Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας - 25/09/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες το απόγευμα στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergei Lavrov. Στην συνάντηση παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου και οι Πρέσβεις Μ. Χατζημιχαήλ, Λ. Παντελίδης και Κ. Κορνηλίου.


Απαντώντας σε ερώτηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης, δεδομένου ότι γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Το αποτέλεσμα είναι θετικότατο, όπως συνήθως. Έχουμε επαναβεβαιώσει τη φιλία και τη συνεργασία μας, η οποία δεν είναι σημερινή, με τον Sergei Lavrov και με την Ρωσική Ομοσπονδία. Έχουμε συμφωνήσει ότι ο κ. Lavrov θα επισκεφθεί την Κύπρο πολύ σύντομα, τον Νοέμβριο, για να συνεχίσουμε την συζήτηση μας. Έχει εκφραστεί ακόμα μια φορά η ανιδιοτελής, συνεχής και συνεπής υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και ειδικότερα του Υπουργείου Εξωτερικών, στις θέσεις της Κύπρου. Η Ρωσία τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της εφαρμογής αρχών στην λύση του Kυπριακού, υπέρ της εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και υπάρχει ταύτιση των εκτιμήσεων μας σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

Και είναι μια ακόμα καλή ευκαιρία να πω ότι δεν έχει αλλάξει ούτε ένα γιώτα στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό και θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ακόμα παραπάνω η συνεργασία μας, όχι μόνο στην υπόθεση του Κυπριακού και των προβλημάτων της περιοχής, αλλά και η συνεργασία στον οικονομικό, τον τεχνολογικό, τον τουριστικό και τον εμπορικό τομέα και σε όλους τους τομείς όπου έχουμε υπογράψει συμφωνίες. Θα συναντηθεί η κοινή επιτροπή Ρωσίας-Κύπρου ακριβώς για να σχεδιάσει τα περαιτέρω βήματα.

Ο κ. Lavrov με ευχαρίστησε για την στάση μας σε ό,τι αφορά στο τελευταίο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης για την Γεωργία. Θεωρεί ότι υπάρχει μια εκατέρωθεν αλληλεγγύη και μας είπε ότι η διαφοροποίηση της θέσης μας για την Ρωσία εκτιμάται τα μέγιστα. Και αυτό νομίζω ότι θα έχει ανταπόδοση στην πορεία».

Σε ερώτηση κατά πόσον οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου για την Κύπρο θεωρούνται ξεπερασμένες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διασαφήνισε ότι ο καθαυτό χειριστής του Κυπριακού είναι το Υπουργείο Εξωτερικών και ίδιος ο Sergei Lavrov και τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Πρόσθεσε επίσης ότι είχε την ευκαιρία στο γεύμα που παρέθεσε χθες ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ να επαναβεβαιώσει τη φιλία και τη συνεργασία Κύπρου-Ρωσίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Dmitry Medvedev. Νομίζω πως σε ό,τι αφορά την Ρωσία πρέπει να είμαστε ήσυχοι, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:06 PM