Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Εσθονίας - 04/11/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Εσθονίας κ. Margus Rava.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Rava είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις αξίες και ελευθερίες της Ευρώπης καθώς και την κοινή αντίληψη για μια ανοιχτή και επιχειρηματική κοινωνία.

Οι οικονομίες μας, συνέχισε ο νέος Πρέσβης, έχουν πληγεί από σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες, αν και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και συνθήκες. Η εμπειρία της Εσθονίας από την οικονομική κρίση της υπέδειξε τη σημαντικότητα της συνέχισης στην Ευρώπη των προσπαθειών για διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου είναι απαραίτητο, για επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της χώρας του, ως μέλους της ευρωζώνης, για τις επίπονες προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για τα όσα υπομένει ο λαός της χώρας, καθώς και την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξη της οικονομίας της.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στους δέκα και πλέον χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται ετησίως τις ακτές της Κύπρου, στη Σύμβαση για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας η οποία τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα, καθώς και στο γεγονός ότι επί του παρόντος η Κύπρος αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό των άμεσων επενδύσεων της Εσθονίας στο εξωτερικό.

Σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα ο κ. Rava εξέφρασε την ευχή να υπάρξει σύντομα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Τέλος, ο νέος Πρέσβης είπε ότι θα εργαστεί για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και λαών καθώς και για τη συνεργασία των δύο χωρών σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνησή του θα του παρέχει κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του, προσθέτοντας ότι ο ίδιος προσωπικά προσβλέπει στη συνεργασία τους για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρόκειται για σχέσεις ουσίας και διαλόγου εμπιστοσύνης που βασίζονται στις κοινές αξίες και πεποιθήσεις της δικαιοσύνης και της ειρήνης, κάτι που επιβεβαιώνεται από την κοινή και ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ το 2004 καθώς και μέσα από τη στενή συνεργασία τους εντός των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας που τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα και η οποία θα προσφέρει, όπως είπε, τη δυνατότητα για αναβάθμιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθώς ενθαρρύνει τη διασυνοριακή εμπορική αποτελεσματικότητα και διευκολύνει τις αμοιβαίες επενδύσεις. Σημείωσε περαιτέρω ότι η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας για Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών δημιουργεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών στη βάση κοινών αξιών, διαδικασιών και προτύπων, ενώ διευκολύνει παράλληλα την εφαρμογή και διατήρηση ενός ενιαίου ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι στόχος της Κυβέρνησής του είναι να εργαστεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών και της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως οι επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η υγεία και η έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και να διερευνήσει νέα πεδία συνεργασίας μέσα από τη συνομολόγηση συμφωνιών, κάτι που κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό μέσα στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση της Κυβέρνησής του να εφαρμόσει, με αποφασιστικότητα και χωρίς καθυστερήσεις, το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε με την Τρόικα. Εξέφρασε ικανοποίηση για τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγηση προόδου, αλλά και την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση προόδου που βρίσκεται υπό εξέλιξη θα φέρει επίσης θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, είπε, έχουμε δρομολογήσει τις απαραίτητες νομοθετικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο τραπεζικός τομέας, μέσω της αναδιάρθρωσης και της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, αναδύεται ισχυρότερος, επαρκώς κεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος.

Σε σχέση με το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες να είναι καλά προετοιμασμένες και να βασίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα οποία προνοούν για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι κοινοί προκειμένου η διαπραγματευτική διαδικασία να αποφέρει καρπούς. Η διευθέτηση πρέπει να εξυπηρετεί, πάνω από όλα, τα νόμιμα συμφέροντα του λαού της Κύπρου ως συνόλου και να αποκαθιστά και να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του, σημείωσε. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμησή του για τη στήριξη της Εσθονίας στο πλαίσιο αυτό και για την υπεράσπιση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε στον νέο Πρέσβη κάθε επιτυχία στα σημαντικά του καθήκοντα με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και νέας ώθησης στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, o Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:47:18 PM