Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών, στην Μπρατισλάβα - 11/11/2010


Ταυτόσημες είναι οι θέσεις Κύπρου και Σλοβακίας σε διάφορα ζητήματα, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος είχε συνάντηση σήμερα με τον Σλοβάκο ομόλογό του κ. Μίκουλας Ντζούριντα, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Μπρατισλάβα.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου στη Σλοβακία πραγματοποίησα διμερή συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογό μου. Μάς δόθηκε η ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και μπόρεσα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό και να εξηγήσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή. Συζητήσαμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τις προϋποθέσεις που θέτει και η Ευρώπη και, βεβαίως, και η Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσει να συνεχίσει αυτή η πορεία».

Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεμάτων συζητήσαμε και το Κοσσυφοπέδιο. Όπως είναι γνωστό, Κύπρος και Σλοβακία έχουμε ταυτόσημες θέσεις για τη μη αναγνώρισή του και για τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Σερβίας. Γενικότερα, στα ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής, οι θέσεις μας είναι ταυτισμένες και ανταλλάξαμε απόψεις. Η Κύπρος στην εξωτερική της πολιτική δίνει έμφαση στη Μέση Ανατολή και στη Μεσογειακή πολιτική και η Σλοβακία στην Ανατολική Εταιρική Σχέση και στα Βαλκάνια και μπορέσαμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις για αυτά τα δύο θέματα», κατέληξε.

Νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού υπέγραψε, με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Σλοβακίας κ. Φράντισεκ Μπλάναρικ διμερή συμφωνία για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:24 PM