Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη Νέα Υόρκη - 22/09/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας μίλησε χθες στην ολομέλεια της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Η τριήμερη σύνοδος λήγει σήμερα με την υιοθέτηση από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων Πολιτικής Διακήρυξης η οποία προνοεί ένα σχέδιο δράσης για επιτάχυνση και ενδυνάμωση των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της χιλιετίας.


Στη σύνοδο τον Πρόεδρο Χριστόφια συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι-Μουν με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και την πορεία του διακοινοτικού διαλόγου και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Boris Tadic.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή του Εκτελεστικού Διευθυντή της Επιτροπής κ. David Harris, άλλων ηγετικών στελεχών της Επιτροπής και ηγετών της κυπριακής παροικίας Αμερικής.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους για τις επαφές του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Μετά από τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα είχα γεύμα εργασίας με την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή. Μου δόθηκε η ευκαιρία ενώπιον πολλών συνδαιτημόνων να αναλύσω σε βάθος το κυπριακό πρόβλημα και, βεβαίως, το όραμά μας σε ό,τι αφορά την ευρύτερη Μέση Ανατολή, την Κύπρο, την Παλαιστίνη και το κράτος του Ισραήλ.

Ήταν μια πολύ καλή συζήτηση, πρέπει να πω, με πολύ ενδιαφέρον από πλευράς των μελών της Επιτροπής οι οποίοι έχουν υποσχεθεί ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις επαφές. Έχουν συμφωνήσει μαζί μου στη θέση την οποία έχω εκφράσει ότι βεβαίως έχουν κάθε δικαίωμα οι Παλαιστίνιοι να έχουν το κράτος τους και το Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος μέσα σε συνθήκες ειρηνικής συνεργασίας και καλής γειτονίας μεταξύ τους. Και αυτό το θεωρώ θετικό στοιχείο.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που εμπλέκεται με τόσο ενδιαφέρον η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή στο Κυπριακό. Και έχουν δώσει την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν και θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν εμάς να λύσουμε το πρόβλημα με το πιο δίκαιο δυνατό τρόπο. Αυτό είναι ευχάριστο εν πάση περιπτώσει και είναι θετικό στοιχείο.

Τώρα είχα συνάντηση με έναν παλιό καλό φίλο και εμού προσωπικά αλλά και της Κύπρου, τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Αμπάς. Έχουμε μοιραστεί και τις απόψεις και τις αγωνίες μας σε ό,τι αφορά την πορεία του κυπριακού προβλήματος και σε ό,τι αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα των Παλαιστίνιων είναι η μη συνέχιση του μορατόριουμ οικοδόμησης οικισμών από πλευράς των Ισραηλινών. Φυσιολογικά εμείς θεωρούμε ότι το μορατόριουμ πρέπει να συνεχιστεί για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για τον Πρόεδρο Αμπάς να διαπραγματευτεί. Διαφορετικά θα είναι σε πολύ δύσκολη θέση.

Έχουμε επαναβεβαιώσει τις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών και μεταξύ μας ασφαλώς και έχω υποσχεθεί στον Πρόεδρο Αμπάς ότι θα επισκεφθώ τα παλαιστινιακά εδάφη το συντομότερο δυνατό».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:08 PM