Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες - 14/12/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τους Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησαν επίκαιρα θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στη Λιβύη και το Ιράκ, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με τους Ανατολικούς Εταίρους.


Η συζήτηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία διεξήχθη υπό τη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, αλλά και των τρομοκρατικών κτυπημάτων εκτός Ευρώπης, εστίασε στην εξωτερική διάσταση των σχετικών δράσεων της ΕΕ. Σε παρέμβασή του, ο κ. Κασουλίδης, αφού ανέφερε ότι η ΕΕ έχει πολλά εργαλεία στη διάθεσή της για αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τόνισε ότι η Ένωση οφείλει να επισπεύσει την εφαρμογή δράσεων που έχουν αποφασιστεί, αλλά που εκκρεμεί η υλοποίησή τους. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας με τρίτες χώρες και ιδιαίτερα με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Η συνεργασία μας με χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ιορδανία είναι καθοριστικής σημασίας, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης. Αναφορικά με την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συνεργασία με την εν λόγω χώρα σε θέματα τρομοκρατίας πρέπει να διέπεται από συνέπεια και διαφάνεια ιδιαίτερα σε ότι αφορά θέματα ξένων μαχητών και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας κατά το οποίο οι «28» προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων για σημαντικά περιφερικά θέματα εξωτερικής πολιτικής στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Mevlüt Çavuşoğlu. Τα γεύματα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών έχουν άτυπο χαρακτήρα και σε αυτά προσκαλούνται αξιωματούχοι τρίτων χωρών ή διεθνών οργανισμών για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που διαδραματίζουν ή μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:56 PM