Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του


Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμίτικου Βασιλείου της Ιορδανίας κ. Nasser Judeh είχε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης του Ιορδανού Υπουργού στην Κύπρο.


Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, ακολούθως, προήδρευσαν διαβουλεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Οι κ.κ. Κασουλίδης και Judeh παρέστησαν, επίσης, σε εκδήλωση εις μνήμη του τέως Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιορδανία Πέτρου Ευτυχίου. Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ιορδανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Παράλληλα, εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις, τα επόμενα βήματα για την τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Αργότερα, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα τελέσουν τα εγκαίνια της νέας Πρεσβείας του Χασεμίτικου Βασιλείου της Ιορδανίας στην Λευκωσία.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιορδανού Υπουργού, υπογράφησαν δύο διμερείς Συμφωνίες, ως ακολούθως:

    · Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ιορδανίας για την κατάργηση της θεώρησης εισόδου για τους κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων, και
    · Πρόγραμμα Συνεργασίας στους τομείς της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού για την περίοδο 2017-2020.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή των Συμφωνιών, ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας τον κ. Judeh, αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, οι οποίες θα επαναβεβαιωθούν στα εγκαίνια της Πρεσβείας της Ιορδανίας στην Λευκωσία. «Αυτό αποτελεί άλλη μια απτή απόδειξη του πόσο στενές είναι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

Όσον αφορά τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συζητήθηκε μια σειρά διμερών ζητημάτων, σε συνέχεια της επίσκεψης της Αυτού Εξοχότητας Βασιλιά Abdullah στην Λευκωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εξετάστηκαν, επίσης, περιφερειακά και διεθνή θέματα, όπου παρατηρήθηκε σύγκλιση απόψεων, γεγονός που αποδεικνύει την προοπτική για ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των μετριοπαθών και ομοϊδεατών χωρών στην περιοχή.

«Ενημέρωσα επίσης τον κ. Υπουργό ότι η Κύπρος θα στηρίξει το Κέντρο Κοινότητας Tarabot, ένα έργο που ανέλαβε ο Ιορδανικός Χασεμίτικος Φιλανθρωπικός Οργανισμός, για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών προσφύγων, με συνεισφορά €10,000. Η Κύπρος θα συνεχίζει να παρέχει βοήθεια στην Ιορδανία, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις και να ενδυναμωθεί», πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ και Ιορδανίας, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τις Εταιρικές Προτεραιότητες ΕΕ και Ιορδανίας για την περίοδο 2016-2018, που θα υπογραφεί στο Κάιρο την επόμενη βδομάδα.

«Το Χασεμίτικο Βασίλειο αποτελεί, επίσης, ζωτικό εταίρο ειρήνης στις προσπάθειες για επίλυση της Ειρηνευτικής Διαδικασίας Μέσης Ανατολής. Δεν έπαψαν ποτέ να καταβάλλουν προσπάθειες και να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και αλλού, υπό τη σοφή καθοδήγηση της Αυτού Εξοχότητας Βασιλιά Abdullah. Ανταλλάξαμε απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις για αυτό το ζήτημα και εξετάσαμε πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες, ώστε να επαναρχίσει η διαδικασία», υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.


Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει τον Ιορδανό Υπουργό για τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ έγινε ανασκόπηση των επόμενων βημάτων για την ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο, την Ιορδανία και την Ελλάδα.

