Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Eπαφές του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μάρκου Κυπριανού, στις Βρυξέλλες - 14/04/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις Βρυξέλλες, είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση κ. Olli Rehn. Τον κ. Κυπριανού συνόδευαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, κ. Νικόλας Αιμιλίου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κορνήλιος Κορνηλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε μια ώρα και 45 λεπτά, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Οι κ.κ. Κυπριανού και Rehn αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Διεύθυνσης Διεύρυνσης και τους τρόπους για περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας αυτής. Ο κ. Κυπριανού είχε, παράλληλα, την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το περιεχόμενο των πρόσφατων συναντήσεων του με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Σερβίας και της Ολλανδίας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι με τον Ευρωπαίο Επίτροπο συζήτησαν λεπτομερώς τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Rehn στην Τουρκία. Ο κ. Rehn, επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, εξέφρασε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ετοιμότητά της να συνδράμει στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκία, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι ως θέση αρχής η Κύπρος υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, νοουμένου ότι πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Εξετάζουμε το άνοιγμα του κάθε κεφαλαίου με βάση τα δικά του δεδομένα και ιδιαιτερότητες, συνέχισε ο κ. Υπουργός, και εφόσον αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες μας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ανοίξουν και άλλα κεφάλαια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι, καταρχήν, η Κύπρος δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα με τα κεφάλαια για το Εταιρικό Δίκαιο και την Πνευματική Ιδιοκτησία, που ενδεχομένως να ανοίξουν επί Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ.

Σ’ ότι αφορά το θέμα της προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Επιτροπής για την εφαρμογή του Κανονισμού για τους Τουρκοκυπρίους, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν ηγέρθηκε το θέμα στη διάρκεια της συνάντησης, τονίζοντας ότι λόγω του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νομική διαδικασία, είναι απρόσφορο να γίνει συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο.

Εξάλλου μετά τη συνάντηση ο Επίτροπος Rehn προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Είχαμε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κυπριανού. Είμαι ενθαρρυμένος από τη σθεναρή δέσμευση που επιδεικνύει η νέα Κυπριακή Κυβέρνηση για έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Χαιρετίζω τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις, όπως τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων στο νησί και τη συμφωνία τους να αναλάβουν πλήρη ευθύνη για τη μελλοντική διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει σταθερά μια ανανεωμένη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και θα στηρίξει πλήρως τις δύο κοινότητες στο νησί για την επίτευξη λύσης".Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:03 PM