Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Ύπατου Αρμοστή του Καναδά - 20/10/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά την διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Ύπατου Αρμοστή του Καναδά κας Renata Elizabeth Wielgosz.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της η κα Wielgosz αναφέρθηκε στην κοινή ιστορία και κληρονομιά των δύο χωρών στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας καθώς και στη συμμετοχή τους σε διεθνείς Οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΟΑΣΕ και ο Οργανισμός Γαλλοφωνίας.

Η Ύπατος Αρμοστής του Καναδά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή του Καναδά στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για 29 χρόνια καθώς και στις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών για αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης.

Η κα. Wielgosz, αναφερόμενη στη θέση της χώρας της όσον αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε: «Δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι ο Καναδάς παραμένει δεσμευμένος στην εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνημένης λύσης η οποία θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στο λαό της Κύπρου.

Υποστηρίζουμε σθεναρά τις κυπριακές προσπάθειες για επίτευξη της επανένωσης ολόκληρης της χώρας και ενθαρρύνουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και να διαδραματίσουν ένα θετικό ρόλο. Κατά την άποψη μας, μία επανενωμένη Κύπρος θα συμβάλει στη διασφάλιση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Πρώτα απ’ όλα, πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί κλειδί για τον λαό της Κύπρου».

Αναφερόμενη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών η κα. Wielgosz είπε ότι αυτές έχουν αναπτυχθεί και ωριμάσει με τα χρόνια. Είπε, επίσης, ότι η χώρα της είναι πεπεισμένη ότι η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων για Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της Ε.Ε. Ανέφερε επίσης ότι ο Καναδάς προσβλέπει σε συνεχή συνεργασία με την Κύπρο όσον αφορά σημαντικά θέματα όπως οι διατλαντικές σχέσεις, η οικονομική κρίση, η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, η νέα Ύπατος Αρμοστής του Καναδά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της χώρας της για τη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος σε υπηκόους του Καναδά και τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο το 2006. Ευχαρίστησε επίσης την κυπριακή κυβέρνηση που επέτρεψε την φιλοξενία στην Κύπρο Καναδών στρατιωτών που επέστρεφαν από το Αφγανιστάν.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών παρά τη μεγάλη απόσταση που τις χωρίζει και την τεράστια διαφορά στο μέγεθος, και υπογράμμισε την εκτίμηση της Κύπρου για την συμβολή του Καναδά στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο μέσω της συμμετοχής στην UNFICYP.

Το εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, τόνισε, επαναβεβαιώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο όταν η Κύπρος διευκόλυνε την εκκένωση μεγάλου αριθμού Καναδών πολιτών καθώς και από την προσφορά φιλοξενίας σε Καναδούς στρατιώτες που επέστρεφαν στον Καναδά μετά την συμπλήρωση της υπηρεσίας τους στο Αφγανιστάν.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή των δύο χωρών σε σημαντικούς διεθνείς Οργανισμούς και στις κοινές αξίες και αρχές που μοιράζονται. Επιπλέον, είπε, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει νέες δυνατότητες συνεργασίας με τον Καναδά, ενισχύοντας τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις ως μέρος του διατλαντικού διαλόγου.

Ο Καναδάς ήταν πάντα μία φιλική χώρα, τόνισε επίσης ο Πρόεδρος Χριστόφιας, και ανέφερε ότι μία δυναμική κυπριακή κοινότητα, περιλαμβανομένου και μεγάλου αριθμού προσφύγων, εγκαταστάθηκε στον Καναδά και τον έκανε νέα πατρίδα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στις συνομιλίες του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος αλλά, δυστυχώς, παραμένουν σημαντικές διαφορές σε ζωτικά θέματα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, υπέβαλε θέσεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνημένη βάση, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και αρχές της Ε.Ε. Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επανορθώσει τη στάση της υποβάλλοντας πιο λογικές θέσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνημένη λύση που θα παρουσιαστεί στο λαό σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Όσον αφορά τις ευθύνες της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι για να επιτευχθεί λύση η Τουρκία πρέπει να συμβάλει έμπρακτα και ουσιαστικά στις προσπάθειες. Πρέπει να αποδείξει ότι πραγματικά θέλει μία λύση βασισμένη στο συμφωνημένο πλαίσιο – μία λύση που θα ωφελήσει το λαό της Κύπρου. Και πρόσθεσε: «Η διευθέτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού καθώς και του θέματος των εγγυήσεων εξαρτάται από την Τουρκία. Δεν πρέπει να υπάρχουν δικαιώματα επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος, ως μέλος της Ε.Ε. δεν χρειάζεται εγγυητές».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά όχι χωρίς όρους, και πρόσθεσε: «Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. δεν μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστη και ανεμπόδιστη, εάν η αδιάλλακτη και προκλητική στάση της και η άρνηση της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της συνεχιστεί. Στόχος μας είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία και η ενεργός και θετική συμβολή της στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ως εκ τούτου, τώρα είναι η στιγμή για την Τουρκία να υποστηρίξει, ουσιαστικά και με έργα, όχι απλώς λόγια, τις προσπάθειες μας για εξεύρεση λύσης και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:23 PM