Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Eπαναπατρισμός τεσσάρων εικόνων της κατεχόμενης Εκκλησίας του Χριστού Αντιφωνητή στην Καλογραία από την Ολλανδία - 18/09/2013


Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη, Δρ. Κυριάκος Κούρος, και η Γενική Διευθύντρια Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών της Ολλανδίας, κα Marjan Hammersma, υπέγραψαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 σε τελετή στο Ολλανδικό Υπουργείο Παιδείας Πράξη Μεταβίβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία τεσσάρων εικόνων που είχαν κλαπεί από την κατεχόμενη εκκλησία του Χριστού Αντιφωνητή στην Καλογραία.


Πρόκειται για τις εικόνες των Αποστόλων Ιωάννη, Μάρκου, Παύλου και Πέτρου, οι οποίες χρονολογούνται περίπου στο 16ο αιώνα. Στην τελετή παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου, Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και η Συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Στέλλα Πισσαρίδου.

Οι εικόνες επαναπατρίζονται σε συνέχεια αιτήματοςπου υποβλήθηκε από τις κυπριακές αρχές στη βάση προνοιών Ολλανδικής Νομοθεσίας του 2007, που αφορά τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών που προέρχονται από κατεχόμενη περιοχή. Η Ολλανδική Νομοθεσία στηρίζεται στη Σύμβαση της Χάγης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης του 1954 και το Πρώτο Πρωτόκολλό της, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι κάθε συμβαλλόμενο κράτος αναλαμβάνει να επιστρέψει στις αρμόδιες αρχές του κράτους προέλευσης πολιτιστικά αντικείμενα τα οποία εξήχθηκαν παράνομααπό κατεχόμενη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εικόνες είχαν διεκδικηθεί και δικαστικά από την Εκκλησία της Κύπρου την περίοδο 1995-2002.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην Ολλανδία για την επιστροφή των εικόνων στην Κύπρο. Η ενέργεια αυτή υπογραμμίζει τη βαθιά φιλία αλλά και την απαράμιλλη προσήλωση των δυο χωρών στην προστασία της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, της οποίας αναπόσπαστο μέρος αποτελεί και η πολιτιστική κληρονομιά στην κατεχόμενη Κύπρο. Επαναβεβαιώνει επίσης την ανάγκη σεβασμού των προνοιών της Σύμβασης της Χάγης του 1954 και των Πρωτοκόλλων της από όλα τα συμβαλλόμενα κράτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:46:15 PM