η οποία να στηρίζεται στις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Προσβλέπουμε σε συνέχιση της κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασίας όπου τα θέματα που παραμένουν ανοικτά να καταστεί δυνατό να λυθούν. Συγκρινόμενες με το μέλλον οι δύσκολες δεκαετίες του παρελθόντος είναι μια σύντομη χρονική περίοδος».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Φιλανδίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας την διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση του θα της προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι δύο χώρες ανέπτυξαν ουσιαστικές σχέσεις βασισμένες στις κοινές αξίες και πεποιθήσεις στη δικαιοσύνη και την ειρήνη. Η συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δίνει τη δυνατότητα στις χώρες μας να αναπτύξουν πολύ δυνατούς δεσμούς και αυτό καθίσταται ακόμη πιο ενδιαφέρον με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο τον Ιούλιο του 2012. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης μου, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι να εργαστούμε για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων ιδιαίτερα στους τομείς των επιχειρήσεων, του εμπορίου και των επενδύσεων έτσι ώστε οι φιλικοί μας δεσμοί να καρποφορήσουν περαιτέρω.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι οι φιλικές αυτές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Φινλανδίας προωθούνται και αντικατοπτρίζονται στο γεγονός ότι η φινλανδική συμμετοχή στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, από το 1964, ανέρχεται σε 10.000 στρατιώτες, όπως επίσης και στον διορισμό του Sakari Tuomioja ως Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, ο τερματισμός της κατοχής και ο παράνομος εποικισμός και η επανένωση της πατρίδας μας είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την εκλογή μου στην Προεδρία το 2008 ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης.

Μέχρι τη στιγμή που ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ο συνομιλητής μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες και τον αργό ρυθμό. Αναμενόταν περισσότερη πρόοδος αλλά αυτό δεν πρέπει να μειώνει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν εκείνη την περίοδο.

Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις με τις συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών να έχουν σταματήσει.

Για δυο χρόνια τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά, υπό τη νέα της ηγεσία, απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών όπως και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ, παρά τη δέσμευση του κ. Έρογλου ότι θα δεσμευόταν από αυτές και ότι θα συνέχιζε τις συνομιλίες από το σημείο που τις αφήσαμε με τον κ. Ταλάτ.

Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση και ήδη άρχισαν να προωθούν το λεγόμενο «Σχέδιο Β», το οποίο περιλαμβάνει εκστρατεία για την αναγνώριση και αναβάθμιση ενός «Τουρκοκυπριακού κράτους».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική και απειλητική της στάση, περιλαμβανομένης και της αμφισβήτησης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή προς την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής, κάτι που θα ήταν ωφέλιμο και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου.

Εξάλλου αναφερόμενος στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: « Οι εκφοβισμοί της Τουρκίας εν όψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, είναι επίσης προκλητικοί και δημιουργούν προβλήματα. Η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής και θα συνεχίσει να αξιολογεί αντικειμενικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, εξετάζοντας ενδεχόμενο άνοιγμα διαθέσιμων κεφαλαίων και θα συνεργαστεί εποικοδομητικά σύμφωνα με τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ για ενίσχυση της διαδικασίας ένταξης. Εν όψει των ανωτέρω, η Τουρκία ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ οφείλει να αντιληφθεί ότι για να γίνει μέλος της Ένωσης πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες και τη θεσμική της λειτουργία.

Σημαίνει επίσης εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ. Είναι, συνεπώς, λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου, την αναγνώριση και εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμβάλει με συγκεκριμένους τρόπους στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η Κύπρος υποστηρίζει την προσπάθεια της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ. Όμως η θετική αυτή προσέγγιση δεν είναι άνευ όρων και η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και να ενεργήσει ανάλογα.

Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά τη δέσμευση μου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος που θα διασφαλίζει ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον για όλους τους Κυπρίους, καθώς και την ετοιμότητά μου να συνεχίσω τις προσπάθειες και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Κύπρος θα αναλάβει για πρώτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την 1η Ιουλίου 2012. Η Προεδρία είναι τόσο μία ευκαιρία όσο και μία πρόκληση και η Κύπρος καλείται να λειτουργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να βγει πιο δυνατή από την παρούσα οικονομική κρίση. Η Ένωση πρέπει να είναι πιο κοντά στους πολίτες της και να τους μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης. Με τον ενθουσιασμό κάποιου που αναλαμβάνει για πρώτη φορά, η Προεδρία θα εργαστεί «Για μια Καλύτερη Ευρώπη» επιδιώκοντας την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, στη βάση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ για αλληλεγγύη, μέσα από πιο αποτελεσματικές πολιτικές.

Η Κυπριακή Προεδρία προσβλέπει σε μία πιο αποδοτική και αειφόρο Ευρώπη. Από την άποψη αυτή, το πολυετές οικονομικό πλαίσιο 2014-2020 θα είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας, καθώς επιδιώκουμε να φθάσουμε σε πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του 2012. Υπό το φώς της σημερινής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης επιβάλλεται να εργαστούμε για μία Ευρώπη πιο αποδοτική που να στηρίζεται στην ανάπτυξη, επισημαίνοντας την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με μέτρα σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Η Κυπριακή Προεδρία στοχεύει επίσης σε μία Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της με έμφαση στις νεότερες γενιές. Θα εργαστούμε για να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονές της, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της στη διεθνή σκηνή.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού διαβεβαίωσε την κα Saarela για την στήριξη του ιδίου και της Κυβέρνησης στην διεκπεραίωση των καθηκόντων της, ευχήθηκε στη νέα Πρέσβειρα κάθε επιτυχία στα καθήκοντά της τα οποία στοχεύουν στην επίτευξη μεγαλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στην παροχή νέας ώθησης για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και την παρακάλεσε να διαβιβάσει θερμούς χαιρετισμούς και μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στον κ. Sauli Niinisto και στον λαό της
Φινλανδίας.

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Μάριος Ιερωνυμίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νέαρχος Παλάς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:40:16 PM