Από πλευράς του, ο Ιορδανός Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στην Κύπρο και ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή. «Ο κ. Κασουλίδης κι εγώ βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση είτε μέσω τηλεφώνου είτε σε διεθνή γεγονότα και συνέδρια, αλλά η κατ’ ιδίαν επαφή είναι εξαιρετικά σημαντική. Υποσχεθήκαμε να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Αποτελεί, εξάλλου, φυσική κατάληξη των ιδιαίτερων σχέσεων που έχουμε», είπε ο κ. Judeh.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιείται σε συνέχεια της εξαιρετικά σημαντικής επίσκεψης της Αυτού Εξοχότητας του Βασιλιά πριν από μερικούς μήνες και της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Επίσης, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση και την υπογραφή των δύο συμφωνιών που θα ενδυναμώσουν τις διμερείς σχέσεις. «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για τις σχέσεις που διατηρούμε με την Κύπρο σε ιστορικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πρακτικό επίπεδο. Επιθυμούμε να κάνουμε το άπαν των δυνάμεών μας για να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτές τις σχέσεις. Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Κύπρου σε αυτό το σημείο του κόσμου και, φυσικά, τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της Κύπρου εντός της ΕΕ και στην διεθνή σκηνή», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την τριμερή συνεργασία, ο Ιορδανός Υπουργός σημείωσε ότι, μαζί με τον Υπουργό Κασουλίδη, έθεσαν τα θεμέλια για την τριμερή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και την Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει Υπουργική Συνάντηση το συντομότερο, η οποία θα οδηγήσει σε Διάσκεψη και πιο ουσιαστική συζήτηση.


Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. «Συζητήσαμε την κατάσταση στην Συρία, την συνεχιζόμενη σύγκρουση και την ανθρωπιστική καταστροφή που λαμβάνει χώρα υπό το βλέμμα ολόκληρου του κόσμο. Υπενθύμισα στον κ. Υπουργό την σταθερή πεποίθηση της Ιορδανίας ότι για όσα παρατηρούνται καθημερινά στην Συρία, δεν υπάρχει ανθρωπιστική λύση· υπάρχει πολιτική λύση που θα τερματίσει την ανθρωπιστική τραγωδία και θα θέσει τα θεμέλια όχι μόνο για την φυσική ανοικοδόμηση της Συρίας, αλλά και για την πολιτική ανοικοδόμηση που απαιτείται», τόνισε ο κ. Judeh. Πρόσθεσε ότι η Ιορδανία, ως μη-Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προώθησε αρκετά ψηφίσματα σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση. Τα Ψηφίσματα 2139, 2065, 2191 και 2258 στοχεύουν «στην αντιμετώπιση του βασικού ζητήματος της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Συρία και επίσης διασφαλίζουν την είσοδο ανθρωπιστικών αποστολών. Μετά την υιοθέτηση αυτών των ψηφισμάτων, είχαμε την είσοδο 2,300 ανθρωπιστικών αποστολών στην Συρία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Συρία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ιορδανός Υπουργός.

Ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή ευρύτερα, την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και τη μάχη στην Μοσούλη, τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Λιβύη και την Υεμένη και τη διαδικασία για επίλυση της διαδικασίας μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ. Επεσήμανε σχετικά τη δέσμευση «που πρέπει να αναλάβουμε όλοι για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν στην εφαρμογή της λύσης δύο κρατών, για να υπάρξει ένα βιώσιμο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και ασφάλεια για όλους τους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής».

Όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Judeh εξέφρασε την περηφάνιά του για τη λειτουργία νέας Πρεσβείας του Χασεμίτικου Βασιλείου της Ιορδανίας στην Λευκωσία, λέγοντας ότι πρόκειται για την πραγματοποίηση ενός ονείρου. «Αποτελεί φυσική επέκταση των ιδιαίτερων σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ της Ιορδανίας και της Κύπρου. Έχουμε τώρα επιτόπιο Πρέσβη, έχουμε Πρεσβεία στην Λευκωσία και οι συζητήσεις μας θα συνεχιστούν με πιο θεσμικό τρόπο», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ιορδανός Υπουργός ενημερώθηκε από τον κ. Κασουλίδη για τις πρόσφατες εξελίξεις και τη δέσμευση των δύο ηγετών για επίτευξη κατάληξης στις διαπραγματεύσεις. Τόνισε, επίσης, πως η Ιορδανική Κυβέρνηση προσβλέπει στις συναντήσεις της Γενεύης στον Ιανουάριο με μεγάλες προσδοκίες και ελπίδα.


Τελευταία Ενημέρωση στις: 19/12/2016 11:48:14 AM