Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στη Σύνοδο των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - 22/11/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στη Σύνοδο των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων απασχόλησε η προετοιμασία των Συνόδων Kορυφής ΕΕ-Αφρικής, ΕΕ-Ινδίας, ΕΕ-Ρωσίας και του ΟΑΣΕ. Διεξήχθη, επίσης, συζήτηση για τις σχέσεις της ΕΕ με στρατηγικούς εταίρους καθώς και για την κατάσταση στη Βιρμανία-Μιανμάρ, Ιράν και Ιράκ. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας κα Catherine Ashton προέβη, παράλληλα, σε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Σουδάν και στη συμβολή της ΕΕ στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα για την ανεξαρτησία του νοτίου Σουδάν. Σημειώνεται ότι η ΕΕ θα αποστείλει ομάδα εκλογικών παρατηρητών, στην οποία θα συμμετάσχει και η Κύπρος.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας των «27», έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την κατάσταση στο Λίβανο. Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τη σημασία επίτευξης προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, αφού εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή. Επανέλαβε, επίσης, την κοινή πρόταση της Κύπρου και της Ελλάδας για διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα διά θαλάσσης και την ετοιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης για υλοποίησή της μόλις τα εμπλεκόμενα μέρη δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

To Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων απασχόλησε, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 16-17 Δεκεμβρίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:30:30 PM