Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Κυπριακό - Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ - 08/09/2008


Οι διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών θα γεφυρωθούν και οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, που άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου, θα έχουν αίσιο τέλος, μόνο αν η τ/κ πλευρά επιδείξει καλή θέληση στο τραπέζι των συνομιλιών και δείξει ετοιμότητα για «μια έντιμη διαπραγμάτευση προς όφελος του κυπριακού λαού και όχι τρίτων χωρών», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Στη συνέντευξη με την ευκαιρία της επίσκεψής τους στην Αθήνα, ο Κύπριος Υπουργός καθιστά σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση «δύο κρατών» μέσω «παρθενογένεσης».

Η αναφορά σε «δύο συνιστώντα κράτη», η οποία κατά καιρούς παραποιείται από την άλλη πλευρά, δεν αποτελεί σημείο εκκίνησης αλλά το σημείο κατάληξης της διαδικασίας, τονίζει ο κ. Κυπριανού και εξηγεί ότι «η ομοσπονδιακή λύση θα είναι ένας συνεταιρισμός μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα αποτελείται από δύο πολιτείες και όχι κράτη, όπως συμβαίνει εξάλλου σε όλα τα ομοσπονδιακά πολιτεύματα».

Επίσης, ο κ. Κυπριανού σημειώνει ότι η επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια «κυπριακή λύση» δεν αγνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία, ως η κατοχική δύναμη στην Κύπρο, είναι η χώρα που κρατεί στα χέρια της «το κλειδί της λύσης».

Σε ερώτηση αν η θέση ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα έρχεται σε αντίθεση με τη θέση λύση από τους Κυπρίους, ο κ. Κυπριανού αναφέρει η επιδίωξη της ε/κ πλευράς για μια «κυπριακή λύση» δεν αγνοεί το γεγονός ότι η Τουρκία, ως η κατοχική δύναμη στην Κύπρο, είναι η χώρα που κρατεί στα χέρια της «το κλειδί της λύσης».

Υπέδειξε πως θέματα όπως οι εγγυήσεις, οι έποικοι και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αφορούν άμεσα την Τουρκία. ''Αλλά και γενικότερα, αυτό που ζητούμε από την Τουρκία είναι ενεργά να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, υποχρέωση που ανέλαβε άλλωστε και έναντι της ΕΕ. Αυτό που αναμένουμε, επίσης, από την Άγκυρα είναι την προσήλωσή της στην επίτευξη λύσης που να είναι προς όφελος των Κυπρίων, έχοντας ως κριτήριο για τη λύση τα συμφέροντα τους και όχι τα δικά της'', συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού αναγνώρισε ότι υπάρχουν ''αρκετά 'ακανθώδη' ζητήματα στα οποία διαπιστώνεται διάσταση απόψεων και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης'' και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προασπιζόμενος τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων αλλά και του κυπριακού λαού σαν σύνολο, θα προσέλθει στις συνομιλίες με καλή θέληση και θα διαπραγματευτεί για μια λύση στη βάση αρχών.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στον Καύκασο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι εξελίξεις αυτές ''ανησυχούν την Κυπριακή Κυβέρνηση'', αλλά ''δεν θεωρούμε ότι υπάρχει παραλληλισμός μεταξύ της κατάστασης στη Γεωργία και του πολιτικού μας προβλήματος''.

''Το κυπριακό πρόβλημα'', εξηγεί ο ΥΠΕΞ, ''είναι αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και η ανακήρυξη του ψευδοκράτους έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών''.

'' Φυσικά, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αξιοποιήσει, όπως άλλωστε έπραξε και στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, την αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία, χωρίς, όμως, αυτές οι προσπάθειες να έχουν βρει ανταπόκριση'', κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:48:50 PM